Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sectorului forestier romanesc, un model pentru alte domenii

sectorului-forestier-romanesc-un-model-pentru-alte-domenii

Rectorul Universitatii ‚Transilvania’ din Brasov, Ioan Vasile Abrudan, este de parere ca din punct de vedere economic, sectorul forestier din Romania, in privinta competitivitatii si a exporturilor, nu este de neglijat si ca aici lucrurile stau mult mai bine decat in alte domenii.


„Romania a exportat mai mult lemn si produse din lemn decat in anii de glorie de dinainte de '89. Numai in 2011 exportul de mobila a depasit 1,2 miliarde de euro, iar in ceea ce priveste lemnul si produsele din lemn, Romania a avut un excedent in balanta comerciala de 1,4 miliarde de euro. Si aici busteanul a reprezentat valoric un procent extrem de mic, sub 10%, majoritatea exporturilor fiind sustinuta de mobila. In acest domeniu, merita subliniate si investitiile facute mai ales in ultimii 10-15 ani deoarece acestea au facut ca in Romania sa ramana produse din lemn cu valoare adaugata mult mai mult decat la inceputul anilor '90. De aceea consider ca din acest punct de vedere sectorul forestier ar putea reprezenta chiar un exemplu pentru alte sectoare, daca ne referim la competitivitatea sectorului si de asemenea la exporturile pe care le face Romania in domeniu”, mai relateaza acesta.
 
Abrudan mai considera ca in prezent, cerintele din sectorul forestier sunt mai diversificate decat in urma cu 30-40 de ani, cand utilitatea acestuia se rezuma doar la exploatarea materialului lemnos.
„Provocarile pentru sectorul forestier, in realitatea de astazi, sunt extrem de diverse, pornind de la faptul ca cerintele fata de padure sunt mult mai mari. Daca in urma cu 30-40 de ani singura cerinta era lemnul, astazi se cere biodiversitate, se cere padurea ca zona de agrement si ca factor stabilizator sau de combatere a schimbarilor climatice. Se discuta din ce in ce mai mult de rolul social pe care il are padurea, desi daca ne gandim padurea de brad, fag sau molid este aceeasi ca si in urma cu 40-50 de ani, cand cerintele erau mult mai restranse. Acestea sunt provocari si pentru silvicultori pentru ca trebuie adaptat modul de gandire, pornind chiar de la educatie, de la sistemul de invatamant de specialitate, pana la modul de lucru in padure. Romania ar trebui sa faca pasi destul de rapizi in ceea ce priveste adaptarea legislatiei si a normelor tehnice pe care noi le utilizam in silvicultura, la realitatile de azi”, afirma Ioan Vasile Abrudan.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h










Sursa foto: www.sxc.hu
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016