Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un pic mai intepator... Ardeiul iute de Cayenne

un-pic-mai-intepator-ardeiul-iute-de-cayenne

ARDEIUL IUTE DE CAYENNE, unde gasim ardei iute, cum se cultiva ardeiul iute, cel mai iute arde din lume, TIPURI DE ARDEI IUTI in ghiveci


Plantele din genul Capsicum, familia Solanaceae, sunt cunoscute sub denumirea de ardei. Datorita senzatiilor tari pe care unele specii le provoaca, oamenii i-au impartit in doua categorii: ardei gras (sau ardei dulce) si ardei iute.

Exista insa zeci de specii de ardei, a caror origine se pare ca se afla pe teritoriul Americii de Sud. Fructele unor specii contin o substanta numita capsaicina, care ii da iuteala. Datorita capsaicinei, ardeii iuti nu sunt doar un simplu condiment, ci, consumati cu moderatie, ei stimuleaza pofta de mancare, usureaza digestia si se pare ca au chiar proprietati anticancerigene, provocand auto-distrugerea celulelor canceroase.

Majoritatea speciilor de ardei iute au evoluat dintr-un stramos comun, care crestea in nordul Amazonului. Astazi, cele mai cunoscute sunt Capsicum anuum, Capsicum frutescens si Capsicum chinense. Fiecare dintre cele trei specii are, la randul ei, mai multe zeci de varietati.

Dupa unii autori, soiurile de ardei cultivate pot fi impartite in trei grupe principale, in functie de forma si marimea fructului:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


* macrocarpum, soiuri cu fructe mari (ardei gras, ardei gogosar, ardei lung)
* microcarpum, cu fructe mici (ardei iute)
* fasciatum (ardei decorativi)


Stiati ca? Primul ardei iute a fost adus in Europa de Diego Alvarez Chanca, unul din medicii de pe vasele lui Cristofor Columb. El l-a adus in Spania, in anul 1493, iar in 1494 a scris primul articol referitor la efectele medicinale ale ardeiului iute.

Ardeiul iute de Cayenne
Din specia Capsicum frutescens fac parte mai multe varietati si cultivaruri, dintre care cele mai cunoscute sunt ardeiul iute de Cayenne, ardeiul Tabasco, ardeiul "ochi de pasare" si ardeiul malagueta. Sunt varietati considerate exotice in Romania.

Majoritatea sunt folosite pentru a prepara sosuri devenite celebre in bucatariile rafinate, si mai rar se consuma ardeii in stare proaspata. Este si cazul ardeiului iute de Cayenne, denumit astfel dupa orasul Cayenne, capitala Guianei franceze, regiune din care se pare ca este originar. Din coaja si semintele lui, uscate si macinate, se prepara "piperul de Cayenne", un praf rosu care practic este o boia, dar de cateva ori mai iute. De aceea, la gatit se foloseste in cantitati foarte mici.

O alta diferenta dintre piperul de Cayenne si mai cunoscuta boia este savoarea. Boiaua iute are un gust iute dar si usor dulceag, uneori cu iz de fum. Piperul de Cayenne este de douazeci de ori mai iute si gustul specific este dominant, intepator. Daca ati gresit si ati adaugat la mancare prea mult piper de Cayenne, adaugati cartof crud, ras, sau paine faramitata, pentru a reface gustul.

Daca ati gustat din praful de ardei si gatul v-a luat foc, in nici un caz nu beti apa si nu incercati sa stingeti cu bere! Efectul se va amplifica! Cel mai bine este sa beti o cana de lapte rece sau iaurt.

Literatura de specialitate:
- Condimente: origine-gust-intrebuintari-retete - Anne Iburg, Editura ALLFA, 2006, ISBN (10)973-724-079-0 (in traducere de: Daniela Miscov)
- Legumicultura generala si speciala - I. Ceausecu, M. Balasa, V. Voican, P. Savitchi, G. Radu, N. Stan, Editura Didactica si Pedagogica, 1980
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.77 din 22 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016