Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Cultivarea cepei si usturoiului de toamna

cultivarea-cepei-si-usturoiului-de-toamna

Obtinerea unor productii de ceapa si usturoi superioare din punct de vedere cantitativ si calitativ este asigurata prin plantarea din toamna, cu respectarea masurilor tehnologice specifice acestor culturi.




Ceapa si usturoiul prefera terenurile plane, bine nivelate, cu panta intre 1-3‰ si posibilitati de irigare. Terenurile trebuie sa fie permeabile, cu apa freatica la 3-4 m adancime, cu un grad scazut de imburuienare, neinfestate cu boli si daunatori. Structura acestora va fi buna - foarte buna, textura nisipo-lutoasa si luto-nisipoasa, pH-ul 6,5-7,8.
 

Foarte bune premergatoare sunt leguminoasele precum mazarea sau fasolea, care lasa terenul bine aprovizionat cu azot si cerealele paioase, care sunt bune reprimatoare de buruieni. Aceste culturi elibereaza terenul devreme si permit pregatira lui in perioada optima.
 
Bune premergatoare sunt si tomatele timpurii si tomatele de vara, iar corespunzatoare sunt bostanoasele (castravetii, pepenii, dovleceii, dovleacul de copt).

Culturile premergatoare bune si corespunzatoare trebuie fertilizate in anul de cultura cu 40 t/ha gunoi de grajd. Este bine sa se retina ca ceapa si usturoiul nu trebuie sa se cultive pe acelasi sol decat o data la 3-4 ani.
 
Desfintarea culturilor premergatoare pe suprafete mari se face prin discuire, la adancimea de 8-12 cm (2 treceri perpendiculare una pe alta), particulele de sol sa aiba diametrul sub 5 cm, iar resturile vegetale sa fie incorporate in totalitate.

Pe suprafete mici, desfiintarea culturii premergatoare se face manual, prin scoaterea in afara parcelei a resturilor vegetale si afanarea adanca la cazma.
Afanarea solului la adancimea de 60 cm, se face o data la 3-4 ani pe suprafete mari.

Nivelarea de intretinere se practica in scopul corectarii microdenivelarilor aparute in anul de cultura la plantele premergatoare. Prin aceasta lucrare (doua treceri perpendiculare una pe alta, cu nivelatorul NM-3,2 pe suprafetele mari si manual pe suprafete mici), se asigura o panta uniforma de 1-3‰, gradul de nivelare fiind de 80%.
 
Fertilizarea de baza cu ingrasaminte minerale se face in ziua sau preziua executarii araturii de baza sau afanarii manuale a solului. Imprastierea ingrasamintelor minerale se face uniform pe toata suprafata, fara gresuri.

Dozele de ingrasaminte minerale (kg s.a /ha) sunt in functie de gradul de fertilitate a solului. Aratura adanca sau sapatul la cazma, la adancimea uniforma de 28-30 cm, fara coame si gresuri, cuncorporarea resturilor vegetale si a ingrasamintelor mienrale, se face cand terenul este reavan, urata imediat de maruntirea solului, mecanic sau manual, pe adancimea de 8-10 cm.

Concomitent se face si incorporarea erbicidelor (Treflan 24 EC 3-5 l/ha, Dual 500 EC 3-5 l/ha).  Cantitatea de solutie necesara pentru un hectar este de 450-500 l.

Deschiderea rigolelor pentru modelat solul pe suprafete mari, la adancimea de 18-20 cm, uniforme ca adancime si drepte este necesara daca maruntirea s-a efectuat cu mult timp inainte de modelare, timp in care solul s-a tasat, sau pe solurile cu o textura grea.
 
Modelarea solului se face in brazde inaltate, cu ecartament de 150 cm, coronament de 104 cm, rigole cu deschiderea de 46 cm si adancimea de 16-18 cm. Brazdele sa fie drepte pe toata lungimea lor, bine impachetate si cu un grad uniform de tasare.
 
In vederea realizarii unei distribuiri uniforme si asigurarii unei desimi optime la plantare si rasarire, materialul de plantat - arpagic, bulbi de usturoi (catei) - trebuie sa fie sanatos, bine calibrat, fara codite si frunze.

Inainte de infiintarea culturilor, materialul de plantat se trateaza contra agentilor patogeni si daunatorilor. Arpagicul se trateaza prin prafuire cu Metoben 3 g/kg, aplicat singur sau in amestec cu unul din produsele: Tiuram 75 PU 3 g/kg sau Captadin 50 PU 3 g/kg pentru prevenirea infectiilor cu agenti patogeni Sclerotium cepivorum (putregaiul alb) si Botrytis allii (putregaiul cenusiu).
Bulbii de usturoi se trateaza prin imbaiere, timp de 30 minute, contra nematozilor, paianjenilor bulbilor si agentilor patogeni: Fusarium sp., Penicillium sp. si Sclerotium cepivorum.
 
Pentru bulbii de usturoi se foloseste unul din produsele: Miral 500 EC 0,3%, Polisulfura de bariu 4%, Polisulfura de calciu 8% in amestec cu unul din produsele: Tiuram 75 PU 0,3% sau Captadin 50 PU 0,25%.

Cantitatea de solutie necesara pentru imbaiere este de 150-200 l la 800-1000 kg material de plantat.

Dupa imbaiere, materialul de plantat se pune la uscat timp de 1-2 ore, dupa care se planteaza. Infiintarea culturilor de ceapa si usturoi se face manual,dupa marcarea randurilor, sau numai mecanic la ceapa.
 
Perioada optima de infiintare din toamna este intre 10-20 octombrie pentru ceapa si 10 septembrie - 30 noiembrie pentru usturoi.
Cantitatea necesara de material de plantat este de: 950-1575 kg/ha arpagic si 800-1000 kg/ha usturoi. Pentru cultura de ceapa se foloseste numai arpagic cu diametrul de 14-21 mm.
 
Irigarea de aprovizioare se face prin aspersie in toamnele secetoase, pentru a asigura umiditatea optima in sol in asa fel incat la intrarea in iarna plantele sa fie bine inradacinate (lungimea radacinilor de 8-10 cm), nerasarite sau in faza de rasarire.

Norma de udare este de 200-250 m2 apa/ha, iar irigarea se face ori de cate ori este nevoie. Fertilizarea faziala se face primavara, in doua etape, in functie de faza de vegetatie a solului.
 
Culturile de ceapa si usturoi infiintate din toamna pot fi recoltate in primavara ca legume verdeturi - ceapa verde si usturoi verde, in luna iulie, pentru consum in stare proaspata (bulbi) si toamna.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cultivarea cepei si usturoiului de toamna
Rating:
Nota: 3.76 din 31 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Cantitatea de lapte din dozator

Intrebare: cat lapte pot tine intr-un dozator de lapte?

Raspuns: Salut. Din cate stiu un dozator de lapte poate avea o capacitae de 800 de litri in functie de produc... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii1 comentarii


Gabriel 2015-01-14 21:24:05

Salut.As dori mai multe informatii despre cultivarea cepei.In ce perioada se poate cultiva?ce tratamente i se aplica?de exemplu impotriva ploii acide exista vreun tratament?merci

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Forum
John Ahmed spune: Bună ziua, Căutați afaceri, consolidare, investiții în companii sau împrumuturi personale? Oferim toate tipurile de împrumuturi la dobânzi de 3% rata dobânzii. Dacă sunteți...
24 Mai 2017 06:50:51
Raspunde la intrebare
SITI AMINAH spune: Salut, numele meu este Siti Aminah din Indonezia, vă rog să sugerăm că toți cei de aici ar trebui să fie foarte atenți, deoarece există atât de mulți creditori falși de împrumuturi pe...
24 Mai 2017 02:21:14
Raspunde la intrebare
SITI AMINAH spune: Salut, numele meu este Siti Aminah din Indonezia, vă rog să sugerăm că toți cei de aici ar trebui să fie foarte atenți, deoarece există atât de mulți creditori falși de împrumuturi pe...
23 Mai 2017 22:59:08
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Muguri care sunt inlaturati ...

Este parte de tesut vasculirizat cu membrane ingrosate si lignificate care are rolul de a conduce in ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura