Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Promovarea pe piata externa si reducerea TVA, principalele prioritati in industria carnii

promovarea-pe-piata-externa-si-reducerea-tva-principalele-prioritati-in-industria-carnii

Acestea au fost temele principale dezbatute timp de doua zile de autoritati si producatori din domeniu, in cadrul unui semninar de specialitate.


Discutiile s-au axat si pe modele de business aplicate de producatorii de profil din Romania, dar si pe integrarea productiei, in vederea cresterii profitabilitatii operatorilor economici, fiind de altfel premiate 15 companii care desfasoara o activitate in sectorul de producere si procesare a carnii, care s-au evidentiat pe piata interna prin integrarea productiei si ca model de business.
 
Anul 2015 se prefigureaza a fi un reper important pentru producatorii si procesatorii romani de carne, mai ales ca proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare si vor avea prioritate la finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 — 2020. 
 
Reprezentantii autoritatilor sustin orientarea producatorilor romani din sectorul agroalimentar catre integrarea productiei, mai ales ca Ministerul Agriculturii a introdus in noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi in vederea trecerii catre productia pentru piata si infiintarea de centre de procesare vor avea numai de castigat.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Producatorii romani evolueaza intr-o piata europeana extrem de competitiva, care astazi este afectata de embargoul rusesc. De aceea, operatorii romani trebuie sa gaseasca o formula prin care sa se adapteze mai bine cerintelor pietei. Din punct de vedere al productiei vegetale, situatia la zi este mai buna comparativ cu anii precedenti si avem un plus de productie, care ar trebui sa se transforme in produse cu valoare adaugata mare, iar carnea este unul dintre produsele care le poate permite agricultorilor sa isi garanteze veniturile”, a sustinut secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
 
Din pacate, productiile bune din sectorul vegetal au fost exportate ca materie prima si din acest punct de vedere trebuie schimbata viziunea pentru dezvoltarea fiecarui sector in parte.
 
„Trebuie sa gasim, alaturi de producatori, solutii pentru integrarea productiei vegetale si pentru a scurta lantul de productie, de la ferma la consumator, astfel incat sa devenim mai competitivi, in special pe pietele externe. Trebuie sa ne concentram pe integrarea productiei, pe procesare, astfel incat Romania sa castige de pe urma exporturilor de produse procesate. Totodata, trebuie sa crestem capacitatea interna de productie si in sectorul zootehnic si de stocare, dar si sa gasim noi mecanisme de reactie rapida in caz de criza, fie ca vorbim de restrictii la export sau de aparitia unor boli sau daunatori”, considera oficialul MADR.
 
Dezvoltarea pe verticala — sau mai bine zis proiectele integrate (productie, procesare, distributie) — asigura, pe langa un flux constant de materii prime pentru societatile prelucratoare, o reducere a costurilor de productie si o mai buna gestiune a stocurilor, toate acestea reflectandu-se in final intr-un plus de valoare ce confera unei companii avantajul de a fi competitiva, dar si de a fi capabila sa raspunda cerintelor din ce in ce mai exigente ale pietei si ale consumatorilor, sustin la unison operatorii din industrie.
 
Datele oficiale prezentate arata ca productia zootehnica a totalizat anul trecut peste 25 de miliarde de lei, respectiv 36,7% din valoarea totala a productiei agricole, fiind un sector extrem de important in industria alimentara romaneasca, insa unele dintre aceste cifre au fost contestate de reprezentatii crescatorilor de porci din Romania.
 
„Industria alimentara este un sector important in conditiile in care aduce profit si plus valoare la nivel national. Sectorul de zootehnie a fost in 2013 de peste 25 de miliarde de lei, adica 36,7% din valoarea productiei agricole. Efectivele de animale au crescut in perioada 2011-2013 cu 7% la porcine, 12% la bovine si cu 3% la pasari, in timp ce productia de carne s-a majorat cu 12,5% la vita, cu 7% la porc si cu 12,6% la pasare”, a spus Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
In replica, Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania considera ca Ministerul Agriculturii, Institutul National de Statistica si Eurostat prezinta cifre total diferite, mai ales in domeniul pe care il patroneaza. Ioan Ladosi recunoaste insa ca nici sectorul de profil nu are date 100% exacte.
 
Reprezentantii industriei carnii din Romania, fie ca sunt din sectorul carnii de porc, de pasare, de peste sau din cel al conservelor, cer la unison reducerea TVA pe lant, la 5 sau 9% pentru ca 75% din actuala cota de TVA de 24% aplicata in Romania, in tot ceea ce inseamna industrie si consum, nu se incaseaza.
 
„Prin reducerea TVA la carne, incasarile la buget vor fi trei ori mai mari si ceea ce este mai important este faptul ca va creste consumul. Daca maine TVA la carne va fi de 9%, preturile scad cu 15%. Nu avem decat o sansa si nu doar la carne, pentru ca tot ceea se se vinde in piata trebuie sa aiba TVA de 9%. Cred ca este un lucru intelept, pentru ca numai asa vom putea merge mai departe, vom putea sa investim in industrie si sa devenim competitivi in UE”, a apreciat vicepresedintele Asociatiei Romane a Carnii, Radu Timis.
 
Acesta a sustinut ca ARC va redacta un act catre reprezentantii FMI in care vor solicita ca ei sa ceara Ministerului de Finante modul in care colecteaza TVA, deoarece asociatia incearca de patru ani sa faca acest lucru pe langa autoritatile romanesti, dar fara succes.
 
„De 4 ani cerem la Finante si ANAF sa ne poata demonstra cati bani vin la bugetul de stat din industria noastra de 3,5 miliarde de euro, dar nimeni nu a facut acest lucru. Cerem din nou acest lucru ca atunci cand intram in negocieri cu FMI sa aratam efectiv cati bani se intorc din 3,5 miliarde de euro. Cred ca se intorc doar 50 de milioane de euro pentru ca restul se fura. ARC va redacta un act catre FMI in care vom cere sa solicite Ministerului de Finante cum colecteaza TVA”, afirma Timis.
 
Pentru sectorul avicol, anul 2014 este primul din ultimii zece ani in care nu a fost inregistrata o crestere de productie, in primul rand tot din cauza evaziunii fiscale pe TVA si a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia.
 
„Daca nu se iau masuri pentru reducerea TVA la carne si la produsele din carne de pasare fermierii din industria avicola vor avea de suferit. Fiscalitatea este foarte excesiva, avem taxe de toate felurile, taxe pe stalp si taxe pe gard. Problemele cele mai mari sunt legate insa de concurenta neloiala din cauza evaziunii fiscale pe TVA si a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia", considera presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van.
 
Nu in ultimul rand, reprezentantul Asociatiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor si Comerciantilor de Peste din Romania — RO-FISH, Marian Cuzdrioreanu, considera ca piata interna a carnii nu exista fara "reducerea clara a TVA". "Daca nu vom diminua fiscalitatea impovaratoare se vor reduce treptat industriasii si initiativa privata. Lipsa de continuitate a factorilor care depind de politic nu ne ajuta sa coagulam diferitele prioritati cum ar fi promovarea brandului de tara necesar pentru a deschide piete noi. Deschiderea pietelor externe trebuie sa fie o prioritate nationala a tuturor Guvernelor Romaniei", considera presedintele Asociatiei RO-FISH.
 
Marian Cuzdrioreanu apreciaza ca seful proiectului de tara a fost si este Guvernul, in general, si ca el trebuie sa impuna reducerea TVA, chiar daca este intre ciocan si nicovala, adica intre vocea poporului si interesele celorlalti din afara Romaniei.
 
„Numai reducerea TVA este sigura solutie clara care ar distruge din temelii evaziunea fiscala si coruptia. Este inadmisibil sa ne plece oameni pentru ca un sfert din valoarea vietii, a mancarii, este dat de TVA”, a subliniat reprezentantul asociatiei.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016