Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua runda de discutii intre apicultori si reprezentantii Ministerului Agriculturii

o-noua-runda-de-discutii-intre-apicultori-si-reprezentantii-ministerului-agriculturii

Crescatorii de albine au prezentat oficialilor o lista a problemelor cu care se confrunta si au avertizat cu noi proteste, in cazul in care autoritatile nu se vor implica in rezolvarea lor.


Sindicatul Apicultorilor din Romania, organizatie afiliata la Agrostar, i-a prezentat zilele trecute secretarului de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, problemele cu care se confrunta sectorul apicol si reprezentantii apicultorilor avertizand totodata ca sunt hotarati sa inceapa protestele, daca nu se vor lua masuri pentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla.
 
Principalele probleme pentru care apicultorii au solicitat rezolvare in partea MADR sunt interzicerea folosirii neonicotinoidelor si obligarea fermierilor sa afiseze la loc vizibil substantele folosite la tratarea culturilor, mortalitatea in masa a familiilor de albine, nemultumirile apicultorilor legate de Legea apiculturii, subventionarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare si selectie, viziunea MADR legata de etichetarea, analiza si controlul mierii din Romaniam, fondurile alocate si masurile de sprijin pentru perioada 2017-2020, acordarea ajutorului de minimis pe anul 2016 si debirocratizarea legata de accesarea fondurilor europene.
 
„Sectorul apicol se confrunta cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua asa. Am ajuns in situatia ca noi sa mancam surogat de miere si mierea noastra sa fie vanduta in alte tari. Copiii nostri mananca miere cu pesticide. Domnul secretar de stat, Daniel Botanoiu, a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar asteptam lucruri concrete. In circa 10 zile vom avea o noua intalnire. In functie de cum vor decurge lucrurile, cat de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pasii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cutitul la os si vom iesi in strada cu afumatorile si echipati cu halate, cu cizme. Speram ca importanta apiculturii pentru omenire sa fie constientizata de cei care au fraiele agriculturii si situatia sa se rezolve”, a declarat la finalul intalnirii  presedintele Sindicatului Apicultorilor, Danut Puisoru.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

In cadrul discutiilor s-a pus problema crearii unui fond la care sa participe fiecare fermier cu o suma pe hectar, pentru sustinerea sectorului apicol si pentru despagubiri in caz de mortalitate, avand in vedere si importanta polenizarii.
 
„Polenizarea creste productiile agricole cu circa 40% si fermierii ar trebui sa fie interesati ca albinele sa nu dispara ceea ce, la ritmul in care creste mortalitate in prezent, este posibil sa se intample in cativa ani. De asemenea, a fost ridicata problema ca fermierii sa puna panouri de informare, pe terenul cultivat, cu substantele pe care le-au folosit la tratamente, iar in cazul in care se constata mortalitate la albine, apicultorii sa fie despagubiti. Este foarte important ca din comisiile de constatare a mortalitatii sa faca parte si un reprezentant al Directiei Agricole Judetene, pentru obiectivitate. Fermierilor care nu pun panouri sa existe posibilitatea de a se merge pana la li se retrage autorizatia de functionare. In privinta acordarii ajutorului de minimis pentru anul 2016, este posibil ca acesta sa nu mai poate fi acordat pentru 2016, dar solicitam acordarea lui pe anul 2017, pentru ca efectele continua sa se resimta”, sustine Danut Puisoru.
 
De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus sa fie analizata posibilitatea colaborarii cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatura corespunzatoare, pentru intocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalitatii excesive, astfel incat apicultorii sa nu mai fie nevoiti sa duca probele in alte tari.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.08 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016