Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Solutiile fostului comisar european Dacian Ciolos pentru problemele din agricultura romaneasca

solutiile-fostului-comisar-european-dacian-ciolos-pentru-problemele-din-agricultura-romaneasca

Ciolos a participat la jumatatea acestei saptamani la conferinta organizata de MADR si Banca Mondiala la Bucuresti, in scopul prezentarii strategiei ministerului pe termen mediu si lung.


In discursul tinut in cadrul conferintei de la Bucuresti, fostul comisar european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a afirmat ca agricultura nu este doar un simplu sector economic, ci tine de un mod de viata si chiar de un model de societate si trebuie abordata intr-un mod integrat.
 
„Trebuie sa abordam in mod integrat ceea ce inseamna agricultura, lant alimentar si dezvoltare teritoriala in mediul rural. Agricultura nu tine doar de o dezvoltare economica ci tine si de un mod de viata si chiar de un model de societate, de felul in care facem agricultura, de felul in care alegem sa ne alimentam si cum gestionam resursele naturale. Tine de modul de viata si de calitatea vietii in general. Dezvoltarea economica a sectorului agricol, daca este facuta in detrimentul impactului social pe care agricultura poate sa il aiba negativ sau pozitiv, avem de pierdut sau de castigat. Piata ne impinge spre perfomanta economica, dar societatea ne obliga sa construim aceasta performanta ca sa nu se rasfranga negativ asupra dezvoltarii sociale”, a explicat Dacian Ciolos.
 
In opinia acestuia, resursele pe care Romania le are la dispozitie pentru aceasta dezvoltare sociala se bazeaza pe modelul dual care exista in agricultura din Romania, respectiv pe fermele mari care vizeaza performanta economica si fermele mici legate mai mult de teritorialitatea agriculturii decat de cea a lantului alimentar.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Avem ferme mari care vizeaza performanta economica in mod natural si avem ferme mici sau gospodarii legate de procesul de productie de subzistenta, legate mai mult de teritorialitatea agriculturii decat de cea a lantului alimentar. Credem ca prin politici publice ambele categorii pot sa aiba atat o contributie economica cat si o contributie sociala in procesul de restructurare. Fermele mari, care vizeaza in mod natural performanta economica, pot fi stimulate sa integreze si aspectele sociale, iar pe de alta parte, fermele mici pot fi sprijinite catre piata, in asa fel incat sa integreze si performanta economica, tocmai pentru a asigura performanta sociala in timp”, a mai declarat Dacian Ciolos in discursul sau.
 
Pe de alta parte, Ciolos considera ca fermele de familie sau gospodariile de subzistenta nu vor putea face performanta din perspectiva costurilor de productie, insa ar putea face performanta economica din perspectiva valorii adaugate a produselor.
 
„Cum putem viabiliza fermele de familie sau gospodariile de subzistenta orientate spre ferme de familie integrate pe piata? Cred ca Romania are parghii prin noua Politica Agricola Comuna (PAC), prin modul in care si-a abordat structurarea programului de dezvoltare, pentru cresterea valorii adaugate a produselor. Aceste ferme mici, probabil ca nu vor putea face performanta din perspectiva costurilor de productie, dar ar putea face performanta economica din perspectiva valorii adaugate a produselor pe care le realizeaza sau printr-o reducere a costurilor de productie, in primul rand prin asociere”, a mai spus fostul comisar european.
 
Pentru aceasta categorie de ferme nu este suficienta latura financiara sau asigurarea accesului la credite ci este nevoie si de o formare profesionala adaptata.
 
„Cred ca este nevoie in paralel si de accent pe formare profesionala adaptata pentru ceea ce au nevoie aceste ferme, dar si consiliere si asistenta tehnica si economica de lunga durata. Nu-i suficienta consultanta sau asistenta tehnica pentru elaborarea unui proiect pentru a avea acces la finantare ci este nevoie ca aceste unitati de productie sa fie insotite cu asistenta tehnica si economica in timp pentru a putea vorbi de performanta economica”, a adaugat Ciolos.
In ceea ce priveste fermele mari, fostul comisar a mentionat ca acestea pot fi stimulate prin politici fiscale si legislative sa creeze locuri de munca.
 
„In cealalta categorie de ferme, fermele mari care spuneam ca vizeaza natural performanta economica, tot prin politici publice cred ca investitiile care se fac in aceste ferme pot fi stimulate in asa fel incat, in paralel cu performanta, sa duca si la viabilizarea locurilor de munca. Putem sa avem masuri de sprijin economic, de sprijin legislativ, de politici fiscale pentru a incuraja si aceste ferme mari ca atunci cand fac investitii, sa o faca si in cresterea valorii adaugate in ferma, pentru a crea alaturi de performanta economica si locuri de munca”, a mai subliniat fostul comisar Dacian Ciolos.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016