Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Pimentul, ienibaharul sau piperul de Jamaica


Ienibaharul, numit si piment, sau piper jamaican, este un condiment obtinut din fructele unui copac care creste in America Centrala si insulele invecinate. Ienibaharul are un gust iute si aromat, o combinatie intre cuisoare, nucsoara si scortisoara.

Arborele de ienibahar

Pimenta dioica, sau arborele de ienibahar (vezi foto), este un copac inalt de pana la 12 m, care fructifica incepand cu primii 4-5 ani de viata. Traieste foarte mult, exista exemplare ajunse la varsta de 100 de ani.

Este cunoscut inca din antichitate, mayasii si aztecii ii foloseau semintele in diferite ritualuri. Face parte din familia Myrtaceae fiind inrudit cu arborele de cuisoare (Eugenia caryophyllata) si mirtul (Myrtus communis), copac intalnit in nordul Africii si Europa de sud.


Fructele sunt mici, globuloase, de 2-3 ori mai mari decat piperul negru. Sunt culese inainte de a se coace si uscate pe platforme spatioase, aerisite, pentru a-si pastra intacta aroma. Ea se datoreaza unei substante prezenta atat in fructele, cat si in florile, semintele si frunzele arborelui.
Este vorba de eugenol, un compus aromat, cu proprietati antiseptice, folosit in parfumerie. Fiecare fruct contine doua seminte mici, bogate si ele in eugenol.

Ienibaharul, piperul cu o suta de arome
Desi ienibaharul a fost introdus in Europa de catre portughezi, care il considerau o varietate de piper, denumirea romaneasca vine din limba turca (yeni-bahar, care se traduce prin "mirodenie noua), otomanii aducand primii acest condiment pe teritoriul tarii noastre. In engleza este numit "allspice", tocmai din cauza gustului sau care pare a fi un amestec de mai multe arome. Chinezii il numesc chiar "bi wei hu jiao" - piperul cu o suta de arome.

In bucatarie se folosesc boabele intregi, pentru condimentarea preparatelor din peste, pentru marinarea carnii de porc sau de oaie, sau la muraturi, impreuna cu hrean si piper. Se mai gaseste si macinat, dar nu este indicat, pentru ca isi pierde foarte repede aroma. Cel mai bine, ienibaharul se pastreaza in locuri uscate, la intuneric.

Alte informatii despre ienibahar:
  • Unii autori il traduc gresit din engleza, denumindu-l Eugenia pimenta. Eugenia si Pimenta sunt doua genuri diferite, membre ale familiei Myrthaceae. Se face confuzia intre cuisoare si ienibahar. Altii il traduc, simplu, piment, fara a preciza ca este vorba de ienibahar.
  • Prima descriere in literatura a acestui arbore a fost facuta de naturalistul Patrick Browne in anul 1755, in cartea sa "The Civil and Natural History of Jamaica".
  • Cel mai mare producator de ienibahar din lume este Jamaica, tara in care acesti arbori fomeaza adevarate paduri.
  • Standardul de calitate pentru ienibahar (boabe intregi sau pisate) este: ISO 973:1999

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Pimentul, ienibaharul sau piperul de Jamaica
Rating:
Nota: 5 din 4 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Ce acte imi trebuie sa inregistrez pamantul la apia..

Intrebare: Buna ziua. Cum pot inregistra pamantul la apia daca am pamant luat in arenda? Cei de la primarie nu vor sa primeasca contracte de arendare daca proprietarii nu au taxa de succesiune dezbatuta... Este normal asa ceva? Pana anul trecut se putea inregistra pamantul dar acu nu.. In alta parte se poate inregistra dar numai In com. Barla Jud. Arges nu se mai poate... Sunt foarte multi oameni dezamagiti si multi renunta la pamant din cauza asta.. Va rog sa-mi spuneti daca este normal asa ceva. Va multumesc

Raspuns: Am facut contracte de arendare cu toti mostenitori.. Cele 4,5 h sunt impartite la 3 copii.Fiecare ar... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii2 comentarii


Stefan 2011-12-10 20:56:10

Va multumesc pt informatii...
Cu multa apreciere!

claudiu 2011-01-01 20:51:42

Multumim pentru informatia detaliata. A fost o placere.
Editat de administratorul site-ului

Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017".



Forum
Kate Lisa Credit spune: Oferim următoarele servicii de împrumut:. * Credite pentru investitori .......... * Consolidarea datoriilor ........... * Credite ipotecare ....... * Împrumuturi de afaceri...
25 Iun. 2017 04:32:49
Raspunde la intrebare
Kate Lisa Credit spune: Oferim împrumut la o rată scăzută a dobânzii de 3%. Aplicați pentru un împrumut rapid și convenabil pentru a achita facturile și pentru a începe o nouă afacere sau pentru a vă refinanța...
25 Iun. 2017 04:32:45
Raspunde la intrebare
JIM BUFFER spune: Salut, căutați un împrumut foarte autentic? La o rată convenabilă de interes? Procesat în 24 de ore. Ați fost refuzat în mod consecvent de băncile dvs. și de alte instituții financiare?...
24 Iun. 2017 16:12:06
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Conceptul se refera la cresterea economica care satisface nevoile societatii de azi fara a afecta de ...

Proces prin care combate evaporarea si cresterea buruienilor de origine vegetala sau minerala, astfe ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura