Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asolamentul, amplasarea si dimensionarea asolamentelor


Cel mai important element avut în cadrul organizării terenului arabil este asolamentul, care reprezinta principala măsura în realizarea productiei vegetale.
Prin organizarea terenului în asolamente se asigură deopotrivă creşterea capacităţii de producţie a suprafeţelor agrocole, ameliorarea solurilor slab productive, prevenirea proceselor de degradare a solului etc.

Amplasarea masivelor de asolamente se realizează diferenţiat, în funcţie de condiţiile concrete ale fiecaărei unităţii. Delimitarea asolamentelor se face prin limite obligate naturale (cursuri de apă, văi, păduri etc.), construite (căi de comunicaţie,canale etc.) şi convenţionale.

Clasificarea asolamentelor
Asolamentele se clasifica astfel:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


asolamente de câmp - din care fac parte cerealele păioase şi prăşitoare, plantele tehnice, culturile legumicole şi cele furajere. La rândul lor, asolamentele pentru culturi de câmp se diferentiaza în asolamente pe terenuri arabile irigate, asolamente pe terenuri plane neirigate şi asolamente pe terenuri in pantă.

asolamente legumicole – care trebuie să fie amplasate pe suprafeţe irigabile, cât mai aproape de sursa de apă;

asolamente pentru culturi furajere – care se amplasează în apropierea fermelor zootehnice;

asolamente pentru orez – care îşi găsesc locul doar pe terenurile amenajate pentru irigare prin inundare;

asolamente specializate pentru cultura cartofului sau sfeclei de zahăr – amplasate în zone şi pe terenuri favorabile acestor culturi;

asolamente mixte – care pot cuprinde culturi din mai multe grupe.

Numărul asolamentelor dintr-o unitate (exploataţie) se stabileşte în funcţie de condiţiile naturale, economice şi agrotehnice.

De cele mai multe ori într-o explataţie agricolă se introduce un singur asolament. Introducerea mai mutor asolamente se face în raport cu mai mulţi factori, între care: categoriile de sol, posibilitatea de irigare a culturilor, existenţa unor trupuri separate de teren, existenţa unor limite obligate, existenţa unor expoataţii cu suprafeţe foarte mari de teren etc.

Amplasarea şi dimensionarea elementelor teritoriale ale asolamentelor. În organizarea terenului asolamentelor se are în vedere amplasarea următoarelor elemente de bază: sole, parcele, reţeaua de canale pentru lucrările hidroameliorative, măsuri şi lucrări de prevenire şi combatere a eroziunii solului, drumuri de exploatare, tabere de câmp, alimentarea cu apă etc.

Sola reprezintă suprafaţa constituită din una sau mai multe parcele de lucru, destinate unei culturi sau grupe de culturi cu agrotehnică asemănătoare. Parcela reprezintă o parte a unei sole, avînd aceeaşi categorie de folosinţă, delimitată natural sau artificial, cultivată cu aceeaşi cultură si aceeaşi soi şi aparţinind aceluiaşi proprietar. Mărimea solelor şi a parcelelor au evoluat în raport cu structurile organizatorice, cu forma de proprietate, cu dotarea tehnică, cu sistemul de agricultură promovat etc.

Autor: ing. Vasile Ciorcas
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016