Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apicultorii: Se cere un punctaj pentru apicultura pe care foarte greu il vom putea realiza

apicultorii-se-cere-un-punctaj-pentru-apicultura-pe-care-foarte-greu-il-vom-putea-realiza

Reglementarile noului Program National de Dezvoltare Rurala impun plafoane prea mari apicultorilor, impiedicand astfel accesul la finantarea europeana, sustine președintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea. Potrivit acestuia, un apicultor trebuie sa detina cel putin 220 de familii de albine ca sa poata primi suma minima de 12.000 de euro.


“Prin proiectul care circula in dezbatere, in momentul de fata, se cere un punctaj pentru apicultura pe care foarte greu il vom putea realiza. Familia de albine este inregistrata cu o valoare de productie de numai 52,26 euro. La un calcul simplu, ca sa primești nivelul minim de 12.000 euro trebuie sa ai cel putin 220 de familii de albine, la valoarea de productie anuntata. In vechiul program, pentru 10.000 de euro trebuia sa detii doar 87 familii de albine, iar pentru suma maxima de 40.000 de euro, apicultorii aveau nevoie de mai putin de 200 de familii de albine. Acum, ca sa iei plafonul maxim de 50.000 de euro din noul program trebuie sa ai peste 1.000 de familii de albine. Se pare ca ne vom uita la ceva ce nu vom mai putea ajunge”, a explicat Ioan Fetea, prezent la Targul National al Mierii, citat de Agerpres.

Plafonul actual se adreseaza mai degraba fermierilor europeni, care beneficiaza de peste 30 de ani de sprijin in aceasta directia. Spre deosebire de ei, apicultorii autohtoni primesc fonduri de numai sase ani, a mai explicat Fetea.
 
“Acest plafon este prea mare. Ar fi fost in regula daca aparea peste inca doua etape de program national (Programul National Apicol n.r.), cand ajungeam și noi la o performanta, cum au ajuns apicultorii europeni. Ei primesc aceste subventii de la infiintarea Uniunii Europene, iar noi beneficiem de numai șase ani și vrem sa-i ajungem pe cei care au fonduri pentru dezvoltare de peste 30 de ani. Vom face demersuri și la Ministerul Agriculturii, dar și la APDRP sa fie regandita altfel “albina” in acest joc al sprijinului financiar, pentru ca riscam sa avem probleme”, a explicat Ioan Fetea.

Incepand din acest an apicultorii romani vor fi considerati fermieri activi si vor putea primi finantare din Pilonul II pentru agricultura ecologica. Decizia a fost luata la Bruxelles, in cadrul discutiilor dintre o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale condusa de secretarul de stat George Octavian Turtoi si reprezentantii Directiei Generale de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h


Pentru anul 2012-2013 apicultorii au beneficiat de sprijin financiar alocat prin Programul National Apicol in cuantum de 29.173.293,48 lei.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016