Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bolile cartofului - Râia comună - Streptomyces scabies


Boala este produsă de Streptomyces scabies (Thaxter) Waksman şi Henrici, din familia Streptomycetaceae. Bacteria se prezintă sub forma unor filamente ramificate, subţiri. Temperatura sa optimă de dezvoltare este de 25-28°C iar înmulţirea sa este favorizată şi de o reacţie alcalină a solului. In solurile prea umede se realizează, prin eliminarea aerului, o anaerobioză nefavorabilă dezvoltării agentului patogen. De aceea, răspândirea bolii şi intensitatea atacului este mai mare în anii cu veri călduroase şi secetoase.
Bacteria se propagă prin sol unde poate trăi ca saprofită, în absenţa cartofului, timp de mai mulţi ani.In pustule poate rămâne viabilă 8 luni. Pătrunderea în cartofii tineri se face prin oricare loc al tuberculului dar mai ales prin lenticele. Tuberculii ajunşi la dezvoltare completă nu mai sunt atacaţi. Boala nu se extinde în depozite, ea evoluează numai în câmp.

In ceea ce priveşte rezistenţa soiurilor de cartof la cancerul bacterian, ea variază de la un an la altul şi de la o regiune la alta, fiind influenţată de condiţiile pedo-climatice precum şi de existenţa unor rase fiziologice ale agentului patogen.

Aspectul tuberculilor atacaţi
Pustulele sunt delimitate de ţesutul sănătos printr-un strat de suber concrecut pe margini cu coaja tuberculului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Plăgile şi pustulele pot fi superficiale, cuprinzând numai straturile superficiale ale peridermului sau pot fi reliefate şi bombate. Uneori ţesuturile necrozate sunt adâncite în suber care se fărâmiţează şi iau aspectul unor denivelări crateriforme ce pot avea câţiva mm adâncime. În numeroase cazuri se întâlnesc la acelaşi tubercul atât pustule superficiale şi bombate cât şi plăgi adâncite în ţesuturi.

Combatere.
În vederea prevenirii şi combaterii patogenului cunoscându-se faptul că solurile puternic contaminate cu Streptomyces scabies sunt cele unde nu se aplică rotaţia culturilor, se recomandă asolament cu graminee şi leguminoase şi revenirea culturilor de cartof pe acelaşi teren numai după 3-4 ani În solurile alcaline trebuiesc administrate îngrăşăminte acide: sulfatul de amoniu, sulfatul de potasiu şi superfosfatul, se va evita fertilizarea cu azot. La plantare trebuie folosiţi tuberculi proveniţi din culturi sănătoase sau tuberculi dezinfectaţi. În terenurile contaminate din zonele producătoare de cartofi sunt eficace tratamentele cu Brasicol sau P.C.N.B aplicate la sol, în cantitate de 50-100 kg la hectar.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.33 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016