Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Lintea, fasolea dacilor

lintea-fasolea-dacilor

LINTEA. Istoria LINTEI, mancare de LINTE, cum se cultiva LINTEA. Lintea in Romania, totul despre linte.


Fasole întâlneşti la români prin toate cârciumile, de la cele cu blazon până la birtul din margine de drum naţional. Lintea, în schimb, se mănâncă astăzi mai ales prin Ardeal. Deşi sunt verişoare bune, care din ele a fost prima pe la noi?


Dacă te aşteptai ca fasolea să câştige titlul de legumă veche şi românească pe deasupra, ai pierdut. Însă nici lintea nu este chiar de pe la noi. Istoria celor două legume este destul de ciudată, ele făcând, în trecut, obiectul unui schimb culinar între europeni şi amerindieni.

Din cele doua Americi vine fasolea, în felurite soiuri, forme şi culori, pe când lintea s-a născut prin Palestina.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Fasolea fost adusă în Europa de primii corăbieri ajunşi prin acele părţi, care au lăsat în schimb ce aveau mai bun cu ei – seminţele de linte. Astfel, aproape simultan, cele două legume s-au răspândit pe ambele maluri ale Atlanticului.

Nu se ştie exact care dintre ele este cea mai veche (studiile spun că fasolea este cultivată în America de peste opt mii de ani), cert este că despre linte scrie şi în Biblie dar şi în Coran. Originea ei se află cu siguranţă în Orientul Mijlociu, unde şi astăzi supa de linte şi Mujaddara (linte cu orez) reprezintă unele din principale mâncaruri al musulmanilor.

Lintea - lens culinarisLa început a fost... lintea
Nu se ştie prin ce cărări negustoreşti au ajuns seminţele ei din Palestina până pe pământul dacilor, dar se ştie ca ea era cultivată pe aici cu mult înainte de Christos. S-au descoperit în vecinătatea aşezarilor neolitice seminţe de orz, măcriş, in şi linte. Lintea era gătită de daci ca fiertură scăzută, alături de cărnuri, dar şi pusă în ciorbe acrite cu zer.

Adică, exact specificul bucătăriei ardeleneşti din munţi, o bucătărie ermetică şi cu dichis, care s-a păstrat intactă într-un ţinut greu accesibil, necucerit de romani şi prin care nici picior de turc nu a prea călcat.

Mâncărică de linte
Secretul ei stă în afumătură, mijloc arhaic (dar gustos!) de conservare a cărnurilor. După ce a zăcut o noapte în apă rece, să se înmoaie bine, lintea se pune la fiert la foc mic. După ce bolboroseşte, se mai pun legume precum ceapa şi morcov, eventual şi ceva rădăcină de ţelină.

Separat, se fierbe bine afumătură (ciolan, dar merg şi coaste sau şiră) iar când carnea se ia de pe os, se strecoară zeama şi se răstoarnă peste linte, aşa fierbinte. Se mestecă bine-bine, se mai condimentează cu dafin şi usturoi. Pentru acreală, se pune un păhărel de oţet de prune.

După ce scade, se ia de pe foc şi se dă la masă fierbinte, cu afumatura luată de pe os şi ceva verdeaţă.

boabe de linte - foto dragos serban
Lintea ca plantă medicinală
Lintea este atât o plantă alimentară cât şi medicinală. În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele. Planta are calităţi galactogene, tonice.

Lintea este acoperită de peri deşi. Funzele sunt paripenat compuse. Florile sunt de culoare albă. Fructul este o păstaie cu seminţe comestibile. Seminţele variază ca dimensiune şi culoare în funcţie de soi (culoarea variază: portocaliu, roşie, maro, verde).

Lintea înfloreşte din luna mai până în luna iulie. În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele.

Lintea conţine fibre, proteine, amidon, glucide, lipide, calciu, sodiu, magneziu, mangan, fosfor, fier, vitamina A, vitamina B, vitamina C.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Lintea, fasolea dacilor
Rating:
Nota: 4 din 22 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Mobilizarea solului

Intrebare: cum se realizeaza mobilizarea solului pentru vita de vie?

Raspuns: In timpul verii mobilizarea superficiala a solului consta in efectuarea prasitului cu sapa sau cu pr... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii1 comentarii





Huci Diana 2016-02-20 17:10:09

Buna ziua. Lintea poate fi semanata in gradina si de unde se pot cumpara semintele pentru semanat? Va multumesc

Ultima ora

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
Jean Carlos spune: Aveti nevoie de un imprumut pentru a incepe afacerea sau pentru a va plati facturile si o finantare corporativa pentru bunuri imobiliare si orice fel de finantare de afaceri ...
16 Ian. 2019 07:54:40
Raspunde la intrebare
Mircea Baran spune: Interesant
15 Ian. 2019 08:48:14
Raspunde la intrebare
Călina george cristian spune: Am intrat pe site Ministerului Agriculturii si nu gasesc unde scrie sprijinul pentru tineri fermieri în valoare de 50 mii de euro!
10 Ian. 2019 22:33:58
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Inflorescenta in care pedunculii fiecarei flori pornesc din acelasi nod al tulpinii si se ridica pan ...

Proces fiziologic care consta in patrunderea apei din sol imrpeuna cu sarurile minerale si gazele di ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016