Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Leusteanul, bun la ciorbe si salate

Leusteanul, Levisticum officinale, era un zarzavat nelipsit din bucataria romanilor. De altfel, originea acestuia se afla chiar in bazinul Mediteranei de unde a fost raspandit mai tarziu. De la planta se folosesc toate partile (frunze, seminte, radacina), frunzele fiind insa cel mai frecvent utilizate in bucatarie.

Planta are si propietati curative numeroase, fapt pentru care ea a fost considerata initial o iarba magica.

Toate calitatile sale cunoscute de secole au fost verificate de stiinta moderna, in prezent fiind binecunoscut efectul benefic al leusteanului in indigestii si tulburari stomacale, in raceli, guturaiuri si gripe, anorexie, diferite intoxicatii si reactii alergice.

Uleiul obtinut din leustean scade tensiunea si stimuleaza diureza.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h



Ceaiul preparat din seminte de leustean liniste rapid durerile de stomac.

Putem spune pe buna dreptate ca leusteanul este mai degraba o planta medicinala decat o simpla legatura de zarzavat.

Cum arata tufa de leustean
Radacina leusteanului este pivotanta si de foarte mari dimensiuni, putand atinge lungimi de peste 1 metru. Tulpina este groasa, tubulara, inalta de 2-3 metri. Frunzele sunt compuse, dublu sectate cu marginea foliolelor dintata. In plina vara leusteanul infloreste dand nastere unor flori compuse in forma unor umbrele, de culoare galbena, din care se vor forma semintele.

Unde creste leusteanul
Desi provine din regiune mai calde, leusteanul s-a adaptat de minune in Romania. Nu este deloc o planta pretentioasa, rezista atat la calduri excesive cat si la ingheturi. Este o planta perena, o planta cutivata in gradina traieste in medie 7-10 ani.

Leusteanul creste pe soluri grele si reci, spre deosebire de rudele sale care le prefera pe cele nisipoase si calde (morcovul, coriandrul, chimenul

Cum se cultiva leusteanul
Ca metoda de inmultire, pentru o cultura noua de leustean se poate folosi insamantarea directa sau producerea de rasaduri, iar in cazul culturilor existente se practica despartirea tufelor. Daca insamantarea directa se foloseste in cazul culturilor de camp, in gradina cea mai potrivita metoda este obtinerea rasadurilor si plantarea acestora in straturi simple sau mixte.

Pentru obtinerea rasadurilor vom utiliza un pamant bine maruntit in care vom semana la sfarsitul lunii februarie. Peste aproximativ 30-40 de zile rasadurile se pot muta in gradina.

Sfaturi practice pentru cultivarea leusteanului: daca optam pentru obtinerea unei parcele simple, rasadurile se planteaza pe randuri, lasand 20 cm intre planta si 40-50 cm intre randuri; pentru o parcela mixta, putem obtine o gradinita de verdeturi alternand leusteanul cu patrunjelul, telina si mararul.

Lucrarile de ingrijire la cultura de leustean sunt minime, ele se refera la indepartarea buruienilor in principal primavara, in primele stadii de dezvoltare, si la indepartarea tijelor florale daca dorim o dezvoltare mai puternica a foliajului. Vara se iriga doar in cazul secetelor prelungite, radacina care patrunde adanc in sol permitandu-i sa reziste cu succes uscaciunii.

Frunzele de leustean se pot recolta dupa nevoie, pe timpul verii, iar toamna se formeaza manunchiuri care se usuca si se pot pastra astfel tot timpul iernii, in saci de panza sau borcane. O metoda alternativa de pastrare este in borcane, presand bine frunzele verzi peste care se adauga multa sare de bucatarie.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016