Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR solicita subventionarea integrala a energiei electrice pentru irigatii

madr-solicita-subventionarea-integrala-a-energiei-electrice-pentru-irigatii

In aceste sens, a fost deja elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care a fost lansat in dezbatere publica.


Potrivit MADR, cheltuielile cu energia electrica reprezinta circa 85% din valoarea tarifului de livrare a apei pentru irigaţii, iar costurile pentru bugetul de stat pentru subvenţionarea integrala a energiei electrice pentru 350.000 de hectare ar fi de 29,3 milioane de  lei.
 
Pornind de la aceste date, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de Ordonanta de urgenta prin care propune subventionarea in proportie de 100% din bugetul de stat a costului cu energia electrica pentru irigatii, pe toata suprafata contractata in 2015, de 350.000 de hectare.
 
In expunerea de motive se arata ca secetele prelungite si frecvente afecteaza peste 7 milioane de hectare, ceea ce reprezinta peste 48% din suprafata agricola totala. In conditiile in care scenariile climatice estimeaza o scadere a cantitatii de precipitatii, este de asteptat ca intensitatea fenomenelor de seceta pedologica sa creasca in zonele cele mai vulnerabile, respectiv sudul, sud-estul si estul Romaniei.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

In aceste zone, seceta pedologica va atinge cele mai mari valori ale intensitatii (extrema/Co-300 mc/ha si severa/600-900 mc/ha). Pe aceste suprafete, luand in considerare cresterea intensitatii si a frecventei anilor secetosi, este necesara aplicarea irigatiilor.
 
„Avind in vedere situatia climatica actuala si de prespectiva, cu seceta profunda, singura posibilitate pentru cresterea suprafeţelor irigate o constutie suportarea de la bugetul de stat pentru anul 2015 a costurilor cu energia electrica consumata pentru irigatii de catre Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, Federatiile de Imbunatatiri Funciare si Organizatiile de Imbunatatiri Funciare. Aceasta masura permite agricultorilor sa-şi reia activitatea de productie, ştiut fiind faptul ca sunt zone in care pierderile sunt totale” se arata in textul proiectului de ordonanta.
 
Potrivit datelor prezentate de MADR in Nota de Fundamentare a proiectului de act normativ care prevede subvenţionarea curentului electric pentru irigatii in 2015, in perioada 2007-2009 energia electrica pentru irigatii a fost subventionata de la bugetul de stat in proportie de 90%. Dupa incetarea subventiilor la energia electrica, suprafetele contractate si irigate au scazut, comparativ cu anul 2009, ultimul an al subventionarii astfel: in 2009 suprafata contractata a fost de 563.791 ha si cea irigata de 294.028 ha, in timp ce in 2014, suprafata contractata a fost de 323.000 ha, iar suprafata udata a fost de 127.000 ha.
 
„In cazul suportarii de la bugetul de stat a cheltuielilor cu energia electrica pentru irigatii, suprafata irigata in anul 2015 va putea atinge suprafata contractata şi anume 350.000 ha”, mai argumenteaza MADR.
 
Potrivit datelor ANIF, pana in 15 iunie 2015 au fost irigate circa 68.400 de hectare, din 304.452 de hectare contractate.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016