Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamente eficiente in combateea gargaritei fasolei

tratamente-eficiente-in-combateea-gargaritei-fasolei

Specialistii de la Unitatea Fitosanitara Cluj spun ca cel mai important daunator al semintelor depozitate de fasole este gargarita fasolei.


Conform inginerului Angelica Baciu, specialist fitosanitar in cadrul Unitatii Fitosanitare Cluj, larvele gargaritelor se hranesc cu continutul boabelor de fasole, dar si cu alte specii de leguminoase precum lintea, nautul , bobul, soia. Cele mai puternice atacuri ale acestui daunator apar in perioadele secetoase.
 
Daunatorul are capacitatatea de a afecta inclusiv valoarea biologica a boabelor (germinatie, dezvoltare, cresterea viitoarelor plantii). Atacul incepe in camp, unde adultii gargaritei depun ouale pe pastaile aproape coapte. Larvele vor patrunde in semintele incomplet dezvoltate de fasole, iar dezvoltarea daunatorului va continua in depozite, magazii.

Continutul bobului, cotiledoanele si embrionul pot fi distrus in intregime de acest daunator. Specia dezvolta 2-3 generatii pe an din care prima si a treia in magazii iar a doua in camp. In depozite atacul poate duce la pierderi majore daca nu se intervine cu masuri de combatere.
 
Astfel, tratamentele fitosanitare recomandate a fi utilizate in camp prin stropirea culturii in faza fenologica sunt:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

  1. Decis Mega – 0.03 % ;
  2. Fastac 10 EC – 0.02 % ;
  3. Mavrik 2 F – 0.05 %( produs selectiv pentru albine si entomofauna utila )
  4. Reldan 22 EC – 0.14 % ;
 
Pentru un efect cat mai bun se vor aplica doua-trei tratamente la interval de 10-12 zile la sfarsitul infloririi. Totodata, specialistii recomanda ca stropirile sa fie realizate dimineata sau seara, evitand orele zilei cu temperaturi mai mari de 20-22 ° C.
 
In cazul stocurilor destinate consumului uman sau animal se aleg produse mai putin poluante pentru mediu si consumator din grupele clasificate Xn si Xi (nocive si iritante) precum: K-Obiol EC 25; Actellic 50 EC ; K-Othrine WG 250.
 
La boabele provenite din culturile foarte infestate se poate efectua si gazarea semintelor imediat dupa recoltare impotriva adultilor cu: Delicia Gastoxin – 30 gr /.t; Phostoxin – 10 tablete / t. Aceste produse se utilizeaza doar in spatiile de depozitare, silozuri ce pot fi inchise etans si nu permit trecerea gazului. Spatiile raman inchise 4-5 ore dupa care se aerisesc.
 
In ceea ce priveste perioada optima de tratament aceasta este ingalbenirea primelor pastai de fasole.
 
Specialistul fitosanitarj recomanda ca la prepararea solutiei se se respecte concentratiile si dozele recomandate, iar tratamentele sa fie efectuate la temperatura mai mici de 24˚C.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.17 din 66 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016