Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

APDRP: 50 de milioane de euro pentru Prima împădurire a terenurilor agricole


În perioada 1 octombrie - 29 octombrie 2010, se va desfăşura sesiunea pentru depunerea proiectelor de finanţare aferente Măsurii 221 - 'Prima împădurire a terenurilor agricole'. Pentru această sesiune va fi alocată suma de 50.000.000 euro, conform calendarului şi alocărilor indicative pentru sesiunile de depunere aferente anului 2010. Fondurile totale nerambursabile alocate acestei Măsuri de finanţare sunt de peste 269 de milioane de euro contribuţie publică naţională şi comunitară şi vor putea fi utilizate până în anul 2013.

Implementarea măsurii are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin împădurire. Măsura este destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, producerii de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, prin menţinerea sau, după caz, creşterea biodiversităţii.

Obiectivul specific al finanţării nerambursabile este creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie a apei, solurilor, a pădurilor cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali dăunători, precum şi de asigurare a funcţiilor recreative, pe baza rolului multifuncţional al acesteia.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cu ajutorul acestei măsuri se pot împăduri toate terenurile agricole la nivelul întregii ţări, cu excepţia pajiştilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. Astfel, se poate asigura şi împădurirea terenurile agricole din jurul oraşelor cu condiţia respectării cerinţelor specifice ale acestei Măsuri de finanţare. Pot fi împădurite şi terenurile care conţin soluri nisipoase şi/sau mobile, terenurile din luncile râurilor şi lunca Dunării dar şi terenurile afectate de eroziune sau deşertificare.

Solicitanţii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociaţiile de persoane fizice sau juridice, precum şi autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol.

Suprafaţa agricolă propusă pentru împădurire trebuie să fie de minim 0,5 hectare. Prima condiţie pe care trebuie să o respecte solicitantul este sa facă dovada deţinerii terenului agricol eligibil pentru împădurire. Acesta trebuie să fi fost declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în ultimii 2 ani calendaristici şi să fi respectat în toată această perioadă şi pe toată suprafaţa parcelelor propuse pentru împădurire Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC). Dovada se va face prin emiterea de către APIA a unei 'Note de constatare'.

Precizăm că prin Măsura 221 nu se oferă sprijin financiar pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere de pomi de Crăciun şi pentru producerea de energie regenerabilă.

Aşadar, pentru ca un fermier să îşi poate realiza o astfel de plantaţie forestieră, trebuie să deţină parcele agricole cu o suprafaţă mai mare de 0,5 hectare (5.000 mp). Apoi, fermierul va întocmi, împreună cu persoanele autorizate în acest sens, un proiect de împădurire. Plantaţiile forestiere trebuie să fie constituite, în funcţie de zona geografică, din speciile prezentate în Ghidul Solicitantului, publicat pe site-ul APDRP (www.apdrp.ro).

Prin această măsură se pot acorda 3 tipuri de plăţi: o primă pentru LUCRĂRILE DE ÎNFIINŢARE, o primă anuală pentru LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE a plantaţiei pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul înfiinţării plantaţiei forestiere şi o primă compensatorie fixă anuală pe hectar, pentru PIERDEREA DE VENIT CA URMARE A ÎMPĂDURIRII, pe o perioadă de 15 ani, începând cu anul înfiinţării plantaţiei.

În cazul primei pentru LUCRĂRILE DE ÎNFIINŢARE a plantaţiilor forestiere, costurile standard pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere sunt diferenţiate pe zone geografice şi se încadrează între 1.560 şi 1.900 euro.

Nivelul plăţilor pentru înfiinţarea plantaţiei forestiere se încadrează între 1.092 şi 1.330 euro la hectar pentru înfiinţarea de plantaţii forestiere în afara zonelor defavorizate şi a siturilor Natura 2000 şi poate ajunge până la 1.520 euro la hectar pentru înfiinţarea de plantaţii forestiere în interiorul zonelor defavorizate şi al siturilor Natura 2000.

Primă anuală pentru LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE a plantaţiei, care se acordă pe o perioadă de 5 ani începând cu anul înfiinţării plantaţiei forestiere, este de asemenea diferită în funcţie de zonele geografice. Aceste costuri sunt fixe şi sunt exprimate în euro pe an şi pe hectar. De exemplu, în zona de câmpie, plata va fi de 1.336 eşalonată pe cinci ani, în zona de deal de 1.155 iar la mute suma pentru toţi cei cinci ani va fi de 826 euro.

Primă compensatorie fixă anuală pe hectar, pentru PIERDEREA DE VENIT CA URMARE A ÎMPĂDURIRII, pentru o perioadă de 15 ani începând cu anul înfiinţării plantaţiei, este de 215 euro pe an pe hectar pentru fermieri şi 110 euro pe an şi pe hectar pentru non-fermieri.

Cheltuielile cu ÎNTOCMIREA PROIECTULUI TEHNIC, se suportă din sprijinul acordat prin măsură şi nu poate depăşi 10% din valoarea eligibilă a proiectului, în limita plafoanelor stabilite (70 euro/ha pentru suprafeţe de până la 50 ha, 50 euro pentru suprafeţe între 50 ha şi 150 ha sau 30 euro pentru suprafeţe mai mari de 150 ha).

Beneficiarul va putea depune cererea de plată la Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit ( OJPDRP) doar în perioada 1 martie - 15 mai a anului dar nu mai târziu de 2 ani de la semnarea contractului de finanţare.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016