Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele mai importante lucrari de toamna pentru culturile de camp

cele-mai-importante-lucrari-de-toamna-pentru-culturile-de-camp

Toamna are o importanta cruciala pentru culturile de camp; pe langa faptul ca este un anotimp al recoltelor si al infiintarii noilor culturi, multe dintre lucrarile de camp au un rol esential in pregatirea culturilor pentru iernat si pentru un rod mai bogat in anul urmator


Fiind o perioada in care munca de camp este una intensa, acest articol iti va prezenta pe scurt care sunt lucrarile esentiale pe care trebuie sa le faci.

Recoltele de toamna


Printre cele mai importante recolte de toamna se numara:

  • floarea-soarelui
  • porumbul
  • soia
  • cartofii
  • sfecla de zahar

Tine cont de nivelurile de umiditate specifice momentului recoltarii fiecarei culturi, dar si de tehnicile specifice de recoltare, necesare pentru a evita vatamarea plantelor si a diminua pierderile.


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Spre exemplu, tuberculii cartofilor se recolteaza cu masini speciale, dar doar la 12-14 zile dupa ce vrejurile sunt indepartate prin cosire. Floarea-soarelui se recolteaza cu ajutorul combinelor, la o viteza optima de lucru de 3-5 km/h.

Dezmiristitul


In cazul in care ultima cultura a lasat in urma sa multe resturi vegetale, este necesar dezmirsititul terenului. Este o lucrare de sol care va ajuta la inmagazinarea si pastrarea apei si va asigura conditii bune pentru germinarea semintelor. Lucrarea se executa la o adancime de 8-12 cm, cu ajutorul grapei cu discuri.


Pe langa maruntirea resturilor vegetale ale culturii premergatoare, dezmiristitul contribuie la usurarea araturii, care se va face cu un consum mai mic de motorina si va da randament mai bun.  De asemenea, lucrarea poate ajuta la eliminarea daunatorilor aflati in pamant.

Fertilizarea de baza


Exista mai multe tipuri de fertilizari, insa cea de baza se face intotdeauna inainte ca solul sa fie mobilizat. Se pot administra ingrasaminte chimice pe baza de fosfor si potasiu, dar si cele organice, precum gunoiul de grajd.


Fertilizarea de baza se face cu putin timp inainte de arat, pentru a permite substantelor nutritive sa se incoroporeze in sol. Daca raman la suprafata, ingrasamintele nu vor avea niciun efect asupra cresterii plantelor.

Aratul


Este benefic pentru culturile de toamna ca, la scurt timp dupa eliberarea terenului de culturile premergatoare, sa incepi aratul. Acesta este considerat lucrarea de baza a campului, prin care se asigura amestecarea si afanarea unui strat de sol, numit brazda.


Aerisirea solului, facilitarea patrunderii apei si distrugerea buruienilor sunt doar cateva din motivele pentru care aratul este o lucrare atat de importanta. In general, aratura se executa la o adancime de 18-20 cm, in functie de sol. Lucrarile de arat sunt de mai multe tipuri si se clasifica in functie de constructia plugului, adancime si epoca de executare. Mai importante decat adancimea sunt uniformitatea si calitatea araturii, care ar trebui efectuata cu doua saptamani inainte de semanare.

Pregatirea patului germinativ


Patul germinativ se refera la acel strat de suprafata al solului in care se introduc semintele viitoarelor culturi. Daca aratura se face totusi la o adancime considerabila, aceasta este o lucrare de suprafata, care se poate realiza usor cu ajutorul combinatorului.


Tot in aceasta perioada poti efectua erbicidarea preemergenta. In functie de cultura, trebuie sa aplici anumite erbicide pe solul maruntit, astfel incat acestea sa formeze o bariera la suprafata, care sa opreasca dezvoltarea posibilielor buruieni.

Semanatul


Toamna este anotimpul in care pot fi semanate cereale paioase importante, dar si rapita. Iata si perioadele recomandate pentru infiintarea fiecarei culturi:

  • rapita - 5 - 15 septembrie
  • secara - 20 septembrie - 10 octombrie
  • orzul - 20 septembrie - 10 octombrie
  • graul - 25 septembrie - 20 octombrie
  • triticalele - 1 - 10 octombrie

In acelasi timp cu semanatul poti aplica inca o fertilizare cu ingrasaminte pe baza de azot. Astfel, vei stimula vegetarea plantelor, asigurand o recolta bogata bogata odata cu venirea primaverii.


Sursa fotot: Shutterstock.com


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.89 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016