Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apa in exces iti poate afecta plantele. Cum sa construiesti un sistem de drenaj pentru gradina

apa-in-exces-iti-poate-afecta-plantele-cum-sa-construiesti-un-sistem-de-drenaj-pentru-gradina

Precipitatiile abundente pot sa-ti produca pagube serioase in gradina, in special daca se intind pe perioade mai lungi de timp.


Chiar daca plantele au nevoie de apa ca sa traiasca, excesul de apa poate sa le faca mult rau si chiar sa le omoare. Conform Science ABC, radacinile plantelor au nevoie de oxigen pentru a trai. Insa in cazul unei perioade cu precipitatii abundente, solul este imbibat cu apa asa ca oxigenul nu ajunge la radacinile plantelor.


In aceste conditii, radacinile pot putrezi, lucru care va duce la moartea intregii plante. Din fericire, poti evita foarte usor aceasta situatie. Un sistem de drenaj te va ajuta sa scoti fara niciun efort apa care se acumuleaza in gradina in timpul ploilor abundente. Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a-l monta:


Etapa de planificare

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Desi poate parea complicat la prima vedere, un sistem de drenaj e destul de usor de construit in realitate. Exista multiple tipuri de sisteme de drenaj si multe moduri de a le construi, dar cele mai eficiente dintre acestea sunt cele care folosesc tevi rigide pentru eliminarea apei. Cea mai importanta piesa a sistemului tau de drenaj va fi teava PVC 110, care va deveni coloana principala de colectare a apei. Toate celelalte tevi vor fi conectate la aceasta.


Tevile vor forma scheletul sistemului tau de drenaj, asa ca e foarte important sa planifici atent pozitionarea acestora. Scopul este ca sistemul de drenaj sa fie cat mai eficient, asa ca ar trebui sa asezi tevile dupa un tipar care sa imite nervurile unei frunze. Teava principala ar trebui sa treaca prin mijloc, iar tevile mai mici trebuie pozitionate in dreapta si in stanga acesteia. Astfel, vei putea acoperi uniform o suprafata cat mai mare de teren.


Achizitia materialelor


Materialele pe care le folosesti pentru a construi sistemul de drenaj conteaza foarte mult. Daca folosesti materiale de calitate, sistemul va functiona mult mai eficient si va rezista mai mult timp. Pentru acest proiect, vei avea nevoie de tevi PVC, material geotextil si pietris. Vei avea nevoie de 2 tipuri de tevi PVC: o teava groasa, care va deveni coloana principala de colectare, si mai multe tevi de grosime medie, care vor fi conectate la aceasta.


Inainte de a cumpara materialele de care ai nevoie, masoara terenul pe care vrei sa-l drenezi, ca sa decizi ce lungime trebuie sa aiba tevile din PVC. De asemenea, e foarte important sa decizi care va fi punctul de evacuare a apei ce urmeaza sa fie colectata. Acesta poate fi un sant sau un canal din apropierea terenului, catre care va trebui sa directionezi coloana de evacuare a apei.


Constructia retelei de drenaj


Pentru a incepe, foloseste o lopata pentru a sapa santul in care vei aseza coloana principala. Porneste de la cel mai inalt punct al terenul catre cel mai scazut si sapa un sant de o adancime de 30 de centimetri. In continuare, va trebui sa sapi cate un sant pentru conductele care se vor conecta la coloana principala.


Asigura-te ca sapi fiecare sant la un unghi de 45 de grade fata de santul principal, din 4 in 4 metri. Astfel, vei forma nervurile „frunzei”. Fiecare teava va trebui modificata pentru a fi transformata in conducta de drenaj. Pentru asta poti face mici taieturi sau gauri de-a lungul lor, pentru ca apa sa poata patrunde mai usor in interior.


De asemenea, va trebui sa pui un strat de pietris in fiecare sant, pentru ca tevile sa stea intr-o pozitie mai stabila. Inainte de a aseza tevile in pozitia lor, imbraca-le cu materialul geotextil. Acesta va opri infiltrarea impuritatilor si a particulelor mici, care ar putea infunda tevile, insa e foarte important sa te asiguri ca nu lasi nicio zona descoperita, altfel tot sistemul poate fi compromis.


Dupa ce ai imbracat tevile perforate cu materialul geotextil, nu ramane decat sa le asezi in santurile lor si sa le conectezi la conducta principala. La final, acopera reteaua de conducte cu un strat de pamant, iar sistemul tau de drenaj este gata.



Sursa foto: Shutterstock


 


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016