Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Numarul de produse traditionale inregistrate creste rapid

numarul-de-produse-traditionale-inregistrate-creste-rapid

Romania avea inregistrate la nivel national un numar de 4.124 de produse alimentare, la finele lunii iunie 2012, in crestere cu peste 270 fata de finele lui 2011, ponderea cea mai mare fiind detinuta de produsele din lapte si din carne, potrivit datelor centralizate si furnizate Agerpres de directia de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).


Dinamica inregistrarii acestor produse in registrul de atestare a produselor traditionale a crescut semnificativ in ultimii cinci ani, numarul acestora dublandu-se sau chiar triplandu-se in decursul unui an.

Daca 2005 au fost inregistrate la MADR 280 de produse, numai in decursul unui singur an, in 2011, numarul acestora a explodat pana la 1.050, ajungandu-se la un total de 4.124 la finele semestrului I din 2012. Potrivit MADR, acest sistem de inregistrare este unul voluntar, netaxabil si nu beneficiaza de protectie nationala sau comunitara.

Astfel, cele mai multe produse, in numar de 1.474 sunt cele din lapte si produse lactate, iar 1.441 sunt din carne si produse din carne.

De asemenea, produsele de morarit si panificatie inregistrate sunt in numar de 715, bauturi alcoolice - 270, conserve legume-fructe - 172, peste si produse din peste - 30, miere - 20, grasimi vegetale - 6, iar altele - 26.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Desi exista o diversitate de produse alimentare inregistrate la MADR, deocamdata in Romania exista un singur produs recunoscut si protejat la nivel comunitar, respectiv Magiunul de prune de Topoloveni - fabricat de Sonimpex Serv Com SRL.

Specialistii Ministerului Agriculturii au declarat ca la ora actuala mai sunt doua produse romanesti ce au depus documentatie la minister pentru obtinerea protectiei comunitare, respectiv Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei. Documentele au fost depuse de catre Asociatia pentru Promovarea Carnatilor de Plescoi si Asociatia Doripesco, prima solicitand pentru produs Indicatie Geografica Protejata (IGP), iar cea de-a doua Denumire de Origine Protejata (DOP), ambele sisteme asigurand protectia denumirii produselor agricole si alimentare identificate. Specialitatea Traditionala Garantata (STG) este un alt sistem de atestare care asigura, de asemenea, protectia denumirii produselor agricole la nivel european.

Potrivit datelor MADR, alte noua produse romanesti potentiale pentru a dobandi protectie comunitara sunt branza telemea de Marginimea Sibiului, branza telemea de Sibiu, lapte gros de Marginimea Sibiului, sloi de oaie de Marginimea Sibiului, branza telemea de Covurlui (Galati), branza de burduf din Bran (Brasov), telemea traditionala de Ibanesti (Mures), Branza de Gulianca (Braila), Virsli de Brad (Hunedoara).

Incepand cu 1 mai 2010, organismele private de certificare si inspectie a acestor produse trebuie sa fie acreditate conform standardului european EN 45011 sau a standardului ISO/CEI 65 de catre RENAR - asociatia recunoscuta oficial ca organism national de acreditare unic.

In prezent, MADR a deblocat aceasta situatie prin demararea actiunii de acreditare a acestor organisme private de certificare si inspectie si recunoasterea acestora, prin semnarea unei conventii cu RENAR, fiind in proces de acreditare un singur organism, respectiv CERTIND.

"Organismul privat de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare e un factor important pentru transmitea certificatului de conformitate a realitatii datelor cuprinse in caietul de sarcini pentru dobandirea protectiei comunitare IGP, DOP, STG", mentioneaza specialistii MADR.

In reforma Politicii Agricole Comune dupa 2013 exista masuri si activitati pentru sprijinirea micilor fermieri, actiuni sustinute si de Romania. Acestea vizeaza marirea sprijinului financiar acordat acestora, simplificarea conditiilor de accesare a fondurilor, stabilirea unor actiuni specifice pentru promovarea produselor, masuri specifice ce vizeaza consilierea, consultanta, formarea profesionala si creditarea acestei categorii de fermieri.

De asemenea, in noua PAC se urmareste si dezvoltarea canalelor locale de distributie, in vederea facilitarii accesului direct al consumatorilor la produsele micilor fermieri (agricultura ecologica, produse traditionale sau locale) si sprijinirea pietelor locale si stabilirea unor conditii si cerinte privind standardele minime de realizarea productiei si comercializare, adaptate capacitatii financiare a micilor fermieri.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016