Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contradictii si neclaritati in legislatia referitoare la fermele mici de animale si pasari

contradictii-si-neclaritati-in-legislatia-referitoare-la-fermele-mici-de-animale-si-pasari

Fermieri si specialisti in domeniul cresterii animalelor au dezbatut timp de doua zile mai multe aspecte legate de statutul fermei taranesti, considerata ferma de familie.


La jumatatea lunii trecute s-a desfasurat la Iasi Reuniunea Regionala a Expertilor in Zootehnie, care s-a incheiat cu o suma de propuneri inaintate Ministerul Agriculturii, referitoare la clarificari si simplificari ale legislatiei care reglementeaza activitatea si organizarea fermelor mici.
 
In centrul dezbaterilor s-au aflat doua probleme concrete, prima privind statutul si perspectivele fermelor familiale, iar a doua referindu-se la distantele minime fata de locuinte, la care pot fi amplasate fermele zootehnice.
 Fermieri si specialitti in domeniul cresterii animalelor au dezbatut timp de doua zile mai multe aspecte legate de statutul fermei taranesti, considerata ferma de familie, dar care, se pare, beneficiaza de o legislatie ambigua si chiar contradictorie.
 
„Legislatia nationala este contradictorie, inclusiv cu cea europeana, in privinta dimensiunii fermelor. Chiar si masurile pentru proiectele fermei familiale promovate prin PNDR-ul nostru, in speta cele pe cresterea pasarilor, contravin reglementarilor europene. De ce? Aceste proiecte se refera la un efectiv de 4.000 de capete gaini ouatoare, iar OUG 108/27.06.2001 privind exploatatiile agricole, la Cap. II - Dimensionarea exploataţiilor agricole, art. 5 - (1), specifica faptul ca pentru exploatatiile cu gaini ouatoare efectivul minim trebuie sa fie de 2000 de capete, iar la pasari pentru carne - 5000 de capete”, a precizat in cadrul dezbaterii Leonard Stafie, reprezentant al Asociatiei Profesionale a Crescatorilor de Pasari pentru Carne si Oua din judetul Iasi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
 Specialistul precizeaza ca, potrivit aceleiaşi Ordonanţe, „exploatatiile agricole cu dimensiuni sub limitele prevazute la art. 5 alin. (1) sunt exploatatii agricole familiale. Daca legea spune ca exploatatia sub 2000 capete gaini ouatoare este ferma familiala, atunci cum poti promova proiecte cu o capacitate de 4000 de capete pentru aceste tipuri de ferme? Mai mult, standardele de bunastare la pasari se aplica pentru efective de la 350 capete gaini ouatoare si de la 500 capete pentru puii de carne. Observati, asadar, ca aici vorbim de o alta dimensiune minima a efectivului pentru fermele familiale”.

Pe de alta parte, la Iasi, a fost adusa in atentie si problema unor prevederi legislative nationale contradictorii, cu privire la aceiasi categorie de ferme de familie.
 
„De exemplu, OUG nr. 43/15.05.2013 privind unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului fermierilor la finantare arata ca dimensiunea economica a fermei de familie este cuprinsa intre 2 si 50 UDE (unitate de dimensiune economica). Daca vom concretiza pe cresterea pasarilor, conform OUG nr. 43, ferma familiala trebuie sa aiba intre 568 capete (2 UDE) si 14.204 capete (50 UDE) gaini ouatoare, iar conform OUG 108/27.06.2001, ferma familiala trebuie sa detina sub 2000 capete (6,5 UDE). Nu vi se pare ceva in neregula?”, a mai precizat specialistul iesean.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016