Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pro Agro sustine ca fermierii mari au fost exclusi de la finantarea pentru dezvoltare rurala

pro-agro-sustine-ca-fermierii-mari-au-fost-exclusi-de-la-finantarea-pentru-dezvoltare-rurala

Presedintele asociatiei atrage atentia si a supra depopularii zonelor rurale, fapt ce ar face inutile unele investitii.


Termenul de zootehnizare a Romaniei este frumos, dar degeaba facem investitii in dezvoltare rurala daca satul romanesc incepe sa se depopuleze, este de parere Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro.
 
„In momentul de fata, chiar daca platim la timp subventiile, exportam materie prima si implicit exportam subventie. Termenul de zootehnizare a Romaniei este frumos, dar in continuare, pe primele cinci luni ale anului 2018, avem import de carne si produse procesate din carne de 380 de milioane de euro. Practic, la sfarsit de an, o politica agricola se judeca pe cifre financiare. Care este contributia agriculturii in PIB si care este balanta comerciala? In conditiile in care o sa fim al cincilea stat membru ca dimensiune pe agricultura din Uniunea Europeana, o sa avem un deficit de balanta comerciala de 1,3 miliarde de euro. Asta este cartea de vizita a politicilor agrare sau agricole pe care Romania le-a facut. Trebuie sa intelegem foarte clar ca degeaba facem investitii in dezvoltare rurala, scoli, drumuri comunale, daca satul romanesc incepe sa se depopuleze. Avem cinci milioane de oameni care muncesc in alte tari membre si practic ne lipseste forta de munca activa si cred eu ca, dupa o analiza pe care chiar APIA mi-a dat-o anul trecut, este bine sa o completam impreuna, sa vedem care este structura fermelor”, a sustinut Dumitru.
 
In viziunea presedintelui Federatiei Nationale Pro Agro, fermierii mari au fost exclusi de la finantarea acordata proiectelor pe dezvoltare rurala "pentru ca asa a fost scris Programul National de Dezvoltare Rurala".
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Fermierii mari au fost exclusi de la acordarea proiectelor pe dezvoltare rurala, pentru ca asa a fost scris Programul National de Dezvoltare Rurala. Si fermierii mici au cu totul si cu totul alte probleme. Care este structura fermelor din Romania, la ora actuala? Avem 796.799 de fermieri care detin 3,2 milioane de hectare. Asta inseamna o medie de 4 hectare pe fiecare fermier. Intre 30 si 60 de hectare exista 15.692 de fermieri cu o suprafata cultivata de 659.000 de hectare, deci o medie de 41 de hectare. De asemenea, intre 60 si 150 de hectare, exista 9.757 de fermieri cu o medie de 94 de hectare reprezentand 924.671 de hectare. Intre 150 si 250 de hectare, sunt 3.396 de fermieri cu o medie de 192 de hectare si reprezinta 653.694 de hectare. In ultimele doua dimensiuni avem intre 750 si 1.500 de hectare sunt 1.029 de fermieri cu 1,044 milioane de hectare si o medie pe exploatatie de 15 hectare, respectiv pe dimensiunea 1.500 - 2.500 de hectare sunt 279 de fermieri care detin 518.216 hectare, si la peste 2.500 de hectare sunt 40 de fermieri, cu 697.000 de hectare, cu o medie de 483 de hectare”, a aratat Emil Dumitru.
 
Acesta a adaugat ca viitorul bugetului pe Politica Agricola Comuna depinde si de negocierile post-Brexit ce au loc la ora actuala.
 
„Nu trebuie sa ne ferim de a face si un scenariu negativ legat de viitorul bugetului pe Politica Agricola Comuna. Deunazi, m-am vazut cu domnul Michel Barnier (negociatorul sef al Uniunii Europene pentru Brexit, n.r.) care nu era asa de entuziasmat pe ce inseamna negocierile post-Brexit, pentru ca, de fapt, nu 10,2 milioane de miliarde de euro vor disparea anual din bugetul Uniunii Europene, ci 14,8 miliarde de euro. Acele scaderi de 5% si 4% din bugetul pe Politica Agricola Comuna s-ar putea sa fie mult mai mari. Trebuie sa discutam foarte serios pe plafonare. Sigur, ca daca se va face, Romania oricat de mult s-ar opune, n-ar putea sa creeze o masa critica. Din pacate, Romania nu a avut o strategie de a-si reprezenta interesele intr-un mod in care sa poata sa impuna o masa critica de blocaj. In Grupul de la Visegrad, Romania are doar statut de observator, adica avem doar rolul de aplaudaci la ceea ce spun ceilalti, si spun asta fara sa jignesc pe nimeni”, a subliniat seful Pro Agro .

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016