Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cartofi modificati genetic, rezistenti la mana


Primii cartofi destinaţi consumului uman se află în perioada de monitorizare, urmând să fie avizaţi cel mai devreme peste patru ani. Soiul, rezistent la mană, a fost obţinut prin adăugarea unor gene de la cartoful sălbatic originar din America Centrală.

Două loturi identice ca suprafaţă, pe care s-au cultivat cartofi. La începutul lui august, cele două culturi arată însă diferit. În dreapta, plantele încep să se îngălbenească şi au frunzele „arse", în stânga, tulpinile sunt viguroase şi verzi.
„Dacă veniţi spre sfârşitul lunii în câmpurile de testare de la Staţiunea de cercetare ştiinţifică (Plant Science Garden) din Üplingen, din cartofii afectaţi deja de mană nu veţi mai găsi nimic. Cultura va fi integral compromisă, pentru că plantele nu au fost stropite împotriva manei. În câmpul din stânga, unde nu s-a aplicat, de asemenea, niciun tratament pesticid contra acestei boli, plantele vor ajunge la maturitate fără probleme", explică Kerstin Schmidt, director executiv al

BioTechFarm Germania.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Mana cartofului (Phytophthora infestans) este o boală care poate afecta până la 50% din recoltă, iar agricultorii o combat stropind plantele cu fungicide. Se estimează că, anual, 20% din recolta globală de cartofi este afectată de mană, pierderile fiind de circa 14 milioane de tone, în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de euro.

„În Germania, tratamentul se aplică de la 7 până la 15 ori pe ciclu de producţie, fiecare stropire costându-l pe fermier în jur de 50 de euro/hectar. Nu există alte soluţii, astfel că stropirea cartofilor împotriva manei se aplică şi în agricultura organică", adaugă Kerstin Schmidt.

Cartofii amfora, la a doua generaţie

Ce se întâmplă însă în lotul care nu pare afectat de boală? Câmpul din dreapta a fost însămânţat cu cartofi obişnuiţi, iar cel din stânga cu un nou soi, denumit deocamdată „Fortuna" - un organism modificat genetic (OMG), care-şi datorează capacitatea de a se apăra de mană celor două gene provenind de la cartoful sălbatic din Mexic (America Centrală), gene care i-au fost adăugate prin bioinginerie de către specialiştii de la BASF.

Procesul de autorizare pe piaţa europeană a acestor cartofi va începe anul viitor, experţii în biotehnologie estimând că noul soi ar putea ajunge în consum cel mai devreme în 2014.

Pe alte loturi de la Üplingen (Saxonia Inferioară, Germania) este testată a doua generaţie a Amflora (cartofii de amidon utilizaţi la fabricarea hârtiei, a căror primă generaţie a fost deja aprobată pentru cultivare în Uniunea Europeană), dar există şi câmpuri de testare a cartofilor modificaţi genetic pentru plastic bio sau vaccinuri destinate animalelor. Mai multe companii, printre care BASF, Monsanto sau Pioneer, testează aici diverse soiuri de porumb, cartofi, sfeclă de zahăr, grâu şi tutun modificate genetic.

Consumatorii se tem

Companiile mari din industria alimentară au anunţat că nu vor utiliza prea curând cartofii modificaţi genetic, conform unui studiu făcut în primăvara acestui an de Greenpeace Germania. Cauza: chiar dacă noile soiuri vor fi autorizate pentru consumul uman, teama populaţiei faţă de organismele modificate genetic le-ar reduce vânzările şi le-ar aduce prejudicii de imagine, scrie publicaţia „Der Spiegel" în ediţia sa electronică.

În luna martie, după 14 ani de testare şi monitorizare, Comisia Europeană a aprobat cultivarea Amflora, cartoful destinat industrializării (fabricarea hârtiei şi a furajelor animale), dar ecologiştii au criticat vehement această decizie din cauza suspiciunilor privind rezistenţa ridicată a soiului la antibiotice. Doar trei ţări din UE cultivă Amflora pe suprafeţe însemnate: Germania (20 de hectare) şi Suedia (80 de hectare), pentru propagarea seminţelor, şi Cehia (115 hectare), pentru industrializare.

La mâna politicienilor locali

Uniunea Europeană are o politică extrem de restrictivă privind cultivarea OMG, dar, paradoxal, acestea pot ajunge destul de uşor în ţările membre prin importuri. Recent, Parlamentul European a decis să lase la latitudinea statelor UE decizia privind cultivarea OMG pe propriile teritorii. Cele mai importante suprafeţe cultivate în lume sunt în SUA (62,5 milioane ha), Argentina, Brazilia, Canada şi India. Principalele culturi sunt cele de porumb, soia şi bumbac.

Citeste mai mult in Adevarul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016