Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Discutii pe tema Legii privind diminuarea risipei alimentare

discutii-pe-tema-legii-privind-diminuarea-risipei-alimentare

Comerciantii spun ca aceasta contine multe inadvertente si exista riscul sa provoace unele toxiinfectii alimentare.



In cursul saptamanii trecute a fost promulgata de catre presedinte Legea privind diminuarea risipei alimentare, care prevede masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, masuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei limita de consum.
 
Totodata, legea defineste si termenul de „risipa alimentara”, prin care se intelege situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare.

 
Tot prin aceasta lege, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare.
 
Marii comercianti sustin insa ca legea contine mai multe inadvertente, incluziv in zona privind siguranta alimentara, si astfel se creaza riscul aparitiei unor toxiinfectii alimentare.
 
Florin Capatana, vicepretedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a declarat in cadrul unei dezbateri pe aceasta tema ca „suntem partenerii celor care au initiat legea, dar legea are multe inadvertente. Ar trebui gandite solutii pentru zona de securitate alimentara. Pe de alta parte, ceea ce scrie in lege vizavi de vanzarea produselor contravine un pic cu ceea ce stim noi din Codul fiscal pentru ca odata ce vinzi produsele, nu le mai poti si dona. Actul de donatie catre diferite ONG-uri care se ocupa cu zona aceasta de binefacere are in spate nitte credite fiscale pe care le poti obtine, dar daca le vinzi nu mai beneficiezi de aceste facilitati”.
 
Acesta a subliniat ca trebuie discutat cu reprezentantii Autoritatii Sanitare Veterinare si cu cei ai Ministerului Agriculturii pentru a fi gasite solutii ca aceste produse, care sunt aproape de expirare, sa fie consumate cat mai repede.
 
„Vrem sa stim ca vor fi entitati care se vor autoriza pentru distributia produselor catre camine de copii si batrani. Vor avea depozite, vor avea matini dotate cu frig, vor avea niste lanturi foarte bine gandite pentru produsele care urmeaza sa fie donate catre diferite orfelinate, case de copii, aziluri de batrani. Trebuie sa ne atezam la masa, sa gasim solutia cea mai buna si sa discutam in principal cu autoritatea veterinara, care este garantul a ce se pune pe piata si a ceea ce noi mancam. Apoi, cu Ministerul Agriculturii, trebuie sa vedem cum facem ca aceste produse care se afla in pragul zonei de expirare sa fie consumate cat mai repede”, a precizat Florin Capatana.
 
Pe de alta parte, vicepretedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania a spus ca este regretabil ca oficialii Ministerului Agriculturii nu stiu exact ce cantitati de alimente se arunca in Romania. In plus, el a adaugat ca reprezentantii din retail stiu ce cantitati se arunca, cele mai multe fiind legume si fructe, si mai putin mancare gatita.
 
„Legea privind diminuarea risipei alimentare trebuia gandita si din punct de vedere al impactului asupra tuturor actorilor implicati, de la autoritati, la retaileri ti cetateni. La grupul de lucru, am cerut sa facem nitte campanii de promovare, membrii AMRCR oferindu-se sa sprijine autoritatile in realizarea acestora, atat in mass-media cat si in scoli. Este mai utor sa intre in memoria colectiva ca este necesar sa consumi doi litri de apa pe zi pentru binele tau, iar la fel puteam sa explicam cetatenilor ca le este mai bine sa scada cantitatea de alimente cumparata pentru a nu avea prea multe alimente de aruncat la sfarsit de saptamana”, a mai precizat Florin Capatana.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Discutii pe tema Legii privind diminuarea risipei alimentare
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Care e cea mai buna varianta de cultura furajera

Intrebare: Care e cea mai buna varianta de cultura furajera, lucerna+ovaz sau lucerna simplu?

Raspuns: cum sa nu fie bine, este, ideea e ca nu valorifica gunoiul de grajd cum ne'am dori si bine ar fi sa'... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Top 5 afaceri agricole de succes in 2016
Newsletterul Top 5 Afaceri Agricole de Succes in 2016

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 5 afaceri agricole de succes in 2016".



Forum
Iulian spune: Intr-o comuna din olt au zis ca se iau banii in august ca e toata comuna la control.cate exemple ca acesta or fi in toata tara?
05-Dec-2016 01:29:10
Raspunde la intrebare
mihai spune: parca era mai bine cand guverna PSD, macar da subventia la timp asa ca pentru prima data voi vota PSD ,
04-Dec-2016 21:35:04
Raspunde la intrebare
Georgiana spune: Cei care ati primit si transa a doua,nu stiti ce bani sunt?agromediu sau pt ce ati primit???
04-Dec-2016 21:26:11
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Denumire data speciilor din familiile gramineelor care servesc ca forme parentale pentru incrucisari ...

Inflorescenta in care pedunculii fiecarei flori pornesc din acelasi nod al tulpinii si se ridica pan ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 

Raport Special GRATUIT

Top 5 afaceri agricole de succes in 2016
Top 5 Afaceri Agricole de Succes in 2016

Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 5 afaceri agricole de succes in 2016" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura