Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romsilva scoate pe piata peste un milion de metri cubi de lemn de foc

romsilva-scoate-pe-piata-peste-un-milion-de-metri-cubi-de-lemn-de-foc

Anuntul vine din partea lui Ciprian Pahontu , directorul general al Regiei Nationale a Padurilor.


Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a pus la vanzare pe piata direct catre populatie circa 876.000 de metri cubi de lemn de foc la un pret foarte bun, iar pana la sfarsitul anului va depasi un milion de metri cubi, conform declaratiilor facute de directorul general al regiei, Ciprian Pahontu.
 
„Fata de anul 2016, am marit cu 20% cantitatea de lemn de foc pe care am pus-o direct pe piata catre populatie. Pana la aceasta data, 876.000 de metri cubi, iar pana la sfarsitul anului peste un milion de metri cubi de lemn de foc vom pune pe piata direct catre populatie. Noi avem un pret foarte bun. La data actuala, pentru cei 876.000 de metri cubi este de 151 de lei/metrul cub luat la drum forestier sau depozit Romsilva. Evident ca Romsilva nu poate asigura intreg necesarul de lemn de foc din Romania, dar cel putin contributia noastra se va mari substantial din 2018, ca urmare a schimbarii cadrului legislativ”, a precizat seful regiei.
 
Pahontu sustine ca, din 2018, pe noul cadru legislativ, Romsilva va pune pe piata pentru populatie aproape patru milioane de metri cubi de lemn.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Pe noul cadru legislativ al anului 2018, practic vom pune pe piata tot lemnul care provine din lucrari de ingrijire si care va insemna trei milioane de metri cubi pusi catre populatie, plus o cota de 20% din produsele principale. Asta inseamna inca un milion de metri cubi, din care o parte va veni catre populatie si o parte va fi si lemn de lucru”, a mentionat reprezentantul regiei.
 
Seful Romsilva sustine ca, in baza noilor reglementari, primariile ar trebui sa primeasca cereri pentru lemn de foc de la populatie, iar dupa centralizarea necesarului sa comunice regiei, care, ulterior, sa incheie protocoale cu UAT-urile din tara. Din pacate, unele primarii sunt mai putin active fata de altele, chiar daca zonele inregistreaza deficit de lemn de foc.
 
„Avem incheiate deja 1.100 de protocoale cu UAT-uri din tara. Unele primarii sunt mai active si, astfel, invitam oamenii sa vina sa ia lemnele de foc, insa unele sunt dezinteresate. Va dau un exemplu pozitiv. Judetul Ialomita, unde traditional este deficit de lemn de foc, fiind o zona de campie, dar acolo s-au implicat foarte bine. Au facut necesar la nivel de UAT, la nivel de judet si vom incerca sa suplinim acest deficit din judetele invecinate”, a adaugat Pahontu.
 
Potrivit sursei citate, in acest an, regia a pus direct pe piata o cantitate destul de mica de lemn, doar 15% din volumul exploatat din padurile statului, iar diferenta de 85% a fost vanduta la licitatii agentilor economici atestati in exploatarea lemnului.
 
„In 2017, am lucrat pe un regulament de vanzare a masei lemnoase, respectiv HG nr. 617 din 2016, care a prevazut ca doar 15% din volumul de lemn din padurile statului sa fie pus pe piata de Romsilva, 85% din volum fiind licitat pe picior catre agentii economici atestati in exploatarea lemnului. Practic, majoritatea lemnului a fost vanduta la licitatii pe picior, iar pe piata a ajuns o cantitate relativ mica. Programul de exploatare a masei lemnoase in 2017 de catre Romsilva este de 9,5 milioane de metri cubi si, din prognozele noastre, daca ne ajuta si vremea, o sa reusim sa ajungem in jurul acestei cifre”, a mai spus Ciprian Pahontu.
 
Pretul lemnului de foc pe piata s-a dublat anul acesta, de la o medie de 200 de lei/mc in 2016, la circa 400-450 de lei/mc in prezent. In Romania, la ora actuala, 3,5 milioane de gospodarii se incalzesc cu lemn de foc. 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016