Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania exporta peste jumatate din productia nationala de miere

romania-exporta-peste-jumatate-din-productia-nationala-de-miere

Potrivit producatorilor, principala destinatie a mierii romanestie este Germania, acolo unde ajunge 80 la suta din cantitatea totala exportata.


In acest week-end Targului National al Mierii si-a deschis portile pentru trei zile, pe platforma Apicola Baneasa, ierifiind ultima zi in care bucurestenii au mai putut beneficia de produsele aduse de cei peste 100 de producatori din toate colturile tarii.
 
Oferta apicultorilor a fost extrem de variata incepand cu mierea cunoscuta si apreciata de salcam, tei sau poliflora, pana la mierea mai putin cunoscuta si utilizata precum cea de anghinare, cires salbatic, de sulfina, de albastrele sau mierea de zmeura, de maracini, precum si miere de coriandru sau cimbrisor. Nu au lipsit nici fagurii cu miere, polenul, pastura, laptisor de matca, produse energizante realizate pe baza de miere in combinatie cu alte produse apicole sau cu fructe de padure si fructe exotice.
 
Prezent la targ in calitate de principal organizator, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ion Fetea, a precizat insa ca apicultorii romani produc mai mult pentru export, intrucat Romania exporta anual 50 - 60% din productia totala de miere, principalele piete de export fiind Germania, Spania si tarile nordice, zonele in care se inregistreaza si cel mai mare consum de miere.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Exporturile de miere se ridica la 50 — 60% din productia totala anuala de miere, de circa 20.000 de tone, iar 80% din ceea ce exportam pleaca in Germania si restul in Spania si tarile nordice, de fapt in zonele in care se inregistreaza cel mai mare consum de miere. Mierea romaneasca mai ajunge si in China sau in Orientul Mijlociu, dar in cantitati minuscule. Anul trecut nu am exportat prea multa miere pentru ca nu am avut de unde, in conditiile unei productii slabe, sub media ultimilor ani, insa noi, membrii ACA, ne-am acoperit toate contractele de export”, a spus Fetea.
 
Acesta a precizat ca Romania continua sa exporte miere in vrac deoarece pe piata europeana se intra foarte greu cu produse finite, daca nu exista distribuitori seriosi pentru magazine.
 
„Din pacate, pe piata europeana este foarte greu sa intri cu produs finit, in sensul ca trebuie sa cauti tu magazine si nu renteaza din punct de vedere economic. Iti trebuie un partener serios sa distribui acolo, dar deocamdata nimeni nu s-a aratat interesat sa cumpere miere la borcan. Desi sectorul apicol romanesc este pregatit sa faca fata exportului de produse ambalate, deocamdata nu exista interes pentru beneficiarii de acolo. Este mult mai ieftin sa cumperi, dar si mult mai usor sa transporti butoaiele cu miere”, a explicat presedintele ACA.
 
Potrivit sursei citate, unul dintre motivele pentru care strainii prefera sa cumpere miere romaneasca in vrac este si acela ca adesea este folosita la cupajarea altor produse datorita calitatilor ei extraordinare.
 
„Mierea romaneasca este folosita datorita calitatilor ei extraordinare la cupajarea altor produse pentru a mari calitatea acelui produs si pentru a-l vinde mai usor, iar in acest fel comerciantul castiga mult mai mult”, a adaugat Fetea.
 
In ceea ce priveste sectorul de miere ecologica, presedintele ACA este de parere ca sectorul a debutat foarte bine in Romania datorita sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeana pentru conversia catre sistemul ecologic, insa sprijinul dispare dupa ce apicultorul finalizeaza conversia si este autorizat.
 
„Sectorul de miere ecologica a fost un sector care a debutat foarte bine in Romania. Sunt in conversie si certificare aproape 100.000 de familii de albine, iar in cei mai buni ani s-au obtinut in jur de 3.000 — 3.500 de tone de miere ecologica. Problema este ca, in prezent, daca acesti apicultori care s-au aflat in perioada de conversie si au beneficiat de sprijin financiar, acesta a disparut dupa ce au devenit autorizati. Asteptam sa vedem ce fonduri vom avea pe apicultura ecologica pe noul PNDR 2014—2020”, a explicat Fetea.
 
Intrarea in sistem ecologic presupune respectarea unor reguli stricte si certificarea ulterioara a stupilor, a familiilor de albine si a productiei de catre un organism de certificare acreditat. Calitatea mierii si a produselor apicole certificate in agricultura ecologica este strans legata de tratamentele aplicate stupilor, de calitatea mediului, dar in egala masura de conditiile de extractie, de prelucrare si de depozitare a produselor apicole.
 
In Romania, primii producatori certificati in apicultura ecologica s-au inregistrat in anul 2000, inregistrand o crestere de la 132 in 2005, la 335 in 2006, la 584 producatori in 2008 si la peste 1.200 in prezent, potrivit datelor statistice ale Ministerului Agriculturii.
 
Daca in anul 2000, Romania producea doar 6 tone de miere de albine certificata ecologic, in anul 2005 aceasta s-a majorat de 100 de ori pana la 610 tone, in 2008 la 2.300 tone, in 2009 la 3.200 tone, iar in prezent la peste 3.500 de tone.
 
Potrivit datelor ACA, in 2014, productia de miere obtinuta in Romania s-a redus la jumatate din cauza secetei inregistrate in vestul tarii si a ploilor excesive din sud, iar pretul mierii a urcat cu 15 procente.
 
Romania produce, in medie, 20.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins anul trecut 1,47 milioane de familii de albine. La nivel national sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
 
Datele statistice arata ca romanii consuma, in medie, 450 — 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum in crestere fata de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia, ei se situeaza inca in coada clasamentului european.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016