Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Busuiocul - regele ierburilor aromatice

busuiocul-regele-ierburilor-aromatice

In India, de unde este originar, busuiocul a fost ridicat la rangul de planta sacra, fiind cultivat numai in locuri special amenajate din jurul sanctuarelor. Secole la rand, busuiocul a calatorit in toata lumea, purtat fie de negustori, fie de emigranti. Acum mai bine de 4000 de ani, a plecat din India si s-a raspandit in intreaga Asie, apoi in Egipt.



De-a lungul timpului, oamenii au inventat tot felul de obiceiuri legate de puterea pe care o da consumul sau simpla atingere a busuiocului. Dincolo de ritualuri si superstitii, busuiocul este utilizat si in ritualurile ortodoxe.

Dintre mirodenii, busuiocul este una dintre cele mai apreciate plante, in special in bucataria italiana si cea thailandeza. Aroma sa inconfundabila, amestec de cuisoare, menta si lamai, face ca busuiocul sa dea mancarurilor in care este adaugat un plus de savoare. Asa si-a inceput busuiocul ,,cariera” in supe, sosuri, salate, paste, preparate cu carne si legume. 


Informatii despre alte plante folosite in mancaruri gasiti in articolul nostru despre plante aromatice

Originar din Asia, busuiocul este cultivat azi in aproape toate colturile lumii. Exista mai multe specii de busuioc, cele mai cunoscute fiind busuiocul dulce, cultivat in sud-estul Europei, in Egipt, Indonezia, Maroc si SUA, busuiocul gratissimum cultivat in estul Indiei si in vestul Africii, tulsi cultivat in Malaesia si americanum, care, in ciuda numelui, este cultivat in Asia si Africa.

Aceasta planta are numeroase soiuri, in afara de cel mai cunoscut busuioc, cel genovez, mai fiind cunoscute circa 150 de varietati, printre care:
 
Busuiocul anason - are o aroma fina, potrivita pentru dulciuri, dar si pentru ceaiuri. In Vietnam, Thailanda si Persia exista numeroase preparate traditionale aromate cu acest busuioc.
 
Soiul dark opal - are frunze purpurii si flori roz. Are un gust mai aspru, mai amarui decat busuiocul tipic genovez si este foarte bun in ceaiul rece.
 
Busuiocul lamaie - are o aroma proaspata si picanta, potrivita pentru preparatele din peste, dar si pentru deserturi si salate in stil italian.
 
Soiul african blue - se distinge prin frunzele sale cu nervuri rosii. Are un gust usor camforat, potrivit pentru preparatele asiatice sau supe de pasare.
 
Busuiocul thailandez - este aproape nelipsit din bucataria Asiei de Sud. Gustul sau se afla undeva intre anason si lemn dulce.

Fie ca e cules din ghivece, fie din gradina, trebuie rupte numai frunzele tinere, iar  in felul acesta, planta traieste mai mult, iar frunzele vor creste ulterior si mai mari. Pentru a-si pastreze aroma, busuiocul trebuie cules inainte de a inflori.

Busuiocul proaspat se infasoara in hartie umeda si se poate pastra la frigider 1 - 2 zile, in pungi pentru congelator umplute cu aer se pastreaza pana la o saptamana. Poate fi uscat in locuri ferite de lumina directa a soarelui si pastrat in recipiente de sticla sau saculeti de panza. Busuiocul poate fi pastrat si in ulei de masline.

Busuiocul intareste sistemul imunitar, regleaza functiile glandelor endocrine si metabolismul celular, tonifiind intregul organism. Pulberea de busuioc are actiune energizanta si antidepresiva, inlaturand efectele surmenajului si echilibrand starea psihica si emotionala.

Ceaiul de busuioc are efect calmant, antidepresiv, diuretic, expectorant si tonic – digestiv. Ceaiul de busuioc uscat este recomandat persoanelor ce sufera de migrene pe fond nervos, colici, gastrita si ulcer gastric, colita, bronsita, gripa sau probleme cardiovasculare.

Siropul de busuioc este recomandat persoanelor care sufera de boli gastrice, renale, cardiovasculare, de depresie, surmenaj sau anemie.
Tinctura de busuioc este recomandata in caz de depresie, migrena, imbatranire precoce, guturai, gastrita, colita si ulcer.
 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Busuiocul - regele ierburilor aromatice
Rating:
Nota: 4.27 din 15 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Tratament seminte de vinete

Intrebare: cu ce pot trata semintele de vinete destinate pentru producerea de rasad?

Raspuns: Semintele de vinete pot fi tratate cu produsul APRON XL 350 ES - 1 ml/kg samanta (prin umectare).... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii



Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018".



Forum
Elena Ioana Andreea spune: My name is Elena Ioana Andreea and i am from Iași in Romania i just received my loan from Patricia Kingsman loan company right now and i have heard about this company and i thought it was a fake...
15 Iun. 2018 01:04:32
Raspunde la intrebare
Veronica Rose Holly spune: Patricia Dumnezeu vă va binecuvânta și compania voastră Numele meu este Veronica Rose Holly. Sunt din București România nu am nimic de spus pe nimeni care are nevoie de un împrumut adevărat...
15 Iun. 2018 01:04:18
Raspunde la intrebare
Bordieanu Andrei Vasilache spune: Mă numesc Bordieanu Andrei Vasilache și sunt din România și locuiesc într-un mic oraș din Brăila. Au fost în căutarea unui împrumut online, deoarece nu pot obține un împrumut de la banca...
15 Iun. 2018 01:04:04
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Piesa la plugurile perfectionate, cu ajutorul careia se rastoarna brazdele. ...

Ramura tanara care se dezvolta din radacina sau tulpina unei plante lemnoase ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016