Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Pimentul, ienibaharul sau piperul de Jamaica


Ienibaharul, numit si piment, sau piper jamaican, este un condiment obtinut din fructele unui copac care creste in America Centrala si insulele invecinate. Ienibaharul are un gust iute si aromat, o combinatie intre cuisoare, nucsoara si scortisoara.

Arborele de ienibahar

Pimenta dioica, sau arborele de ienibahar (vezi foto), este un copac inalt de pana la 12 m, care fructifica incepand cu primii 4-5 ani de viata. Traieste foarte mult, exista exemplare ajunse la varsta de 100 de ani.

Este cunoscut inca din antichitate, mayasii si aztecii ii foloseau semintele in diferite ritualuri. Face parte din familia Myrtaceae fiind inrudit cu arborele de cuisoare (Eugenia caryophyllata) si mirtul (Myrtus communis), copac intalnit in nordul Africii si Europa de sud.


Fructele sunt mici, globuloase, de 2-3 ori mai mari decat piperul negru. Sunt culese inainte de a se coace si uscate pe platforme spatioase, aerisite, pentru a-si pastra intacta aroma. Ea se datoreaza unei substante prezenta atat in fructele, cat si in florile, semintele si frunzele arborelui.
Este vorba de eugenol, un compus aromat, cu proprietati antiseptice, folosit in parfumerie. Fiecare fruct contine doua seminte mici, bogate si ele in eugenol.

Ienibaharul, piperul cu o suta de arome
Desi ienibaharul a fost introdus in Europa de catre portughezi, care il considerau o varietate de piper, denumirea romaneasca vine din limba turca (yeni-bahar, care se traduce prin "mirodenie noua), otomanii aducand primii acest condiment pe teritoriul tarii noastre. In engleza este numit "allspice", tocmai din cauza gustului sau care pare a fi un amestec de mai multe arome. Chinezii il numesc chiar "bi wei hu jiao" - piperul cu o suta de arome.

In bucatarie se folosesc boabele intregi, pentru condimentarea preparatelor din peste, pentru marinarea carnii de porc sau de oaie, sau la muraturi, impreuna cu hrean si piper. Se mai gaseste si macinat, dar nu este indicat, pentru ca isi pierde foarte repede aroma. Cel mai bine, ienibaharul se pastreaza in locuri uscate, la intuneric.

Alte informatii despre ienibahar:
  • Unii autori il traduc gresit din engleza, denumindu-l Eugenia pimenta. Eugenia si Pimenta sunt doua genuri diferite, membre ale familiei Myrthaceae. Se face confuzia intre cuisoare si ienibahar. Altii il traduc, simplu, piment, fara a preciza ca este vorba de ienibahar.
  • Prima descriere in literatura a acestui arbore a fost facuta de naturalistul Patrick Browne in anul 1755, in cartea sa "The Civil and Natural History of Jamaica".
  • Cel mai mare producator de ienibahar din lume este Jamaica, tara in care acesti arbori fomeaza adevarate paduri.
  • Standardul de calitate pentru ienibahar (boabe intregi sau pisate) este: ISO 973:1999

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Pimentul, ienibaharul sau piperul de Jamaica
Rating:
Nota: 4.9 din 5 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Infiintarea unei culturi de trandafiri de dulceata

Intrebare: Am 5000 de metri si as dori sa infiintez o cultura de trandafiri de dulceta. As putea sa primesc finantare si indrumare?

Raspuns: Da, pe masura de modernizare a fermelor (fosta masura 121) puteti sa infiintati cultura de trandafir... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii2 comentarii


Stefan 2011-12-10 20:56:10

Va multumesc pt informatii...
Cu multa apreciere!

claudiu 2011-01-01 20:51:42

Multumim pentru informatia detaliata. A fost o placere.
Editat de administratorul site-ului

Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018".



Forum
hartagan cerasela spune: am cumparat stoloni cu certificat de la o pepiniera care isi face mare reclama iar in al doilea an am scos recolta zero,in schimb de la stolonii luati dintre rinduri am avut o recolta foarte buna.
21 Feb. 2018 22:04:08
Raspunde la intrebare
calin spune: mi-au intrat azi banii pe oi, ant-ul.
21 Feb. 2018 20:13:00
Raspunde la intrebare
Zamfir Denisa Gabriela spune: imi plac foarte mult zambilele
21 Feb. 2018 13:00:26
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Piesa la plugurile perfectionate, cu ajutorul careia se rastoarna brazdele. ...

Amestec de culoare inchisa, uscata, degajand miros. Este format din materie organica descompusa. Fab ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura