Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reteta de magiun, reglementata prin ordin ministerial

reteta-de-magiun-reglementata-prin-ordin-ministerial

Conform documentului publicat recent in Monitorul Oficial, produsul trebuie fabricat doar din prune proaspete si sa aiba cel putin 55 la suta substanta uscata solubila.


Ministerul Agriculturii a reglementat strict metoda de producere a magiunului traditional, reteta pe care trebuie sa o respecte toti producatori pentru a mai putea sa-si vanda marfa pe piata fiind inclusa intr-un ordin ministerial care a fost publicat zilele trecute in Monitorul Oficial.
 
Documentul defineste magiunul ca fiind „o pasta groasa, omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete, dupa indepartarea partilor necomestibile, fara adaos de zahar/zaharuri sau de produse alimentare ce contin monozaharide ori dizaharide utilizate pentru proprietatile lor indulcitoare”, facandu-se precizarea foarte importanta ca acesta trebuie produs doar din prune proaspete, iar continutul de substanta uscata solubila trebuie sa fie de cel putin 55 la suta.
 
Totodata, ordinul ministerial prevede si ca la fabricarea magiunului de prune se pot folosi ca ingrediente si nuci, seminţe de oleaginoase cum ar fi seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de susan sau seminţe de pin, alune de padure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.
 
Prevederile continute in respectivul act normativ sunt chiar mai stricte decat normativele impuse de Comisia Europeana atunci cand a inregistrat Magiunul de Topoloveni, precizarile legate de continutul minim de substanta uscata solubila si cele referitoare la prunele proaspete, nefiind specificate la acea vreme de catre oficialii europeni.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
La acest moment, pe piata exista o serie de produse care poarta denumirea de magiun, multe dintre ele nerespectand intocmai prevederile din noul ordin ministerial, intrat in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial. Intrucat documentul nu contine niciun fel de prevederei referitoare la aceste produse si la intervalul de timp in care sa le fie schimabata denumirea de „magiun”, in cazul in care nu se incadreaza noilor normative, e posibil ca inspectorii de la Protectia Consumatorului sa inceapa cat de curand „vanarea” acestora acestora prin magazine.
 
Singura solutie pentru producatori ar fi retragerea de la comercializare a marfuriloe care nu se incadreaaza in dispoozitiile prevazute de lege si reetichetarea acestora, fara a se mai folosi denumirea de magiun. Cei care foloseau deja reteta puvlicata in ordinul ministerial nu vor fi in niciun fel afectati de noua lege, ba chiar vor avea parte de un avantaj, intrucat in acest fel ar putea sa mai scape de concurenta.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016