Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum vrea Guvernul sa limiteze instrainarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014

cum-vrea-guvernul-sa-limiteze-instrainarea-terenurilor-agricole-de-la-1-ianuarie-2014

Potrivit tratatului de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, incepand din 1 ianuarie 2014 piata funciara se liberalizeaza, astfel incat cetatenii statelor membre UE pot sa achizitioneze terenuri agricole in tara noastra. In prezent, acest lucru este permis numai in cazul in care acestia inregistreaza o societate in Romania, prin care cumpara sau arendeaza terenuri.


Fermierii romani au atras atentia asupra pericolului pe care il reprezinta speculantii care vor profita de diferenta mare dintre pretul unui hectar in Romania (6000 - 8000 de lei) si alte state, acolo unde pretul aceluiasi hectar poate sa sara de 10.000 de euro. De asemenea, ei acuza concurenta neloiala reprezentata de fermierii straini care beneficiaza de credite mult mai avantajoase in tarile de origine si de subventii mult mai mari decat in Romania.

"Sa nu va imaginati ca vreun strain vine sa cumpere pamant in Romania de dragul romanilor sau sa ne dea o mana de ajutor pentru a-l exploata. De aceea noi ne dorim crearea unor facilitati pentru fermierii romani, cel putin similare cu cele ale potentialilor cumparatori de oriunde, pentru a putea participa in conditii egale cu ale acestora la cumpararea terenurilor, aici la noi acasa. In situatia actuala fermierii romani nu pot beneficia de acces liber la capital care sa permita consolidarea proprietatii funciare. Concurenta pe o piata funciara deschisa in Romania ii dezavantajeaza in mod cert", spunea in primavara acestui an Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Tot in primavara, in luna mai, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect care urmeaza sa reglementeze piata funciara dupa decembrie 2013. Potrivit proiectului, vor exista restrictii cu privire la suprafata maxima ce poate fi detinuta de o persoana fizica. De asemenea, proprietarii vor trebui sa indeplineasca anumite conditii, inclusiv sa demonstreze ca au studii de specialitate in domeniul agricol.

Proiectul a fost actualizat luni, 3 septembrie, si publicat in dezbatere publica pe pagina Ministerului Agriculturii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Potrivit acestuia, principalul organism de reglementare a pietei funciare va fi o Autoritate pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care va fi infiintata si va functiona in subordinea Ministerului Agriculturii.

Proiectul mai impune o limita de 100 de hectare de terenuri agricole ce pot fi detinute pe numele unei singure persoane.

Conditia pe care trebuie sa o indeplineasca un cumparator de terenuri agricole este dovada studiilor de specialitate sau dovada ca a desfasurat activitati agricole cel putin cinci ani.

Nu in ultimul rand, proiectul face o precizare foarte importanta la exercitarea dreptului de preemtiune, favorizand statul roman si fermierii romani, in special pe cei sub 40 de ani.

"Instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole din Romania, situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendasilor, persoane fizice cu varsta de pana la 40 de ani, care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si Statul Roman, la pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin prezenta lege", se arata in proiect.

Respectarea dreptului de preemtiune va fi verificata de Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016