Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2011, anul crizei alimentare? Romania, in topul tarilor cele mai expuse la foamete


Dupa criza financiara, lumea ar putea fi lovita in acest an de o puternica criza alimentara, avertizeaza expertii straini. Potrivit unei analize publicate de DailyBusiness.ro, Romania este vazuta printre victime, aflandu-se pe locul 12 in lume intr-un top al vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor.
Avertismentele specialistilor privind pericolul crizei alimentare, lansate inca dinainte de crah-ul financiar din 2008, incep sa se confirme. Recoltele agricole sub asteptari din 2010, cresterea cererii din China si India si problemele din Rusia, asociate cu reorientarea unei parti din culturi catre productia de biodiesel si, bineinteles, interesul fondurilor speculative, au facut ca preturile sa creasca spectaculos in 2010.

Pretul graului a avansat cu 91%, cel a porumbului cu 57%, in timp ce preturile zaharului si soia au crescut cu 32% respectiv 33%, conform ultimului raport al Bancii Centrale Europene, publicat joi.

Iar efectele s-au simtit imediat. In majoritatea tarilor lumii, alimentele s-au scumpit puternic.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Daca la nivel mondial, potrivit datelor ONU, avansul a fost de 25%, impactul s-a simtit diferit - mai putin in tarile bogate si mai mult in tarile sarace, printre care si Romania, unde cea mai mare parte din venituri merge catre produsele alimentare.

In unele state, precum Algeria, India, Bangladesh, s-a ajuns chiar la revolte de strada fata de cresterea preturilor alimentelor. Si in Tunisia, caderea regimului dictatorial a avut printre principalele motive criza alimentelor, declansata de valul de scumpiri.

Expertii se asteapta ca situatia la nivel international sa se inrautateasca in 2011, iar preturile marfurilor prime alimentare sa creasca in continuare, fapt ce ar putea duce la o criza alimentara de proportii.

Ultimul avertisment, in acest sens, a venit ieri de la Banca Centrala Europeana care si-a exprimat temerile privind pericolul cresterii preturilor. Motivele sunt cele invocate mai sus, de la "bomba" biodiesel, la cresterea cererii in China, tara a carei ritm de dezvoltare (10,3% in 2010) risca sa dea peste cap economia mondiala.

Analistii BCE atrag atentia ca pretul materiilor prime ar putea sa repete scenariul scumpirilor din 2007-2008. iar cele mai afectate vor fi statele emergente, slabite de criza.

"In fata acestei situatii, raspunsul producatorilor este lent", constata BCE, care pune acest lucru pe seama stagnarii tehnologiilor agricole de 20 de ani.

"Preturile stabile la alimente in aceasta perioada au condus la o anumita neglijenta fata de preocuparile alimentare si la reducerea finatarilor pentru cercetare" in acest domeniu, afirma BCE, care considera ca actualele preturi ar trebui sa determine majorarea bugetelor alocate in acest scop.

Si asta in conditiile in care, potrivit unui raport al ONU, cerere de produse alimentare din import la nivel mondial va depasi, anul acesta, pragul de 1.000 de miliarde de dolari, cu 15% mai mare decat cea din 2009. Ar fi a doua oara in istorie cand se va trece peste acest prag, dupa anul 2008.

Citeste mai mult pe DailyBusiness
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016