Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salcia energetica: profit din biomasa de 1.200 – 1.500 EUR/an

salcia-energetica-profit-din-biomasa-de-1200-1500-euran

Salcia energetica este o planta energetica cu o istorie de aproape 3 decenii in tarile scandinave (in special in Suedia), care in ultimii ani a devenit din ce in ce mai cunoscuta si in Romania.

Ce este salcia energetica?

Salcia energetica a fost introdusa si inregistrata in Romania in anul 2007 de catre compania KWG – Salcie Energetica din Miercurea Ciuc. Dupa o perioada de testari si adaptari (pe aprox. 150 de plantatii de test pe tot teritoriul tarii) a inceput (in urma cu cativa ani) realizarea plantatiilor de productie pe suprafete mai mari. Pana in prezent au fost plantate aproximativ 1.000 de hectare de astfel de salcii in tara noastra, iar planurile pentru viitor arata tendinta de crestere.


Salcia energetica pe scurt:
- Utilizare: biomasa produsa (tocatura) este utilizata la centrale termice, productie de peleti sau de brichete, etc.
- Putere calorica ridicata: cca. 18.000 – 19.000 kJ/kg (4.300 – 4.500 kcal/kg)
- Durata de viata lunga: 25 – 30 de ani

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

- Recolta: 20 - 30 to/ha/an
- Pret de cost biomasa produsa din salcie energetica: aprox. 12 EUR/to
- Profit obtinut: aproximativ 1.200 – 1.500 EUR/an/ha

Pentru cine se recomanda afacerea cu salcia energetica?
In functie de scopul urmarit exista trei mari categorii de cultivatori de salcie energetica.
1. Proprietari de terenuri agricole care vor sa realizeze o investitie
Prin realizarea plantatiilor de salcie energetica (se recomanda suprafate de minim 10 ha) acesti investitori vor deveni producatori de tocatura de salcie, iar recolta obtinuta este destinata valorificarii pe piata si nu propriului consum.
Pentru realizarea acestori plantatii investitorii nu trebuie sa detina masini de plantat, aceasta operatie fiind efectuata in colaborare cu diversi prestatori. Plantarea se realizeaza odata la 20-25 de ani, ceea ce nu justifica investitia in masini de plantat.

2. Cei care doresc sa-si asigure independenta energetica
Din aceasta categorie de cultivatori fac parte proprietarii sau gestionarii de imobile, care doresc sa-si asigure independenta energetica. Prin cultivarea salciei energetice cu acest scop, incalzirea imobilelor poate fi asigurata din forte proprii (din recolta proprie), reducand astfel  la minim costurile aferente energiei.
Exemple de imobile care pot fi incalzite la cost redus cu tocatura de salcie energetica: case de locuit, pensiuni, hoteluri, cladiri comunale (scoli, primarii, gradinite, biserici, cabinete medicale, etc.), sere de legume, etc.

3. Utilizatori industriali
Acesti cultivatori folosesc tocatura de salcie energetica ca materie prima pentru unitatile industriale pe care le detin sau le administreaza.
In ultimii 15-16 ani industria utilizatoare de biomasa s-a extins in Romania. Au aparut linii de brichetare si de peletizare, ale caror functionare se baza pe rumegusul rezultat de la miile de unitati de prelucrare ale lemnului. Dupa criza economica din 2008 majoritatea acestor unitati insa a fost inchisa, iar producatorii de brichete sau de peleti au ramas fara materie prima. Astfel, plantatii proprii de salcie energetica garanteaza pentru acesti investitori o siguranta si independenta in cea ce priveste materia prima.

Care sunt pasii infiintarii unei plantatii de salcie energetica?
Cel mai important pas reprezinta pregatirea temeinica a terenului in perioada toamnei. In functie de starea terenului respectiv se recomanda diferite lucrari: erbicidare, verificarea si reglarea valorii Ph, scarificare, aratura, etc. Plantarea in sine se desfasoara in perioada primaverii, in functie de zona geografica si conditiile meteo. Ca orice alta planta, si salcia energetica necesita de atentie deosebita in anul plantarii (de ex: combatarea buruienilor), insa din al doilea an plantatia devine matura, singura lucrare necesara ramanand recoltarea.

Materialul saditor trebuie comandat pana la 15 decembrie!
Pentru a garanta disponibilitatea materialului saditor in sezonul de plantare 2016, este important sa se realizeze comanda pana la 15 decembrie. Pentru mai multe informatii apasati aici!
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.38 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016