Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Renuntati la coaja portocalelor din prajituri, ne avertizeaza specialistii

renuntati-la-coaja-portocalelor-din-prajituri-ne-avertizeaza-specialistii


In aceasta perioada, supermarketurile abunda in fructe precum portocale, lamai si mandarine. Sunt delicioase, au multe vitamine si, mai ales, sunt ieftine, fiind sezonul lor. Putini cunosc, din pacate, ca in coaja fructelor se afla inclusiv substante care nu au ce cauta la masa noastra.

Atentie la prajituri! Nu mai folositi coaja rasa!

Fructele sunt aduse din tarile de origine in containere speciale. Pentru a fi protejate de boli, pe parcursul transportului si in depozite, coaja lor este tratata cu substante chimice care, in mod normal, nu afecteaza pulpa fructelor. Substantele nu au miros si nu pot fi detectate. Conform Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, ele nu prezinta nici un pericol daca nu sunt inghitite. Cu alte cuvinte, daca nu consumam si coaja.


In Romania insa, foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aroma prajiturilor, coaja rasa de portocale sau lamai, pastrata cu zahar. In acest fel, substantele cu care au fost tratate fructele ajung direct in preparatele noastre, fiind un pericol in special pentru cei mici. Acestia pot fi afectati prin aparitia unor intoxicatii sau alergii.

Efectele produse de substantele din coaja citricelor
* E 230 Difenilfenol - Conservant artificial. Este un pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomanda spalarea pe maini dupa cojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca sangerari interne, ingurgitat in concentratii mari. Doza maxima admisa este de 0,1 mg / kg corp.
* E 231 Ortofenilfenol – conservant de suprafata. Poate produce alergii la contactul cu pielea, indeosebi la copii. Doza maxima admisa este de 0,2 mg / kg corp.
* E 233 Tiabendazol – fungicid utilizat pentru suprafata fructelor. Doza maxima admisa este de 0,1 mg / kg corp.

Informatiile pe care vi le-am prezentat au fost publicate de un grup de cercetatori de la Universitatea din Wageningen, Olanda, in colaborare cu profesori din cadrul Universitatii Dunarea de Jos, din Galati.

Resurse utile:
Food-info (ro) (eng)
APCR (ro)

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Renuntati la coaja portocalelor din prajituri, ne avertizeaza specialistii
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Cultivarea alunului

Intrebare: Am inteles ca alunul creste foarte mare si isi dezvolta sistemul radicular foarte bine.La ce distanta este indicat sa se planteze?

Raspuns: Distanţa de plantare pentru alun este de 4 x 3 m, pana la 5 x 4 m. La plantare da rezultate bune ... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii1 comentarii


Coaja de citrice. Cauzatoare de cancer sau de pani 2010-05-05 05:54:20

[...] Dunarea de Jos din Galati, cu sprijinul Universitatii din Wageningen, Olanda. Citata de o seama de publicatii web ce promoveaza un stil de viata sanatos, cercetarea abunda de semne de exclamare. Diverse tipuri de [...]
Editat de administratorul site-ului

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Grebla mica aplicata la coasa ca sa aseze in brazda granele cosite. ...

(Despre plante) Al carui embrion are doua cotiledoane ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura