Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

A fost promulgata legea pentru sustinerea crescatorilor de suine pentru reproductie

a-fost-promulgata-legea-pentru-sustinerea-crescatorilor-de-suine-pentru-reproductie

Proiectul legislativ a fost respins de doua ori, fiind trimis spre reanalizare de catre presedintele Iohannis.


Valoarea totala a ajutorului de stat este de 359,1 milioane euro si se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dupa cum urmeaza: in bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se cuprinde suma de 90 milioane euro, aferenta anului 2018, urmand ca pana la finalul programului, suma sa creasca anual cu 30% avand ca baza anul anterior. Sumele ramase neutilizate la finele anului se reporteaza in anul urmator si se utilizeaza cu aceeasi destinatie
 
Prin aceasta lege, se aproba schema multianuala de sustinere a activitatii de reproductie in sectorul cresterii suinelor, pentru fermierii care desfasoara activitati de reproductie sau crestere ori ingrasare a suinelor, prin investitii pentru realizarea de locuri noi de cazare in ferme de reproductie noi sau in ferme de reproductie aflate in activitate care isi maresc capacitatea de cazare, denumite in continuare locuri noi de cazare pentru reproductie, pentru investitii in locuri de cazare pentru reproductie in ferme aflate in conservare la data intrarii in vigoare a legii, pentru reproductie in ferme aflate in conservare, precum si de stimulare a asocierii in cooperative.

Scopul legii il reprezinta instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv implementarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, in vederea imbunatatirii nivelului de performanta si sustenabilitate al fermelor de reproductie sau de crestere ori de ingrasare a suinelor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ajutorul de stat se acorda pentru investitii in locuri noi de cazare pentru reproductie si pentru locuri de cazare pentru reproductie in ferme aflate in conservare urmatorilor beneficiari, crescatori de suine, care desfasoara activitati de reproductie si/sau crestere si/sau ingrasare a suinelor, astfel:
a) persoanelor juridice si/sau persoanelor fizice autorizate si/sau intreprinderilor individuale, denumite in continuare II care detin exploatatii cu aviz/inregistrate/autorizate sanitar veterinar, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, si care desfasoara activitati de reproductie sau reproductie, crestere si ingrasare ori numai ingrasare;
b) persoanelor juridice si/sau PFA si/sau IF si/sau II care desfasoara activitati de reproductie sau reproductie, crestere si ingrasare si detin exploatatii de reproductie aflate in conservare la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
 
Ajutorul de stat se acorda pentru investitii in ferme de reproductie rasa pura si/sau bunici si in ferme de reproductie hibriziv parinti.
 
Se acorda ajutor de stat pentru investitii in ferme de reproductie rasa pura si/sau bunici si ferme de reproductie hibrizi parinti, urmatorilor beneficiari, crescatori de suine, astfel:
a) persoanelor juridice si/sau PFA si/sau IF si/sau II care detin exploatatii autorizate/inregistrate sanitar veterinar in care se desfasoara activitati de reproductie si a caror capacitate de cazare este de minimum 400 locuri de reproductie pe beneficiar, pentru investitii in vederea infiintarii de ferme de reproductie;
b) persoanelor juridice si/sau PFA si/sau IF si/sau II care detin exploatatii autorizate/inregistrate sanitar veterinar in care se desfasoara activitati de crestere si ingrasare si a caror capacitate de cazare locuri porc gras se incadreaza pentru constructia de ferme de reproductie, respectiv spatii de cazare si dotari;
c) persoanelor juridice si/sau PFA si/sau IF si/sau II care detin exploatatii autorizate/inregistrate sanitar veterinar in care se desfasoara activitati de crestere si ingrasare, asociate in cooperative agricole de exploatare si gestionare a efectivelor de animale in vederea infiintarii de ferme de reproductie hibrizi parinti, respectiv spatii de cazare si dotari.
 
Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (1) din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, cu modificarile si completarile ulterioare, cooperativele agricole de exploatare si gestionare a efectivelor de animale infiintate conform Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, au dreptul de preemptiune la cumpararea de teren aferent investitiei necesar fermelor de reproductie rasa pura sau fermelor de reproductie hibride care se infiinteaza in baza prevederilor prezentei legi.
 
Beneficiarii trebuie sa detina suprafata de teren necesara investitiilor realizate in baza Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie.
 
Ajutorul de stat se acorda o singura data pentru un loc de cazare dezvoltat prin Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, in functie de spatiile de cazare detinute si folosite la calculul dimensiunii fermei de reproductie.
 
Beneficiarii Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie nu pot accesa simultan alt ajutor de stat, ajutor de minimis si nu pot accesa sprijin prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, denumit in continuare PNDR 2014-2020, pentru aceleasi masuri reglementate de prezenta lege.
 
Pentru solicitantii prezentei scheme de ajutoare care au efectuat dezmembrari/divizari ale exploatatiei incepand cu 1 ianuarie 2017, modul de acordare a sprijinului de stat se va stabili prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, tinand cont de raportul de acoperire loc de porc gras/loc de scroafa.
 
Categoriile de ferme care se pot infiinta in baza Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie sunt urmatoarele:
 
a) ferme de reproductie cu capacitate de minimum 400 locuri care isi pot mari capacitatea de cazare pana la 1.500 locuri;
b) ferme de reproductie cu capacitate de cazare de minimum 1.200 locuri pana la maxim 3.000 locuri; dimensiunea acestor ferme se va calcula in functie de numarul de locuri de cazare pentru porc gras detinute in momentul depunerii cererii pentru inscrierea in Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie.
 
Prevederile prezentei legi nu se aplica beneficiarilor daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) fac obiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata, conform prevederilor legale;
b) sunt considerate intreprinderi aflate in dificultate financiara.
 
Cheltuielile eligibile necesare realizarii investitiilor obtinute in baza prevederilor prezentei legi, sunt:
a) constructia locurilor de cazare, a spatiilor necesare pentru asigurarea masurilor de biosecuritate si a spatiilor auxiliare necesare
functionarii investitiei;
b) achizitionarea sau achizitionarea prin leasing de utilaje si echipamente, respectiv echipamentele pentru furajare si adapare, mijloace speciale pentru transportul animalelor vii, microclimat, dotarea spatiilor tehnice privind masurile de biosecuritate, depozitarea, evacuarea si tratarea dejectiilor;
c) costuri cu serviciile, respectiv elaborare studii de fezabilitate, studii de mediu, proiecte de constructie, servicii de arhitectura, consultanta si autorizatii, precum si alte costuri generale legate in mod direct de cheltuielile.
 
Nivelul ajutorului de stat pentru cheltuielile eligibile este de maximum 40% din costul unui loc de cazare. Poate fi majorat cu cate 20 de puncte procentuale din cost pentru:
(i) tinerii fermieri;
(ii) fermierii care s-au instalat in cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de finantare in Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie;
(iii) investitiile care se realizeaza in zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice;
(iv) investitii realizate de cooperativele crescatorilor de suine.
 
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiarii depun cererea de inscriere in Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, la directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pe a carei raza teritoriala se infiinteaza/afla fermele, respectiv capacitatile de reproductie, al carei model este prevazut in anexa nr. 1, insotita de urmatoarele documente:
a) imputernicire/procura notariala si o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
b) copie a certificatului de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului, precum si copie a BI/CI al/a imputernicitului persoana fizica, dupa caz;
c) copie de pe actul constitutiv;
d) dovada cont activ banca/trezorerie;
e) pentru terenurile pe care se realizeaza investitia, documente care atesta dreptul de proprietate, administrare, uz, uzufruct, superficie, servitute sau altele, dobandit prin act autentic notarial, certificate de mostenitor, act administrativ de restituire, hotarare judecatoreasca, lege;
f) plan cadastral;
g) schita validata de beneficiar aferenta locurilor de cazare porc gras;
h) pentru exploatatiile cu activitate de reproductie, copie de pe avizul/inregistrarea/autorizatia sanitara veterinara;
i) pentru exploatatiile in conservare documentul contabil de intrare in conservare sau factura de cumparare a activului.
 
Pentru accesarea schemei de ajutor de stat, dupa inscrierea in Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, pentru obtinerea ajutorului de stat beneficiarii depun cererea de finantare la directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, unde s-au inregistrat cererile de inscriere, al carei model este prevazut la anexa nr. 3, insotita de urmatoarele documente, dupa caz:
a) studiul de fezabilitate pentru investitia solicitata;
b) extras de carte funciara si ridicare topografica pentru terenul pe care se realizeaza investitia;
c) certificat de urbanism
 
Pentru acordarea avansului, beneficiarii trebuie sa depuna urmatoarele documente aferente investitiei:
a) autorizatia de constructie care trebuie sa faca dovada proprietatii pentru exploatatia aflata in conservare;
b) studiul geotehnic;
c) aviz sanitar veterinar;
d) aviz de mediu;
e) aviz emis de directia de sanatate publica judeteana;
f) declaratie pe proprie raspundere ca nu au accesat sprijin prin PNDR 2014-2020 pentru aceleasi masuri reglementate de prezenta lege, al
carei model este prevazut in anexa nr. 2;
g) devizul de lucrari estimate.
 
Dupa acordarea avansului beneficiarii justifica utilizarea acestuia pana la data de 31 decembrie a anului in care a fost acordat prin facturi fiscale insotite de documentele care atesta plata contravalorii acestora, care sa fie conforme cu investitiile realizate pana la acel moment si care se incadreaza in tipurile de cheltuieli eligibile. Decontarea cheltuielilor efectuate pentru finalizarea investitiei se realizeaza pe baza documentelor de plata si a facturilor conform devizului de lucrari, pana la finalizarea investitiei, cu incadrarea in valoarea costului pe loc de cazare.
 
In termen de 3 zile de la incasarea avansului, beneficiarii ajutorului de stat marcheaza investitia cu o placa indicator de dimensiuni minime de 150 cm lungime si 200 cm latime, confectionata din material rezistent, amplasata intr-un loc in care este usor vizibila, pe care se inscriptioneaza «investitie beneficiara a „Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie”, conform cererii numarul………., de la Directia pentru agricultura a judetului……………/Municipiului Bucuresti».
 
Termenul maxim de realizare a investitiilor este de 18 luni de la prima decontare, cu posibilitatea de prelungire a acestuia la solicitarea beneficiarului, cu maximum 6 luni.
 
Beneficiarii care au realizat investitii prin Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, trebuie sa desfasoare activitate de reproductie in sectorul suinelor pe o perioada de minimum 10 ani de la finalizarea investitiei.
 
Transferul sau vanzarea investitiei realizate prin Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, sau a fermei care a beneficiat de acest sprijin se va face cu preluarea obligatiei de mentinere a activitatii de reproductie pana la sfarsitul perioadei de 10 ani, cu conditia depunerii documentelor aferente acestei actiuni la directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti si a obtinerii acordului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, asa cum se reglementeaza in normele metodologice de aplicare a prezentei legi, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
 
In cazul cooperativelor agricole de exploatare si gestionare a efectivelor de animale, in perioada de 10 ani de la finalizarea investitiei, membrii cooperativei agricole au drept de preemptiune la transferul de proprietate sau la vanzarea investitiei.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016