Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

APIA obliga mii de fermieri sa restituie banii europeni. Cine poarta vina pentru aceasta situatie?

apia-obliga-mii-de-fermieri-sa-restituie-banii-europeni-cine-poarta-vina-pentru-aceasta-situatie

Deputatul PNL, Stelian Dolha, trage un semnal de alarma cu privire la situatia fermierilor care sunt obligati sa restituie subventiile de care au beneficiat, dupa ce nu si-au indeplinit obligatiile asumate. Unul din factorii care au condus la acesta situatie este modalitatea de lucru a sistemului APIA, care stabileste amplasarea unui teren prin “plimbarea cu degetul pe harta”, sustine Dolha.


“Mii de fermieri din intreaga tara sunt obligati sa dea inapoi banii europeni pentru platile din pachetele de agromediu, dar si alte subventii pentru culturi, dupa ce institutiile statului roman au constatat, uneori chiar si dupa 5 ani, ca terenurile in cauza nu sunt acolo unde au fost indicate initial de tarani, cu degetul plimbat pe o harta. Situatia este cu atat mai complicata cu cat in anumite cazuri oamenii s-au trezit bombardati cu procese verbale de restituire cumulate din mai multi ani, ceea ce le-a sporit confuzia”, a precizat deputatul PNL.

Reprezentantii APIA controleaza anual doar un esantion de beneficiari, ceea ce inseamna ca neregulile care se petrec de-a lungul a 12 luni pot fi descoperite abia peste cativa ani si atunci se solicita restituirea, partiala sau integrala, a subventiilor acordate. In viziunea lui Dolha, situatia dramatica a fermierilor romani vine ca urmare a lipsei Cadastrului National si a neconcordantelor intre unitatile de masura folosite de APIA si cele din titlurile de proprietate.

“Adica nu li se cer inapoi doar subventiile primite cu un an in urma. Ci, odata ce i-a prins teledetectia, “ochiul din cer”, cum plastic i-au spus unii tarani, multi ajung sa restituie banii pe cativa ani succesivi. Ma refer la cazurile acelea, cu zecile si sutele de mii, in care oamenii de buna credinta s-au trezit penalizati pentru ca statul roman, in lipsa Cadastrului National nu a fost in stare sa le puna la dispozitie de la bun inceput un sistem de identificare a terenurilor viabil. Pentru ca nu existau planuri parcelare in momentul in care APIA a inceput sa acorde subventiile pentru proprietari s-a inventat un sistem de evidenta propriu pe blocuri fizice, si nu pe tarlale, asa cum apareau pe titlurile de proprietate, cele doua unitati de masura fiind departe de a fi identice, dupa cum avertizeaza expertii topografi”, a mai declarat reprezentantul PDL.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Singurele vesti bune in ceea ce priveste restituirea banilor se adreseaza fermierilor din sectorul zootehnic. Senatul a aprobat la inceputul lunii februarie un proiect de lege prin care fermierii crescatori de animale carora li s-au imputat subventiile acordate intre 2007-2010 sa fie scutiti de la plata, iar celor care au restituit sumele primite sa li se returneze banii.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016