Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romsilva aplica o noua metoda pentru detectarea defrisarilor ilegale

romsilva-aplica-o-noua-metoda-pentru-detectarea-defrisarilor-ilegale

Romsilva, Regia Nationala a Padurilor, a pus in aplicare o noua metoda de teledetectie, prin care depisteaza taierile ilegale de arbori. Prin aceasta metoda se compara suprafata actuala impadurita, cu cea de acum 5 ani.


„Am introdus cu ajutorul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice, niste metode noi de teledetectie prin care se poate compara pe ortofotoplanuri situatia padurii cu 5 ani in urma si situatia actuala, in asa fel incat padurarul, titularul de canton, nu mai poate comenta si veni cu tot felul de argumente ca nu este vinovat de sustragerile de lemn de pe suprafata respectiva. Prin aceasta noua metoda de teledetectie, incercam sa depistam toate situatiile si toate focarele de acest tip, iar rezultatele sunt spectaculoase”, a sustinut directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.

Din spusele acestuia, in padurile din administrarea Romsilva, poate sa exploateze lemn si un agent economic cu acordul Regiei, dar problemele apar cand acesta taie in plus, si padurarul nu sesizeaza.
„Intr-adevar, populatia a perceput in ultimii 20 de ani ca regia este cel mai mare administrator si ar fi raspunzatoare de tot ceea ce se intampla in paduri. Nu va ascund ca si noi avem probleme, la Bihor, Maramures, Cluj sau la Giurgiu, dar sunt cazuri pe care le descoperim si le gestionam. Numai la Ocolul Dobresti, din judetul Bihor, avem 13 persoane acuzate ca au permis sustrageri de lemn, iar la nivel national, numai in primele 5 luni ale anului, avem vreo 37 de angajati ai regiei, care vor raspunde penal pentru sustragerile de lemn, neglijenta in serviciu, fals si uz de fals. Sunt lucruri pe care nu le toleram, nu le ascundem, pentru ca ele exista, dar pe care incercam sa le gestionam. Cred insa, ca rezultatele sunt spectaculoase prin folosirea acestei metode de teledetectie, pentru ca mergem pe sectoare cu ortofotoplanurile”, a relatat Craciunescu.

Pe langa cele 3,2 milioane de hectare de paduri ale statului, Romsilva mai administreaza si un milion de hectare fond forestier din proprietatea persoanelor fizice sau juridice.
„Suntem preocupati, ca si in aceste suprafete ale proprietarilor privati sa plantam pe zonele neimpadurite, dar si sa schimbam imaginea RNP, iar lumea sa fie informata ca Romsilva administreaza doar jumatate din fondul forestier national. Asta presupune ca nu toate taierile si defrisarile care sunt prezentate in mass-media, multe din ele fara sa fie verificate, sunt pe padurile care apartin Romsilva. In ultimul timp, tot mai multe primarii au solicitat sa se mute de la ocoale silvice private la RNP, cu toate ca noi am avut un tarif mai ridicat. Fiind o societate comerciala, aplicam TVA 24%, comparativ cu ocoalele silvice private, care sunt ONG-uri si care nu sunt toate platitoare de TVA. Inainte, foarte multi proprietari privati de padure au preferat sa se duca la ocoale silvice private, pentru ca aveau tarife cu 24% mai mici, dar in ultima perioada sunt tot mai multe solicitari pentru a le oferi noi, regia, serviciul silvic”, a adaugat directorul general al Regiei Nationale a Padurilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


In Consiliul de Administratie al Romsilva, s-a decis marirea suprafetelor arondate unui canton aflat in paza unui padurar.
„Am luat o decizie in Consiliul de Administratie, ca sa putem asigura personalul de paza, sa marim suprafata cantoanelor pentru ca avem o dotare tehnica buna, mijloace de comunicare mult mai rapide, autoturisme de deplasare in teren si putem actiona. Acestea ne-au permis sa dam in paza o suprafata mai mare unui padurar, in zona de deal, 800 de hectare, iar in cea de munte, circa 1300 de hectare”, a conchis Craciunescu.

Din 2010, Romsilva este sub autoritatea Ministerului Mediului si Padurilor. RNP administreaza aproximativ 4,3 milioane de hectare de padure, dintre care 586214 de hectare fac parte din arii protejate, care cuprind si ultimele paduri virgine ale Europei.






Sursa foto: www.sxc.hu
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016