Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Metode de combatere a bolilor si daunatorilor radacinoaselor

metode-de-combatere-a-bolilor-si-daunatorilor-radacinoaselor

Legumele radacinoase, ca morcovul, patrunjelul, telina, pastarnacul, sunt atacate de ciuperci patogene, boli ce ataca aparatul foliar, reducandu-le astfel din capacitatea de asimilatie clorifiliana.


Alternarioza (Alternaria dauci) se manifesta pe frunzele compuse prin pete variate ca forme, ruginii la inceput si apoi inchise la culoare cu o margine galbuie pe a caror suprafata apare un mucegai prafos.
 
Pe radacinile afectate apar ulceratii brun-inchise usor adancite. Protectia fitosanitara a culturilor se obtine prin tratamente la aparitia bolii cu Triponol – 0,3 % sau Ronila 50 DF – 0,05 %.

Fainarea (Erisiphae heraclei) ataca frunzele pe care apar pete albe de diferite forme si dimensiuni acoperite cu o pulbere alba. Frunzele atacate se innegresc si se usuca. Combaterea bolii se face cu Bayfidan 250 EC – 0,05 %, Karathane FN 57 – 0,1 % sau Karathane LC – 0,05 %.

Putregaiul umed (Ervinia carotovorra) ataca radacinile pornind din zona coletului pe care apar pete galben- brune si cu continut zemos. Prin extindere atacul transforma intreaga radacina intr-o masa flasca, de culoare inchisa. Combaterea pe langa masurile agrotehnice specifice presupune si tratamente cu Rovral 50 PU – 0,2 % sau Rovral 50 WP – 0,2 b%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Culturile de radacinoase, in speta morcovul, au si destui daunatori, dintre care cei mai importanti sunt :
- Nematodul morcovului (Melioidogyne hapla) ierneaza in sol ca adult pe diverse resturi vegetale sau ca ou. Ataca radacinile care astfel se ingroasa anormal si se ramifica puternic. Pe acestea apar numeroase gale sub 1 mm diametru. Protectia culturilor impotriva acestui daunator se realizeaza prin potentarea masurilor agrotehnice cu tratarea materialului saditor cu Vydate 25 LC – 0,2 % sau incorporand in sol 50 – 60 kg Vidate 10 G / ha sau 60 kg Mocap 10 G / ha.
 
- Limaxul cenusiu (Agriolimax agreste) creaza in radacini prin roadere caverne adanci in care ulterior se instaleaza bacterii si ciuperci care deterioreaza complet aceste radacini. Este un melc fara cochilie lung de 5 – 10 cm care prin deplasare pe sol lasa o impresionanta dara de mucilagiu incolor, lucios. Combaterea incumba tratamente cu produse pe baza de metaldehida ca Mesurol – 6 kg / ha, Metaldehyde – 10 l / ha sau Optimol 15 kg / ha aplicate pe sol primavara.
 
- Viermii sarma (Agriotes spp.) ale caror larve sapa galerii adanci in radacini si in acestea se instaleaza apoi bacterii si ciuperci care provoaca distrugerea totala a radacinilor atacate. Combaterea presupune ca masura agrotehnica rotatia culturilor si intercalarea intre randurile de morcov a craitelor (Tagetes spp.) care alunga viermii din sol, precum si tratarea solului cu Sinoratox 10 G – 15 kg / ha, Sintogril 5 G – 30 kg / ha, Vidate 10 G – 50 – 60 kg / ha sau Mocap 10 G – 60 kg / ha prin incorporare in sol primavara inainte de semanat.
 
- Paduchele verde al morcovului (Semiaphis dauci) ataca frunzele pe care le inteapa si le suge seva. Frunzele atacate se rasucesc si se aglomereaza in ghemotoace. Combaterea se face cu: Admiral 10 CE – 0,05 %, Carbetox 50 CE – 0,3 %, Cypertrin 10 CE – 0,02 %, Diazol 60 EC – 0,08 %, Decis 2,5 EC – 0,05 %, Ecalux S – 0,1 %, Fastac 10 CE – 0,02 %, Karate 2,5 CE – 0,4 l / ha, Mospilan 20 SP – 0,0125 %, Pegasus 250 SC – 0,12 %, Polytrin 200 CE – 0,015 %, Rypcord 40 EC – 0,01 % – Sinoratox 35 EC – 0,15 %, Sumi Alfa 2,5 EC – 0,03 % sau Thionex ULV – 0,1 % (2 l / ha).
 
– Paduchele radacinilor (Pemphigus dauci) colonizeaza foarte intens radacinile de morcov pe care le inteapa pentru a suge seva si provoaca astfel degradarea acestotara. Tratamentul este identic cu cel pentru combaterea paduchelui verde al morcovului.

- Musca morcovului (Psila rosae) ierneaza ca pupe in sol si din ele in aprilie apare prima generatie de adulti. Acestia depun ouale din care ies larve de 7 – 8 mm si culoare alb-galbui ce patrund in sol si sapa galerii superficiale in radacinile de morcov. Tesuturile atacate devin ruginii si se degradeaza. Are 2 generatii pe an. Tratamentul este identic cu cel pentru combaterea paduchelui verde al morcovului.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016