Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agricultura asistată de computer. Modele de simulare a creşterii plantelor şi de prognoză a recoltelor

agricultura-asistata-de-computer-modele-de-simulare-a-cresterii-plantelor-si-de-prognoza-a-recoltelor

Softuri agricultura, instalare programe agricultura, programe calculator pentru fermieri. TESTAREA programelor de simulare a productiei agricole, SOFTWARE AGRICOL, soft productie agricola.


În urmă cu trei ani, profesorul Viorel Ion de la Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV-Bucureşti amintea despre programele de simulare a producţiei agricole, într-un cuprinzător volum dedicat culturii de floarea soarelui. Astfel de softuri sunt cvasi-necunoscute în agricultura României, cel puţin în sectorul de producţie. Cu toate acestea, mulţi ingineri agronomi s-au arătat deschişi şi mi-au mărturisit că le-ar folosi, dar că nu găsesc, deocamdată, informaţii de bază în privinţa lor.

Printre pionierii agriculturii asistate de calculator se numără firmele de consultanţă tehnică, care au intrat pe piaţă cu proceduri utilizate şi testate de ani buni în agricultura din vestul Europei.

„Noi folosim un program care ne ajută să ţinem o evidenţă strictă a tratamentelor şi lucrărilor, pe fiecare solă în parte. Este foarte important, pentru că ne ajută şi îl ajută şi pe fermieri să facă evaluări, să înţeleagă dacă şi unde a greşit, cum a afectat producţia”, mi-a mărturisit Dragoş Bărbulescu, inginer agronom consultant în cadrul firmei AgroAdvice.

AgroAdvice este o firmă relativ nouă pe piaţă, un concern româno-danez înfiinţat în 2009. Printre noutăţile aduse de partenerii danezi de la DAAS (Danish Agricultural Advisory Service) sunt programe care încep, încet încet, să înlocuiască pixul şi caietul de pe masa fermierului român.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


„Mulţi fermieri îşi notau totul pe hârtie, pierdeau foile, puţini lucrau în excel”, spune Dragoş Bărbulescu. „Noi folosim un program danez, dar ştiu că la Timişoara se mai foloseşte un soft similar, american. Evidenţa strictă a costurilor şi cantităţilor ne oferă nişte cifre pe care le putem aplica apoi în formule specializate, precum calculul marjei brute”, mai menţionează consultantul.

Programele de simulare a producţiei agricole, modele avansate de calcul şi prognoză


farmer-laptopuriCuantificând aceste procese, programul simulează creşterea plantei cu pasul de o zi (rata zilnică de creştere), începând cu însămânţarea, până la atingerea maturităţii depline.

Care sunt aceste programe? Ce fac ele, ce îi oferă fermierului? Care sunt culturile agricole care pot fi testate?

La aceste întrebări nu am găsit, încă, un răspuns. Desigur, multe din aceste programe au fost, cu siguranţă, testate în cadrul staţiunilor şi institutelor de cercetare, dar rezultatele nu sunt accesibile fermierilor.

De aceea, divizia de management agricol din cadrul editurii Rentrop&Straton îşi asumă rolul de promotor şi va testa mai multe softuri destinate fermierilor. Fiecare va fi analizat atât de specialişti IT, cât şi de ingineri agronomi, care vor face o evaluare obiectivă a fiecărui program în parte.
Rezultatele vor fi publicate atât pe BIOPRODUCT.RO (softurile destinate agriculturii ecologice) şi în revista Agricultura Actual, începând cu numărul 3 din luna august.
Primul program care va fi testat de Rentrop&Straton este ALMANAC, agricultural land management alternatives with numerical assessment criteria (Alternative de management al terenurilor agricole bazate pe criterii de evaluare numerică). Modelul ALMANAC realizează o simulare în detaliu a creşterii culturii, iar datele de intrare includ cerinţele pentru calculul sumei temperaturilor biologic active (suma gradelor de creştere zilnice) şi valorile privind capacitatea solului de reţinere a apei, la diferite adâncimi.

Potrivit profesorului Viorel Ion, care îl citează pe Al. Vrânceanu, modelul de simulare ALMANAC a fost utilizat în SUA, în culturile de floarea soarelui din Texas şi North Dakota.

fermier-software-agricultura
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016