Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Povestea de succes a primei familii de cultivatori de catina din judetul Alba

povestea-de-succes-a-primei-familii-de-cultivatori-de-catina-din-judetul-alba

Au inceput afacerea de la zero, cumparand inclusiv trenul pe care au infiintat cultura, fiind inspirati de un reportaj urmarit la televizor.


Familia Lupu din judetul Alba a tras lozul castigator atunci cand, inspirata de un reportaj vazut la televizor, a decis sa infiinteze o cultura de catina. Se intampla in 2005, iar cei doi soti au demarat afacerea investind initial 5.000 de euro cu care au achizitionat o suprafata de doua hectare de teren, ulterior cheltuind inca 3.000 de lei cu lucrasrile aferente.
 
„Am cumparat terenul, am facut comanda la Institutul de Cercetare de la Maracineni, pentru puieti, dupa care am asteptat un si jumatate, i-am luat, iar pe urma am facut plantatia dupa un sistem pe care l-am primit de la Institutul de Cercetare. Catina este o familie care consta in de la cinci pana la opt femele si un mascul. Doar asa se face polenizarea. Prima recolta am avut-o cam la cinci ani, dar nu pe toata suprafata. Din al saselea an am avut recolta plina”, povesteste Eugenia Lupu.
 
Potrivit acesteia, recolta difera de la an la an, mai ales ca produsul nu este cules mecanizat si in multe cazuri sunt nevoiti sa taie crengute din pomisori, pentru a scuti efortul de a culege bob cu bob.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Anul acesta fost cel mai bun an, dar in jur de doua tone n-am mai putut culege din cauza soarelui puternic care a stafidit-o. Din cauza temperaturilor, pe o parte era buna, iar pe alta era stafidita”, a mai spus Eugenia Lupu.
 
Pe ambele hectare, in acest an se asteapta la un profit de circa 30.000 de lei, insa sustine ca daca ar fi avut productie completa ar fi putut avea un profit de 60.000 de lei. Preţul unui kilogram de catina este 5 lei.
Atat ea, cat si sotul ei, Gheorghe Lupu, au apreciat ca plantatia de catina este o alternativa buna la culturile traditionale, pentru ca nu este mult de lucru in timpul anului, ci doar la recoltat.
 
Ei au sustinut ca sunt primii cultivatori de catina din judeţul Alba şi s-au gandit sa-şi extinda afacerea, dar nu gasesc pamant de vanzare in zona. Majoritatea catinii pe care o produc o vand in judetul Bihor, la o firma procesatoare, dar si in Bistrita-Nasaud.
 
Gheorghe Lupu a adaugat ca exista utilaje in strainatate, care aspira catina, cultivand-o mecanizat, insa nu are suficiente fonduri pentru asa ceva. De asemenea, el a precizat ca profitul din aceasta cultura ar fi complet daca ar si procesa-o, astfel incat sa reuseasca sa inchida acest cerc.
 
Dintre toate fructele, catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si aproape de zece ori mai mult decat citricele. De la catina nu se folosesc doar fructele, ci si mugurii si scoarta. Catina este un antioxidant extrem de puternic, iar medicii o recomanda in tratarea multor afectiuni, cum ar fi cele hepatice, pentru imunitate, anemii, rahitism, boli de ochi, arsuri.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016