Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Participarea ministrului Achim Irimescu la conferinţa privind cooperarea pentru pescuit la Marea Neagra

participarea-ministrului-achim-irimescu-la-conferinta-privind-cooperarea-pentru-pescuit-la-marea-neagra

Seful MADR a subliniat faptul ca in trecut, pestele era considerat in Romania „mancarea saracului”, devenind in prezent un produs de lux.


Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat 25 la lucrarile Conferintei la Nivel Inalt privind Cooperarea Consolidata pentru Pescuit si Acvacultura la Marea Neagra. Evenimentul a fost organizat de Comisia Generala pentru Pescuit in Marea Mediterana a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura impreuna cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale.
 
In introducere, ministrul a salutat scopul declarat al Conferintei, acela de incurajare a unei abordari comune si deschise a colaborarii tuturor statelor riverane Marii Negre pentru promovarea unei exploatari rationale a resurselor marine vii, dezvoltarea sustenabila a acvaculturii, in conditiile mediului marin specific, astfel incat sa se asigure pastrarea ecosistemelor productive si sanatoase. 
 
„Prin prezentarile expertilor au fost relevate aspecte de importanta imediata privind cunoasterea stadiului resurselor marine vii si ecosistemelor caracteristice din Marea Neagra, punandu-se in mod firesc accentul pe aspecte relevante: stadiul stocurilor celor mai importante specii din punct de vedere comercial, bazat pe avizul stiintific de specialitate. Tin sa subliniez faptul ca Romania, ca tara membra a U.E., a transpus in legislatia nationala masurile specifice derivate din aplicarea principiilor politicii comune in domeniul pescuitului printre care menţionam masurile tehnice privind dimensiunea minima de debarcare a exemplarelor capturate, intarirea capacitatilor si metodelor de control al pescuitului. Trebuie mentionat ca avem o coordonare deosebita cu serviciile Comisiei Europene in ceea ce priveste implementarea actiunilor de control atat la nivel national, cat si in apele comunitare la Marea Neagra, alaturi de Bulgaria”, a afirmat ministrul Irimescu. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

In cuvantul sau, ministrul a prezentat importanta deosebita a aspectelor socio-economice ale pescuitului, urmarind in special cresterea valorii adaugate a produselor obtinute prin pescuit si prelucrarea acestora, valorificarea superioara in conditii care sa respecte standardele europene privind siguranta alimentelor.
 
Ministrul a explicat ca activitatile traditionale de pescuit sunt de natura sa incurajeze dezvoltarea comunitatilor locale, care au rolul de a contribui la cresterea veniturilor pescarilor, prin diversificarea activitatilor legate de pescuit si angajarea fortei de munca existenta in aceste comunitati.
 
Romania este interesata de consolidarea flotei nationale de pescuit, care este caracterizata prin preponderenta navelor de mici dimensiuni cu activitate de pescuit costier, utilizand tehnici mai prietenoase cu mediul, comparativ cu pescuitul de tip industrial practicat de navele de mari dimensiuni.
 
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale a amintit si despre provocarile de mediu care ridica aspecte specifice pentru managementul pescariilor. Pastrarea biodiversitatii habitatului marin este una din preocuparile constante ale deciziilor pe care Romania la ia prin masurile adoptate referitoare la pescuit.
 
„Trebuie sa acceleram, la nivelul tuturor statelor riverane, adoptarea acelor masuri care sunt menite sa diminueze, pana la eliminarea totala, capturile accidentale de specii vulnerabile sau aflate in pericol atat a speciilor de pesti, cat si a mamiferelor acvatice, reptilelor si pasarilor”, a declarat Irimescu.
 
Romania importa anual peste 80.000 de tone de peste, deoarece capacitatea de productie nationala nu depaseste 30.000 de tone, desi pestele era considerat pe vremuri „mancarea saracului”.
 
„Desi pretul pestelui a ramas relativ stabil in ultimii ani, sa nu uitam ca pe vremuri pestele era mancarea saracului si acum a devenit un lux pentru anumite specii. Calcanul este un peste rar si scump. Avem mult peste adus din afara. Romania importa cam 80.000 de tone in fiecare an, iar capacitatea de productie nationala nu este decat de 30.000 de tone. Romanul a inceput sa consume tot mai mult peste si de aceea se apeleaza la import”, a precizat ministrul Agriculturii, intrebat despre evolutia pretului pestelui si al altor produse alimentare in Romania.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016