Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tot ce trebuie sa stiti despre cultivarea si ingrijirea mentei

tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-cultivarea-si-ingrijirea-mentei

Sub denumirea de „menta” sunt stranse mai multe varietati de astfel de plante, printre care, cele mai cunoscute fiind Mentha piperita si Mentha spicata.


Menta este o planta perena, rezistenta si care se raspandeste repede, imediat ce a fost plantata intr-un colt de gradina si i s-a pus la dispozitie destul spatiu.
 
Mentha piperita este inalta, are radacini adanci, patratoase si frunze cu o tenta purpurie. Florile mici, de culoare violet deschisa, apar la capatul ramurilor si infloresc pe aproape toata perioada de crestere. Planta creste pana la aproape 90 cm inaltime.
 
Mentha spicata creste pana la 60 cm inaltime, iar frunzele sunt usor intoarse si au nervuri foarte pronuntate. Florile acesteia sunt deosebite, de culoare alba-purpurie si cresc pe ramuri lungi de 5-20 cm; incep sa infloreasca de primavara devreme pana toamna, tarziu. Alte varietati de menta au flori purpurii, si frunze dse culoare verde inchis, cu tente aurii. Menta portocalie, cum i se mai spune, si-a primit denumirea de la parfumul subtil de portocale pe care il raspandeste in jur.
 
Ingrijire si cultivare

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Menta este o planta foarte rezistenta si poate fi cultivata aproape in orice zona din Romania. Se inmulteste prin divizarea radacinilor si se planteaza oricand in perioada de crestere.
 
O alta varianta este inmultirea prin  seminte, dar va fi o incercare dificila, pentru ca sansese de reusita sunt destul de mici. La rata de dezvoltare a mentei, in cazul inmultitii prin divizarea radacinilor,dintr-o singura planta se va obtine in scurt timp, o tufa imensa.
Daca vreti sa tineti in frau avantul plantei, asezati-o intr-un ghiveci, pentru a forta radacinile sa nu se dezvolta prea mult. Menta creste bine in orice tip de sol, prefera soarele, dar tolereaza si umbra partiala.
 
Planta poate fi hranita si cu un fertilizator echilibrat, care se aplicape pamant, inainte de a planta menta. Planta nu trebuie insa tratata cu fertilizator inainte de a o planta.
 
Desi menta poate fi plantata oricand in perioada de dezvoltare, radacinile proaspat divizate se vor prinde mai bine daca sunt plantate intr-o zi racoroasa si umeda, primavara sau toamna. Menta se va aseza pe randuri formate la 45-60 cm , cu 5-10 cm intre plantute.
 
Menta nu se fertilizeaza la mijlocul sezonului de dezvoltare, pentru ca nu este necesar. Cum poate fi plantata in orice tip de pamant, menta are nevoie de multa apa, mai ales daca solul este lutos. Menta trebuie udata din abundenta imediat dupa ce a fost  plantata, pama cand se prind radacinile.
 
Bolii si daunatori
Menta nu are probleme cu daunatorii, de obicei. Referitor la boli, frunzele plantei se pot ofili si rugini pe margini. Acest lucru se poate preveni daca se inlatura toate tulpinile si ramurile uscate, precum si frunzele, inainte de venirea iernii.
 
Recoltare
Cu cat sunt culese mai multe frunze si ramuri, cu atat menta va creste mai puternic, mai ales ca poate fi recoltata pe toata perioada de dezvoltare a plantei. Recoltati in cantitati mai mari atunci cand planta incepe sa infloreasca, si cand frunzele de la baza plantei incep sa se ingalbeneasca. Taiati menta cu totul, la 5-10 cm deasupra nivelului solului.
 
Pastrare
Frunzele de menta se rup de pe ramuri si se lasa sa se usuce intr-o camera calda, la umbra. Dupa ce s-au uscat, frunzele se pot pastra intr-un borcan inchis.
 
Specii
Exista multe varietati de menta, dintre care, cele mai cunoscute sunt Mentha piperita si Mentha spicata. Celelalte varietati au arome diferite. Cel mai bine este sa cultivati soiuri care cresc de obicei in zona in care va aflati.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.55 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016