Pescuit: daca nu se iau masuri urgente, riscam sa avem o mare moarta

Pentru a proteja stocurile de peste din Marea Neagra, dar si pentru a asigura un nivel de viata adecvat al pescarilor locali, toate statele riverane ar trebui sa sprijine si sa puna in aplicare o strategie comuna privind pescuitul, bazata pe sustenabilitate pe termen lung si pe o coordonare eficace, se arata intr-o rezolutia a Parlamentului European, adoptata ieri.
"Evolutia in Marea Neagra este foarte alarmanta - daca nu se iau masuri urgente, riscam sa avem o mare moarta", a avertizat autoarea rezolutiei, europarlamentarul bulgar Iliana Malinova Iotova.
Multe dintre ecosistemele marine in general si ecosistemul Marii Negre in special sunt grav afectate de unele schimbari dinamice direct legate de pescuit, de schimbarile climatice si de poluare. De exemplu, populatia de Rapana venosa are un impact negativ si constituie o amenintare pentru echilibrul ecologic al Marii Negre, pentru ca distruge filtrele naturale ale apei precum speciile Mythilus galloprovincialis si Chamelea gallina.
Noua politica - destinata in mod special bazinului Marii Negre care urmeaza sa fie parte integranta din reforma viitoare a politicii comune de pescuit - ar trebui sa mentina si sa imbunatateasca nivelul stocurilor de peste, se precizeaza in rezolutie.
Avand in vedere necesitatea de cooperare a statelor din bazinul Marii Negre, deputatii europeni saluta eforturile Comisiei Europene de a crea grupuri de lucru cu Rusia si Turcia, dar subliniaza necesitatea de a implica si alte state, precum Ucraina si Georgia.
Principiul actual de a stabili captura legala totala (TAC) de catre statele membre in Marea Neagra "nu ar trebui sa fie singura optiune pentru gestionarea pescuitului in Marea Neagra", se arata in rezolutie care solicita solutii pe termen lung, cum ar fi "planuri de gestionare multianuale", in vederea imbunatatirii atat a situatiei economice a sectorului de pescuit, cat si a ecosistemelor din Marea Neagra.
Un nou organism regional de gestionare
O mare parte din problemele Marii Negre sunt cauzate de lipsa unei structuri institutionale adecvate care sa coordoneze si sa efectueze gestionarea pescuitului in Marea Neagra la un nivel profesional si specializat. in acest sens, Parlamentul solicita Comisiei sa utilizeze structurile institutionale existente pentru a mai buna coordonare si gestionare a politicii de pescuit.
Potrivit deputatilor, o organizatie regionala separata pentru gestionarea pescuitului (ORGP) pentru Marea Neagra ar putea stimula si promova pe termen lung comunicarea intre institutele stiintifice si organizatiile profesionale ale pescarilor, producatorilor si prelucratorilor pentru a solutiona problemele si dezvolta cooperarea in Marea Neagra. in plus, acestia incurajeaza Comisia Europeana sa coopereze cu tarile de la Marea Neagra la nivel bilateral, avand in vedere faptul ca multe dintre acestea nu sunt membre ale Uniunii Europene.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe:
- » Ce a discutat ministrul Daea cu comisarul european responsabil pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit
- » Oportunitatile de finantare europene prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime, promovate in tara
- » Anul viitor se mareste cota de pescuit la calcan
- » Bilantul prezentei expertilor din Directiei Generale Pescuit, la Indagra
- » Concluzii dupa campania de promovare a Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014-2020

- intrebarea zilei
Subventia bovine - detin 17 capete
Intrebare: Sunt inregistrata cu 17 capete vaci de lapte si am verificat contul si am primit doar pe 11 cei 400 de lei, unde trebuie sa intreb de ce?Raspuns: Puteti merge la sediul APIA unde ati depus dosarul pentru subventie.... citeste tot raspunsul aici
Ultima ora
- » Seful MADR nu renunta la procentul de 51% produse romanesti in supermarket-uri
- » Echilibrarea balantei comerciale in sectorul carnii de porc se va fasce in circa opt ani
- » Concluzii la finalul primelor 10 intalniri ale grupurilor de lucru LEADER
- » Dovlecei din Turcia, contaminati cu pesticide
- » Editie aniversara a expozitiei GastroPan
Comentarii
0 comentarii