Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 probleme care afecteaza profund piata agricola din Romania

5-probleme-care-afecteaza-profund-piata-agricola-din-romania

Invechita, lenta, dependenta pe alocuri de capriciile vremii, agricultura din Romania este departe de perioada in care se lauda cu perfomante extraordinare la nivel international. Cu toate acestea, agricultura din Romania s-a bucura si de recorduri de productie in 2017, in anumite sectoare, precum cel al cerealelor. Insa chiar si vestile pozitive se datoreaza in mare masura temperaturilor favorabile culturilor.


In lipsa unei infrastructuri puternice, agricultura este dependenta de multe ori de context, iar producatorii acuza si alte probleme.


5 probleme care afectează profund piata agricola din Romania:


1. Starea parcului de utilaje din Romania


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit unui studiu publicat în anul 2014 de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, aproape trei sferturi din parcul de tractoare si combine de recoltat din sistemul agricol romanesc are durata de viata depasita, fapt ce reprezinta o mare problema pentru producatori, din cauza unui proces mai lent fata de concurenta de la nivel european. Alaturi de vechimea utilajelor, si modul in care sunt intretinute este extrem de important, atunci cand vorbim despre tractoare, camioane sau camionete. In aceasta situatie, specialistii explica cel mai bine ce tip de lubrifiant trebuie folosit pentru a prelungi durata de viata a utilajului sau masinii si a putea fi mai eficiente in timp.


2. Intermediarii


Potrivit unui raport publicat in 2017 de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, 90% dintre produsele din piete ajung sa fie vandute de catre intermediari, ceea ce in traducere libera inseamna preturi de trei ori mai mari pentru consumatorul final. Piata de desfacere nu este bine pusa la punct, iar acest lucru afecteaza intreg sectorul, din cauza faptului ca acesti intermediari stabilesc si preturile in piata.


3. Pamantul


O alta nemultumire exprimata public de catre producatorii agricoli este politica de vanzare a terenurilor agricole, modificata ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Acest lucru a atras dupa sine si liberalizarea tranzactiilor cu teren agricol catre persoanele fizice, indiferent de cetatenie. Astfel, 40% din terenul agricol din tara este detinut de fermieri din alte state.


4. Lipsa de eficienta


Amplificata de starea rudimentara a sectorului agricol in anumite zone, Romania isi pierde o mare parte din potential, in ciuda faptului ca reprezinta a sasea cea mai mare suprafata agricola dintre tarile din Uniunea Europeana. O analiza PwC Romania arata ca, in anul 2013, Romania avea 13,9 milioane de hectare de suprafata agricola, sub Franta, Spania, Marea Britanie, Germania si Polonia, iar 60% dintre aceasta reprezinta teren arabil, din care doua treimi e folosit pentru culturile de cereale. Analiza scoate in fata o alta problema. Cerealele, desi ocupa o suprafata atat de mare, genereaza doar 25% din valoarea productiei totale.


5. Lipsa fortei de munca


Potrivit Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, lipsa fortei de munca din sectorul agricol ar trebui sa fie considerata o problema nationala. „E o problema naţionala si nu ne plangem doar noi, cei din agricultura, ci din toate sectoarele de activitate, de lipsa fortei de munca. Eu cand ii aud pe unii ca spun ca salariile sunt mici, pai nu ai cui sa le dai. Suntem nevoiti sa facem eforturi foarte mari, sa inlocuim forta de munca cu utilaje care costa sume fabuloase si nu reusim de multe ori sa le amortizam, pentru ca avem o piata destul de precara pe ceea ce inseamna piata produselor agricole si astfel in loc sa ne dezvoltam, batem pasul pe loc.", a declarat Laurentiu Baciu, potrivit Economica, la Conferinta Nationala a Agricultorilor.


Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Budimir Jevtic


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016