Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Viticultorii ameninta ca dau MADR in judecata, considerandu-se discriminati in ceea ce priveste masurile de finantare

viticultorii-ameninta-ca-dau-madr-in-judecata-considerandu-se-discriminati-in-ceea-ce-priveste-masurile-de-finantare

Acestia sunt nemultumiti ca, in cazul lor, efectuarea platilor de la APIA este conditionata de plata facturilor pentru servicii si lucrari.


Fermirii care fac parte din federatia Viticultorii sunt foarte suparati pe reprezentantii MADR, dupa ce acestia au propus cateva noi masuri in ceea ce priveste plata subventiilor pentru fermieri, masuri pe care viticultorii le considera discrimanatorii in ceea ce ii priveste.
 
Concret, acestia sunt nemultumiti ca, in cazul lor, efectuarea platilor subventiilor pentru reconversia culturilor de vita de vie este conditionata de plata facturilor pentru servicii si lucrari, viticultorii fiind obligati sa prezinte dovada efectuarii acestor plati pentru a primi apoi banii de la APIA.
 
Fermierii spun ca aceasta masura nu va functiona si va avea ca efect blocarea programului de reconversie in viticultura pentru ca majoritatea viticultorilor isi achita facturile pentru servicii si lucrari cu banii primiti din subventii. viticultorii spun ca masura este discriminatorie si cer reprezentantilor MADR sa renunte la ea, in caz contrar amenintand ca isi vor cauta dreptatea in justitie.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Programul de reconversie in viticultura nu va mai functiona daca masurile propuse de Ministerul Agriculturii sunt adoptate. Conditionarea efectuarii platilor catre viticultori de plata mai intai de catre acestia a facturilor pentru servicii si lucrari va duce la blocarea programului de sprijinire a viticultorilor. Solicitam conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura sa deblocheze in regim de urgenta platile pentru viticultorii care au finalizat lucrarile si care au solicitat fondurile necesare platii acestora. In caz contrar, Federatia Viticultorii va apela la toate mijloacele legale pentru rezolvarea acestei situatii, inclusiv la actiuni in justitie impotriva Ministerului Agriculturii”, se arata intr-un comunicat al federatiei Viticultorii.
 
Nemultumirea acestora este datorata unui proiect de ordin publicat de MADR pa 7 august, proiect prin care se modifica Normele metodologice privind conditiile de punere in aplicare a masurii de investitii, eligibila pentru finantare in cadrul Programului National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014 — 2018, aprobate prin Ordinul 1801/2014.
 
Una dintre conditiile noi este aceea ca la cererea de plata pentru lucrarile efectuate de catre viticultori sa se prezinte copii ale documentelor prin care se atesta plata facturilor sau serviciilor achizitionate. Pana acum, platile erau efectuate dupa verificarea lucrarilor realizate, nu si a platii lor. Aceasta procedura s-a aplicat din cauza costurilor foarte mari pentru reconversie, ajutorul pentru plantarea unui hectar de vita de vie ridicandu-se la peste 15.000 de euro. Viticultorii au incheiat contracte cu furnizorii de servicii pentru efectuarea lucrarilor de reconversie si i-au platit atunci cand au primit banii de la APIA.
 
Conform calculelor efectuate de Federatia Viticultorii, suma necesara pentru plantarea unui hectar de vita de vie se ridica la 140.000 lei, din care fondurile europene acopera o parte.
 
„Daca un viticultor vrea sa planteze 10 hectare de vita de vie, sprijinul financiar este de peste 150.000 de euro. De unde sa aiba un fermier acesti bani, daca nu are acces la creditare sau la alte surse de finantare? Schimbarea regulilor afecteaza nu doar pe viitor programul de reconversie, ci si pe cei care l-au accesat deja, au efectuat lucrarile si au de primit sume care ajung la sute de mii de euro”, se mai precizeaza in comunicat.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016