Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum îi recunoști și cum îți protejezi grădina de legume împotriva principalilor dăunători

cum-ii-recunoti-i-cum-ii-protejezi-gradina-de-legume-impotriva-principalilor-daunatori

Sezonul cald este momentul ideal în care putem să ne bucurăm de legume proaspete, direct din grădină. Cu toate acestea, există numeroși dăunători care pot afecta culturile de legume, iar ca să îi poți combate în mod eficient, trebuie să știi cum recunoști principalele semne ale apariției lor și ce soluții ai la îndemână.


Iată, așadar, care sunt principalii dăunători ai unei grădini de legume și cum îi poți combate înainte să se înmulțească și să distrugă cultura:


Păduchii plantelor sau afidele


Păduchii plantelor mai sunt cunoscuți și sub denumirea de afide și pot să atace atât culturile extinse, cât și culturi pe suprafețe mai mici, din grădina de legume, cu precădere vinetele și roșiile. Afidele sunt prezente în grupuri mari pe plante și poți recunoaște atacul lor după faptul că frunzele se înnegresc și se răsucesc.


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Acești dăunători se hrănesc cu seva plantelor și pot transmite boli, ducând într-un final la compromiterea într-o mare măsură a recoltei. Tocmai de aceea, atacul lor trebuie combătut cât mai devreme, folosind un insecticid piretroid de sinteză, rezistent la lumină, care poate să elimine atât ouăle, cât și larvele și adulții.


Molia minieră


Molia minieră (Tuta absoluta) este un dăunător apărut relativ recent în țara noastră, în urmă cu câțiva ani, fiind priginar din America de Sud și provoacă pagube importante la cultura de tomate.  Larvele atacă toate părțile verzi ale plantelor - frunze, lăstari, flori, fructe - pagubele putând ajunge chiar și la 100%. Atacul, care începe în lunile mai - iunie, este favorizat de perioadele călduroase și apare atât în câmp, cât și în spații protejate (sere, solarii).


Ca să previi pagubele produse, trebuie să aplici tratamente cu un insecticid performant, care să aibă acţiune rapidă pentru stoparea pagubelor și care este activ şi în perioade cu temperaturi ridicate.


Musculița albă


Acest dăunător atacă în special culturile de legume din sere și solarii și le poate compromite în totalitate. Musculița albă se înmulțește rapid prin depunerea de ouă pe frunzele diferitelor tipuri de legume, printre care se numără vinetele, tomatele, ardeii sau castraveții. Odată atacate, frunzele sunt acoperite de dejecțiile insectelor, se îngălbenesc, se usucă și cad.


Ca să poți combate eficient acest dăunător este esențial să folosești tratamentele potrivite, pe care să le repeți la un interval de trei zile, încă de la apariția primelor musculițe albe în culturile de legume. Totodată, ține cont de faptul că tratamentele nu trebuie aplicate atunci când temperatura de afară depășește 30 de grade Celsius.


Buha verzei


Buha verzei atacă legumele crucifere, precum varza, gulia sau conopida. Acest dăunător produce pagube la stadiul de larvă, după formarea căpățânii, iar atacul poate fi recunoscut după faptul că pătrunde în interiorul legumelor unde lasă numeroase dejecții.


Tratamentele cu insecticide pentru a combate buha verzei trebuie începute încă de la apariția primelor larve, aplicate din faza de rozetă și până când începe perioada de formare a căpățânii.


Limaxul cenușiu


Limaxul cenușiu atacă cu precădere în anii cu ierni blânde, primăveri bogate în precipitații și în verile răcoroase, cu nivel ridicat de umiditate. Principalele legume pe care le atacă sunt castraveții, tomatele, salata, varza, conopida și ardeii. E important de reținut că aceștia sunt dăunători nocturni, care pe timpul zilei stau ascunși sub frunze, însă poți recunoaște atacul lor după urma de mucus pe care o lasă pe suprafața frunzelor în timp ce se deplasează.


Ca metodă de combatere poți încerca să îi aduni manual, dacă nu sunt în număr mare, să prășești pământul, să creezi bariere din rumeguș sau să folosești produse speciale pentru combatere, grupate sub denumirea de muloscocide.


Aceștia sunt doar o parte din dăunătorii care pot apărea în cultura ta și este important să urmărești plantele cu atenție de-a lungul perioadei de vegetație pentru a vedea care sunt nevoile lor specifice, influențate și de condițiile climatice. În acest fel, poți interveni la timp cu tratamente eficiente care să îți salveze recolta.


Sursă foto: Shutterstock


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016