Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PLAN DE AFACERI MODEL: Achizitie de masini si utilaje agricole pentru modernizarea exploatatiei agricole Spicul din comuna Veresti, judetul Buzau

plan-de-afaceri-model-achizitie-de-masini-si-utilaje-agricole-pentru-modernizarea-exploatatiei-agricole-spicul-din-comuna-veresti-judetul-buzau

plan de afaceri modernizarea unei ferme, exploatatie agricola, culturi agricole vegetale, model plan de afaceri


Achizitie de masini si utilaje agricole pentru modernizarea exploatatiei agricole "Spicul" din comuna Veresti, judetul Buzau

Descrierea activitatilor si a tehnologiilor aplicate in cadrul proiectului: Activitatea principala a solicitantului este cultura de camp a prasitoarelor si paioaselor. Ansamblul de procese si masuri adoptate in sensul obtinerii unui produs reprezinta o tehnologie specifica. Produsul final, in cazul activitatii fermei, este productia agricola reprezentata de cantitatea de seminte uniforme calitativ (grau, porumb, floarea soarelui). Produsul final este livrat direct catre client caruia i se asigura, dupa caz, transportul pana la siloz. In privinta fluxului de productie, acesta poate fi schematic reprodus astfel:

INTRARI PE FLUX:
Materia prima: samanta
Materiale auxiliare: ingrasaminte, insecticide/erbicide/fungicide

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Consumabile: combustibil, piese de schimb

IESIRI DIN FLUX:
Produs final: cantitatea de seminte uniforme calitativ (recolta neta)
Produs secundar: paie
Deseuri: resturi vegetale
Pentru urmatorii cinci ani, planul de cultura intocmit este reprezentat de: grau, porumb si floarea soarelui. Pentru acestea, prezentam in continuare tehnologia specifica de cultivare evidentiind oportunitatea infiintarii acestor culturi la nivelul comunei Stalpu, din punct de vedere agro-ecologic.
Descrierea tehnologiilor de cultura pentru speciile vegetale utilizate

GRAU

Cerinte fata de clima si sol

Perioada de vegetatie: 270-300 zile, depinzand de soiul ales. In judetul Buzau, in general se seamana dupa 1 octombrie recoltarea avand loc la sfarsitul lunii iunie.

Temperatura: In conditii corespunzatoare de umiditate, germinatia boabelor incepe la 1-2°C; temperatura optima pentru germinatia se incadreaza intre 15-18°C.
Mentionam ca in perioada de germinatie, este de preferat sa se inregistreze temperaturi mai scazute decat temperaturi ridicate, deoarece acestea stimuleaza cresterea vegetativa si formarea nodului de infratire aproape de suprafata solului, rezultand o mai slaba rezistenta la ger; in anii cu toamne lungi si temperaturi excesiv de ridicate sugeram amanarea epocii optime de semanat spre jumatatea si chiar sfarsitul lunii octombrie. In general soiurile comune cultivate rezista la geruri de -15°C pana la -18°C, cele rezistente depasind pragul de -22°C.

Umiditatea: Rasaritul are loc la o umiditate a solului optima de 70-80% din capacitatea totala pentru apa. Spre sfaristul perioadei de vegetatie, inainte de recoltare, este optima o perioada secetoasa pentru maturarea bobului si pentru eficienta maxima a recoltatului mecanizat.

Lumina: Graul este planta de zi lunga.

Solul: Productii ridicate se inregistreaza pe soluri lutoase si lutoase-argiloase, cu capacitate mare de retinere a apei si subsol permeabil. (cernoziomuri propriu-zise, cernoziomuri ciocolatii, cernoziomuri levogate, brun-deschis de stepa si brun-roscat de padure) – vezi harta solurilor.

Zone ecologice: terenul se afla in zona foarte favorabila pentru cultura graului dupa cum reiese din figura urmatoare

zone favorabile cultura graului
Lucrarile solului:

* arat 25 cm
* discuit, grapat
* semanat: distanta intre randuri 12,5 cm, adancime in functie de umiditatea solului 4-9 cm
* fertilizare, erbicidare, tratamente fitosanitare
* recoltare

Conditii de calitate samanta:

* puritate biologica: 99,0% 99,5% 99,8%
* puritate fizica: 98-99%
* capacitatea de germinatie 90% ( 85 % )
* necesarul de samanta- 160-220 kg/ha ( 400-600 boabe germinabile/mp)
* masa hectolitrica (MH) (kg/hl) 75 - 83
* masa a 1000 boabe (MMB) ( gr.) 30 - 45
* mii boabe la kg 22 – 33

Cantitatea de samanta ( Cs )se poate stabili prin aplicarea formulei:

Cs = D x MMB x 100 / P x G ( kg/ha),

unde

D densitatea (nr. boabe germinabile)
MMB ( masa 1000 boabe)
P ( puritatea)
G ( germinatia)

Ingrasaminte
- doze optime – azot 90-120 kg/ha subst. activa
- fosfor 70-90 kg/ha P2O5
- raport N : P 1 :0,7-0,8
- potasiu 50-60 kg/h

PORUMB

Cerinte fata de clima si sol

Perioada de vegetatie: Este de 100-115 zile pentru hibrizii timpurii si peste 145 zile hibrizii tardivi.

Temperatura: Porumbul intra in categoria plantelor cu cerinte ridicate fata de temperatura. Temperatura minima de germinatie a boabelor este de 8-10°C.

Temperaturile scazute dupa semanat are influente negative asupra procesului de crestere a masei verzi. Pe masura ce are loc inaintarea in vegetatie, cresc si cerintele fata de temperatura. O temperatura ridicata dupa rasarit scurteaza ciclul biologic.

Umiditatea: Porumbul este o planta rezistenta la seceta; consumul de apa este redus, sistemul radicular este dezvoltat in profunzime. Cerintele de apa sunt diferite in functie de stadiul fenologic de dezvoltare.

Pentru germinatie, boabele de porumb absorb o cantitate de apa egala cu 27-34% din greutatea lor la temperatura de 8-10°C, si 32-34% la o temperatura medie de 30°C. Timpul de incoltire al boabelor se scurteaza pe masura ce creste umiditatea solului (pana la 80% din capacitatea totala pentru apa)

Perioda critica pentru apa in cultura porumbului este de 50 zile, cerinta maxima inregistrandu-se la aparitia inflorescentei mascule. Vremea relativ secetoasa in octombrie influenteaza pozitiv calitatea porumbului si asigura conditii bune pentru recoltat.

Importanta este si rezerva de apa a solului in primavara, si deci precipitatiile cazute in timpul iernii. O cantitate mare de apa inmagazinata in sol poate asigura vegetatia porumbului in primele doua luni (mai si iunie)

Lumina: Porumbul este planta de zi scurta.

Solul: Cele mai bune productii se obtin pe solurile cu textura mijlocie, ca: cernoziomuri levigate si solurile aluviale usoare

Zone ecologice: terenul se afla in zona favorabila 2 a culturii proumbului – vezi figura de mai jos

zone favorabile cultura porumbului
FLOAREA SOARELUI

Cerinte fata de clima si sol

Perioada de vegetatie: Este de 110-140 zile

Temperatura: Floarea soarelui are cerinte mari fata de temperatura, recolte bune se obtin acolo unde temperatura medie din perioada de vegetatie (martie-august) este de 18-22°C. Temperatura minima de germinatie este de 3-5°C. Plantele tinere suporta inghetul pana la -6°C, daca este de scurta durata. Inperioada infloritului, floarea soarelui pretinde temperaturi moderate de 20°C, temperaturile peste 30°C fiind daunatoare deoarece duc la pierderea vitalitatii polenului si implicit, cresterea procentului de seminte seci. Temperaturile ridicate sunt mult mai danatoare cand sunt asociate cu vanturi uscate si cu o umiditate relativa a aerului scazuta.

Umiditatea: Floarea soarelui are un consum ridicat de apa, cu toate acestea, este rezistenta la secetadatorita sistemului radicular bine dezvoltat si faptului ca suporta bine ofilirea temporara a frunzelor.

Cerintele de apa difera in functie de stadiul de dezvoltare, astfel: de la rasarit pana la formarea inflorescentei (primele 30 zile) ea consuma doar 25-30% din totalul necesarului de apa pe intreaga perioada de vegetatie. Consumul cel mai mare se inregistreaza in perioada formarii capitulului – umplerea semintelor si inainte de deschiderea inflorescentei. Umiditatea solului influenteaza atat productia de seminte cat si procentul de ulei din seminte, asa cum se observa din tabelele de mai jos:












Umiditatea solului (%)

Productia medie de seminte / planta (g)

% din productia variantelor cu regim constant

55% umiditate, regim constant

31,30

100

75% umiditate, regim constant

43,48

100

9% umiditate, regim constant

47,58


100


55% pana la 8 frunze



75% pana la coacere


41,30

131,90



94,98


86,80



55% pana la deschiderea inflorescentei


75% pana la coacere



32,85

104,90


75,55



69,04


75% pana la 8 frunze



55% pana la coacere


32,74


104,60


75,39


68,81


75% pana la 8 frunze


55% pana la fecundare



75% pana la coacere


33,78


107,90


77,69


70,99


75% pana la deschiderea inflorescentei


90% pana la coacere


49,79

159,90


114,51



104,86



90% pana la deschiderea inflorescentei


75% pana la coacere


47,46

151,60


109,15


99,74

Influenta umiditatii solului asupra
continutului de ulei in semintele de floarea soarelui





Umiditatea solului
15 25 35 50 55

% de ulei
55,3 57,7 65,0 66,1 66,2

Lumina: Floarea soarelui este o planta de zi scurta, in aceste conditii formand o tulpina scunda cu inflorescenta mare, ceea ce asigura productii ridicate.

Solul: Din punct de vedere textural, potrivite pentru aceasta cultura sunt solurile mijlocii, lutoasa si lutos-nisipoase. Sunt nepotrivite solurile nisipoase sau solurile compacte, grele, reci. Solurile trebuie sa fie bogate in substante nutritive. Cernoziomurile, solurile brun-roscate de padure si solurile brune sunt indicate pentru cultura florii soarelui, terenurile din proiectul de fata incadrandu-se in aceste categorii dupa cum reiese din harta solurilor prezentata mai jos

Zone ecologice: terenul se afla in zona favorabila 2 a culturii florii soarelui



Lucrarile solului:
arat 25 cm
discuit, grapat
semanat:
fertilizare, erbicidare, tratamente fitosanitare
prasile
recoltare (in septembrie-octombrie)

Epoca de semanat: floarea soarelui face parte din categoria plantelor care trebuie semanate primavara devreme; samanta fiind invelita intr-o coaja groasa necesita o umiditate maimare a solului si un timp mai indelungat pentru imbibarea cu apa. La semanatul tarziu, din lipsa de umiditate la suprafata solului, plantele rasar greu si neuniform putandu-se prelungi si perioada de vegetatie.
Perioada optima de semanat este la o temperatura a solului de minim 7˚C la adancimea de incorporare de 4-6 cm.

Pentru o densitate optima la recoltare de 30-50.000 plante / ha la recoltare, necesarul de samanta este de 3,5-5 kg la ha.

Conditii de calitate samanta:

* conditii de calitate
* umiditate la recoltare 14-15 % ( pana la 10-11%, cand pierderile devin foarte mari
* puritate biologica:
* capacitatea de germinatie min 95 %

Ingrasaminte

* cerinte mari fata de fosfor, satisfacatoare la un continut asimilabil de aprox. 50 ppm P
* fosfor 60-80 kg/ha P2O5
* azot 50-70 kg/ha subst. activa
* potasiu 30-80 kg K2O / ha

Date statistice privind evolutia productiei agricole in cazul speciilor vegetale care fac obiectul proiectului

Evolutia productiei de grau pe teritoriul Romaniei

Specificare UM 1995 1996 1997 1998 1999 2000
2001


2002

2003


2004



Suprafata


mii ha



2480,8


1781,7



2406,8


2016,5



1674,1


1937,9



2453,2


2294,5



1748


2008,1



Productie medie


Kg/ha



3090


1765



2972


2570



2780


2290



3038


1923



1428


3870


Productie totala



mii to


7666.5



3143.8


7152.5



5176.6


4659.1



4430.6


7725.4



4 412.6


2496,4



7771.,4


Evolutia productiei de porumb pe
teritoriul Romaniei





Specificare


UM

1995


1996

1997


1998

1999


2000

2001


2002

2003


2004


Suprafata



mii ha


3109.2



3277


3037.7



3128.9


3013.4



3049.4


2947



2894.5


3206,5



3201,9



Productie medie


Kg/ha



3184


2926



4171


2756



3627


1603



3066


2902



2988


4630



Productie totala


mii to



9923.1


9607.9



12687


8623.4



10935


4897.6



9119.2


8399.8



9581,7


14.126,2


Evolutia productiei de floarea
soarelui pe teritoriul Romaniei





Specificare

UM


1995

1996


1997

1998


1999

2000


2001

2002


2003

2004


Suprafata



mii ha


714.5



916.8


780.7



962.2


1043



876.8


800.3



906.2


1153



1007,8


Productie medie



Kg/ha


1304



1193


1095



1115


1243



821


1029



1105


1306



1753



Productie totala


mii to



932.9


1095.6



858.1


1073.3



1300.9


720.9



823.6


10 02.8



1506,4


1767,1



La nivel judetean, ponderea acestor culturi
este urmatoare:

Principalele culturi agricole in judetul
Buzau (dupa INS)











Anul


Floarea soarelui (ha)

Cereale pentru boabe (ha)


Grâu şi secară (ha)

Orz şi orzoaică (ha)


Porumb (ha)
 



1990


20727



159013


58939



16103


82918


1995



37672


175305



54345


4662



115287



2000


39243



178644


52786



3442


121375


2001



31305


190789



68609


6302



114132



2002


32789



185722


64031



11985


108037

Modul de folosinta al fondului funciar la
nivelul judetului Buzau este redat in tabelul de mai jos:


Fondul funciar al judetului Buzau, dupa
modul de folosinta (dupa INS)




Suprafaţa totală (ha)






















Anul

Suprafaţa agricolă (ha)


din care, pe categorii de folosinţă:


Arabilă (ha)

Păşuni (ha)


Fâneţe (ha)

Vii (ha)


Livezi (ha)


1990


610255


406588


259559


88707


31011


13950


13361


 


1995


610255


402221


255220


88835


28868


17782


11516


 


2000


610255


402359


256588


89630


28748


16189


11204


 


2001


610255


402347


257302


89581


28792


15564


11108


 


2002
610255 402370 257400 89475 28833 15553 11109 /td>

Incadrarea terenurilor in hartile agroecologice

Este foarte importanta cunoasterea tehnologiilor specifice de cultura ale fiecarei specii luate in calcul. Aceste tehnologii vor trebui adaptate la specificul de clima al regiunii.

harta solurilor
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.45 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016