Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatie dezastruoasa in tara, datorita secetei si temperaturilor mari

situatie-dezastruoasa-in-tara-datorita-secetei-si-temperaturilor-mari

In majoritatea judetelor din tara, seceta a uscat culturile fermierilor, in anumite regiuni gradul de calamitare fiind de suta la suta. Cele mai afectate sunt porumbul si floarea soarelui, dar si soia, cartofii sau sfecla de zahar.


DOLJ. Potrivit reprezentantilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, suprafata agricola cultivata din judet este de 488.621 de hectare, iar cel putin jumatate a fost compromisa. Cele mai mari pagube sunt la culturile de porumb, fiind calamitate 91.000 din cele 118.000 de hectare cultivate.

COVASNA. De asemenea, seceta a compromis 30% din culturile agricole din judetul Covasna, cele mai mari pagube fiind la cartofi, iar autoritatile spun ca judetul nu s-a mai confruntat cu o astfel de seceta din anul 1946.

Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura Covasna, Konczei Csaba, a de­cla­rat, miercuri, ca temperaturile foarte ridicate si lipsa precipitatiilor din aceasta vara au afectat grav culturile agricole din judet. Astfel, 30% din suprafata de teren agricol - peste 172.000 de hectare de teren - cultivata, in mare parte, cu cartofi si cereale, este afectata de seceta.

"Din evaluarile noastre de pana acum rezulta ca peste 80 la suta din culturile de cartofi sunt afectate de canicula si de seceta prelungita", a afirmat Konczei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


ARAD. Seceta prelungita a afectat peste 30.000 de hectare de culturi in judetul Arad, cele mai mari pagube fiind inregistrate la porumb si floarea-soarelui, potrivit unui raport transmis de catre oficialii locali ai Ministerului Agricul­turii si Dezvoltarii Rurale.

Pagubele cele mai mari sunt la productia de porumb, 21.047 de hectare fiind afectate de seceta pana in prezent.

BUZAU. Culturile de porumb, grau si floarea-soarelui din judetul Buzau au fost compromise de seceta, in unele cazuri agricultorii re­nuntand la treierat, intrucat pretul acestei operatiuni ar fi fost mai ridicat decat cel al recoltei obtinute.

"Seceta instalata este destul de evidenta si de apriga, foarte taioasa, afecteaza in proportie covarsitoare mai ales culturile infiintate primavara. Cea mai afectata zona este cea din jurul Ramnicului, dar un paradox este ca seceta este destul de apriga si in comunele de deal si de munte ale judetului Buzau, unde pana acum nu se intalnea acest fenomen", a declarat directorul Directiei Agricole Buzau, Cosmin Florea.

Potrivit agricultorilor, la Buzau, dezastrul cel mai mare este in plantatiile de floarea-soarelui, sute de hectare cultivate fiind calamitate din cauza secetei.

Cei mai optimisti dintre agricultori vorbesc despre o productie de maxim sase - sapte sute de kilograme la hectar. Pe langa seceta, si vantul din ultimele zile a contribuit la distrugerea culturilor in judetul Buzau. Vijelia a culcat la pamant plantele ale caror tulpini s-au rupt, iar pagubele sunt semnificative, potrivit agricultorilor.

SALAJ. In Salaj intreaga suprafata agricola culti­vata cu porumb, cartofi si floarea-soarelui este afectata de seceta, gradul de calamitate fiind de peste 30 la suta, iar reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj sustin ca recolta va fi compromisa total daca nu va ploua.

BRASOV. In judetul Brasov, suprafata totala a terenurilor cultivate este de aproximativ 265.000 de hectare, la care se adauga pasunile si fanetele naturale, iar peste 30 la suta din culturi sunt compromise din cauza secetei, potrivit directorului executiv al Directiei Agricole Brasov, Calin Biraescu.

"Pentru suprafetele afectate nu au fost intocmite procese-verbale de calamitate, deoarece fenomenul este in evolutie si efectele negative se pot accentua", a spus directorul Directiei Agricole Brasov.

De asemenea, temperaturile foarte ri­dicate, seceta excesiva din ultimele saptamani si cantitatea redusa de masa verde de pe supra­fetele de pasuni au dus la reducerea accentuata a productiei de lapte la toate speciile, a mai spus Biraescu.

HUNEDOARA. Mai mult de jumatate din suprafetele cultivate in judetul Hunedoara sunt afectate de seceta, cele mai mari probleme fiind in zonele Deva, Brad si Hateg, unde populatia se confrunta si cu lipsa apei, dupa ce au secat fantanile si paraurile, primind apa cu cisternele de la ISU.

IASI. Potrivit subprefectului Bogdan Abalasi, in judetul Iasi sunt afectate total sau partial de seceta 144.289 hectare de teren.

TIMIS. In judetul Timis, 20% din suprafata de teren agricol cultivata cu porumb, soia si floarea-soarelui a fost afectata de seceta, potrivit re­pre­zen­tantilor Directiei pentru Agricultura Timis, care spun ca judetul nu s-a mai confruntat de 25-30 de ani cu o astfel de seceta.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016