Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calendarul principalelor lucrari agricole efectuate in luna septembrie

calendarul-principalelor-lucrari-agricole-efectuate-in-luna-septembrie

Prioritatile in cultura mare sunt reprezentate de recoltarea manuala si mecanizata a florii-soarelui in gospodariile individuale, recoltarea cartofilor, a sfeclei pentru zahar si a hibrizilor timpurii de porumb, incheierea semanatului la rapita pentru ulei, efectuarea araturilor pentru semanaturile de toamna, fertilizarea cu fosfor, potasiu, gunoi de grajd si aplicarea amendamentelor cu calciu.


Recoltarea manuala a florii-soarelui incepe cand umiditatea din seminte scade la 16-18%, astfel incat, pana la treierat, uscarea semintelor sa continue pana la umiditatea de 10-11%. Taierea capitulelor se face cu secera, cu o mica portiune de tulpina. Capitulele se asaza pe pat de tulpini.
 
Recoltarea cu combina trebuie sa inceapa cand umiditatea scade sub 15% si se incheie cand aceasta ajunge la 11-12%. Lanul de floarea-soarelui are la data recoltarii 80-85% din calatidii de culoare bruna si brun-galbuie, restul de 15-20% dintre calatidii sunt complet galbene. Exista si producatori agricoli care au posibilitatea sa-si recolteze singuri suprafata cultivata cu floarea-soarelui cu ajutorul combinei de cereale.
 
Combinele de cereale se echipeaza cu echipamente speciale pentru recoltarea florii-soarelui. Viteza de lucru a combinei este de 3-4,5 km/h. Inaltimea de taiere variaza in functie de inaltimea plantelor. Turatia tobei de treierat se regleaza in limitele a 420-550 de rotatii pe minut.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Distanta dintre toba si contrabatator se stabileste intre 20 si 30 mm la intrare si 12 si 18 mm la iesire. Puritatea semintelor recoltate cu combina bine reglata trebuie sa fie peste 96%, iar pierderile de seminte sa fie sub 5%.
 
Recoltarea sfeclei de zahar - in luna septembrie, dupa cea de-a doua decada, este posibila inceperea recoltarii sfeclei de zahar. Frunzele la maturitate se ingalbenesc si raman verzi numai cele din mijlocul rozetei. In zilele calde ale lunii septembrie se vor recolta numai cantitatile care se pot preda imediat, practic in aceeasi zi, la fabricile de prelucrare.
 
Imediat dupa scoaterea sfeclelor din pamant si dupa decoletarea lor este necesar sa fie acoperite gramezile de radacini si coletele rezultate. In acest fel se reduc pierderile de greutate si se pastreaza calitatea tehnologica a radacinilor.

Semanatul culturii de rapita de toamna pentru ulei se continua si dupa epoca optima de semanat, in functie de conditiile meteorologice ale anului agricol. Samanta folosita trebuie sa fie proaspata, cu puritatea de 95% si capacitatea germinativa de minimum 85%. Inainte de semanat, samanta se trateaza cu substante de tipul Sumilex sau Ronilan, folosind 100 g la 100 kg de samanta.
 
Semanatul se executa cu semanatorile de cereale, la distanta de 12,5 cm intre randuri, la o adancime de 2-3 cm, folosind 4-6 kilograme de samanta la hectar, in functie de caracteristicile semintei, stabilite prin analizele specifice efectuate de catre laboratoarele de profil la nivelul fiecarui judet. Tavalugirea usoara dupa semanat creeaza conditii bune de rasarire.
 
Secara, cea mai putin pretentioasa dintre cereale, planta care valorifica in cele mai sarace soluri, trebuie semanata intre 15 si 25 septembrie in zona colinara si intre 20 septembrie si 10 octombrie in zonele de campie. Spre deosebire de grau si orz, secara infrateste numai in toamna, de aceea este obligatoriu semanatul in epoca optima.
 
Densitatea la semanat este de 400-500 de boabe germinabile la metrul patrat si aceasta se realizeaza folosind o cantitate de 140-160 kg/ha, in functie de caracteristicile semintei folosite. Distanta intre randuri este de 12,5 cm, iar adancimea de semanat este de 3-5 cm, in functie de caracteristicile solului in care se cultiva secara.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016