Sfaturi pentru recoltarea tutunului

Sfaturi pentru recoltarea tutunului
Frunzele de tutun se recolteaza la maturitatea tehnica (industriala), adica atunci cand au ajuns la dezvoltarea maxima a foilor si printr-o cantitate maxima de substante organice si minerale acumulate.
Maturarea frunzelor pe aceeasi planta se face esalonat, de la baza spre varf, de aceea si recoltarea este esalonata, in mai multe etape. Diferenta de maturare intre foile de la baza si foile de la varf este de 20-25 zile.
La soiurile de tutun oriental si semioriental se deosebesc pe tulpina cinci etaje de frunze, in timp ce la soiurile cu frunza mare (Virginia, Burley si mare consum) 3 grupe (poala, mijloc si varf).
Frunzele de pe un etaj ajung, in linii mari, la maturitatea tehnologica in acelasi timp.
Peste 60 % din recolta este asigurata de frunzele dispuse in etajul de mijloc si sub varf. Zona de varf asigura numai 12% din recolta, iar zona de la baza numai 10%. Culoarea deschisa a frunzelor, pierderea luciului, aparitia de pete galbui spre varf si margini, caderea perisorilor, rasfrangerea usoara a marginilor in jos constituie semne exterioare ale maturitatii tehnice.
Tot ca semne ale maturitatii tehnice se mentioneaza ruperea cu usurinta a frunzelor de pe tulpina, un anumit grad de lipiciozitate a acestora si, uneori, basicarea limbului.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 3.94 din 17 voturiArticole conexe:

- intrebarea zilei
Intra luna aceasta bani pe subventii pe suprafata?
Intrebare: Salut sunt curios daca in aceasta luna ar intra bani de la subventiile pe suprafata in conturile agricultorilor,Multumesc anticipat.Raspuns: astazi la ora 12.00 am verificat si nu au intrat, mai mult ca sigur ca dupa 10 ian. 2015... citeste tot raspunsul aici
Ultima ora
- » Seful MADR nu renunta la procentul de 51% produse romanesti in supermarket-uri
- » Echilibrarea balantei comerciale in sectorul carnii de porc se va fasce in circa opt ani
- » Concluzii la finalul primelor 10 intalniri ale grupurilor de lucru LEADER
- » Dovlecei din Turcia, contaminati cu pesticide
- » Editie aniversara a expozitiei GastroPan
Comentarii
4 comentarii
Cristian 2012-03-08 01:30:43
Buna,va rog sa-mi raspundeti la o intrebare,cite hektare si ce investitii ar trebui pentru cultivarea tutunuluias fi recunoscator daca imi raspundeti cheltuielile medii pe hectar si profitul,sunt interesat in parteneriat,maillul meu este Turcristy@gmail.com
adi 2012-02-27 12:42:48
nu ie corect sa se opreasca subventia la toata suprafata de pamant ieu am 14 hectare dintre care am 2 de tutun
buzu 2012-02-17 21:07:51
mai bine dormi.adcultama bine.la tutun inca nici de pe anul 2010 nu a fost data subventia asa ca........
may 2012-02-17 17:53:55
este piata de desfacere pentru tutun? Se merita sa platesti oameni cu ziua la culesul frunzelor,daca ai 2H tutun? Mai ramane si castig?