Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce tratamente fitosanitare se aplica in livezi, la inceput de an

ce-tratamente-fitosanitare-se-aplica-in-livezi-la-inceput-de-an

Inginerul Florin Caltun, din cadrul Unitatii Fitosanitare Vrancea spune ca aceste tratamente sunt foarte importante deoarece pot duce la reducerea considerabila a numarului de tratamente ulterioare.


Specialistul mai precizaeza ca in perioada repausului vegetativ se recomanda executarea tratamentelor fitosanitare la plantatiile pomicole, arbusti, pepeniere pomicole pentru reducerea rezervei biologice de bacterii (focul bacterian al rozaceelor) si ciuperci fitopatogene (monilioze, ciuruiri, basicarea si deformarea frunzelor, rapan, fainare), a formelor hibernante a paduchelui din San Jose, paduchele lanos, afide, acarieni, insecte defoliatoare, psylide, etc.
 
Pentru combaterea rezervei biologice de boli se foloseste solutie albastra, utilizand una din substantele de combatere pe baza de cupru:
ALCUPRAL 50 PU: 0,3% (s.a - Cu sub forma de oxiclorura de cupru - 50%) Asigura o buna actiune preventiva si protectoare avand o persistenta foarte lunga. Combate:
- focul bacterian la mar, par, gutui;
- rapan la mar, par;
- monilioza, patarea rosie a frunzelor, ciuruirea frunzelor la prun;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

-antracnoza frunzelor la cires si visin.
 
BOUILLE BORDELLAISE WDG: 0,5% (s.a. - Cu sub forma de sulfat de cupru neutralizat - 20%). Combate:
- patarea frunzelor, ciuruirea frunzelor, monilioza fructelor la cires si visin;
- foc bacterian la mar, par, gutui;
- rapan la mar;
- basicarea frunzelor, ciuruirea frunzelor, monilioza fructelor la piersic;
- patarea rosie, ciuruirea frunzelor, monilioza fructelor la prun.
 
FUNGURAN OH 50 WP: 0,2 - 0,3% (s.a. - Cu sub forma de hidroxid de cupru - 50%). Combate:
- foc bacterian la mar, gutui;
- rapan la mar, par.
 
CHAMP 77 WG: 0,2% (s.a. - Cu din hidroxid de cupru - 500g/Kg). Combate:
- focul bacterian, rapan la mar.

Pentru combaterea rezervei biologice de daunatori se poate folosi, de asemenea, unul din produsele:
NUPRID OIL 004 CE: 1,5% (s.a. - imidacloprid - 4 g/l). Este un amestec de insecticid si ulei avand un mod de actiune complex (contact, ingestie si pe cale respiratorie) aplicandu-se de regula spre sfarsitul perioadei de repaos vegetativ. Pentru soiurile sensibile la fainare, la inceputul dezmuguritului, NUPRID OIL 004 CE se poate aplica in amestec cu un fungicid sistemic (TOPSIN 500 SC, BUMPER 250 EC) pentru prevenirea/combaterea atacului timpuriu de fainare. Combate:
- paduchele din San Jose (larve hibernante);
- acarianul rosu (oua de iarna);
- afide (oua de rezistenta).
 
MOSPILAN 20 SG: 0,450 Kg/Ha (s.a. - acetamiprid - 20%) + TOIL - 0,5%. Combate:
- paduchele din San Jose (larve hibernante);
- afide (oua de iarna) la mar si prun;
- paianjenul rosu (oua de iarna) la prun.
 
CONFIDOR OIL SC 004: 1,5% (s.a. - imidacloprid - 4 g/l). Combate:
- paduchele din San Jose (oua hibernante);
- paianjenul rosu al pomilor (oua de iarna);
- afide (oua de iarna).

Alte recomandari importante:
- Fungicidele pe baza de cupru nu se vor amesteca cu insecticidele cu formulare ulei.
- Intervalul de timp intre tratamentele cu fungicide pe baza de cupru si insecticidele cu ulei horticol trebuie sa fie de 2-3 saptamani. De regula se face un singur tratament cu insecticid cu ulei horticol care se aplica la sfarsitul repaosului vegetativ, asigurandu-se si combaterea altor daunatori care pot aparea in aceasta perioada.
- Tratamentele facute in repaosul vegetativ asigura un start corect in faza de vegetatie. Dupa plecarea in vegetatie se va alege un plan de tratament fitosanitar in functie de speciile pomicole avute in cultura.
- Tratamentele fitosanitare se vor face prin imbaierea pomilor cu solutie, inclusiv a trunchiurilor.
- Se va avea in vedere ca, la aplicarea tratamentelor, pomii sa fie uscati (sa nu fie acoperiti cu zapada sau chiciura), temperatura sa fie peste 5°C cu tendinta de crestere, fara vant.
 - Pentru reducerea rezervei biologice a agentilor de daunare, un rol important il au masurile de igiena culturala, respectiv taierea si arderea lastarilor atacati de fainare, foc bacterian, boli de scoarta si lemn (Phomopsis, Nectria, etc.), paduchele din San Jose, paduchele lanos, acarieni, afide etc., precum si strangerea si distrugerea fructelor mumificate.
- La prepararea solutiei se vor respecta dozele sau concentratiile recomandate. Se vor respecta cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitatea muncii, securitate a incendiilor, de protectie a mediului.

Inginerul Florin Caltun atrage atentia asupra faptului ca fiecare producator agricol trebuie sa detina Registrul de evidenta a tratamentelore cu produse de protectia plantelor.
 
Fermierii care prin activitatea lor depoziteaza, manipuleaza si utilizeaza produse de protectie a plantelor au urmatoarele obligatii:
- Sa utilizeze numai produse de protectie a plantelor omologate de Comisia Nationala de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor, care se regasesc in baza de date PEST-EXPERT.
- Sa utilizeze produsele de protectie a plantelor doar in scopul pentru care acestea au fost omologate si numai in conformitate cu instructiunile de utilizare.
- Produsele de protectie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care detin autorizatie pentru utilizarea acestor produse, emisa de unitatea fitosanitara din raza teritoriala in care isi desfasoara activitatea.
- Sa nu aplice tratamente cu produse de protectie a plantelor in zonele de protectie a resurselor de apa, in zonele de protectie sanitara si ecologica, precum si in alte zone protejate stabilite in conditiile legii.
- Sa respecte conditiile de depozitare, manipulare si utilizare a produselor de protectie a plantelor in exploatatiile agricole, asa cum sunt prevazute la cap. VI pct. 6.3-6.6 din Codul de bune practici in ferma, aprobat prin Ordinul MMGA nr. 1.234/2006.
- Sa pastreze o perioada de cel putin 3 ani documentele de evidenta contabila a produselor de protectie a plantelor depozitate si utilizate in exploatatie, precum si Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.21 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016