Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cea mai veche presă de vin, descoperită în Armenia


O unitate de producţie a vinului, datând din urmă cu 6.100 de ani, a fost descoperită într-o peşteră din Armenia, au anunţat, marţi, arheologii, care afirmă că acest utilaj era folosit în preistorie, în epoca cuprului. În iunie 2010, în acelaşi sit arheologic a fost descoperit un mocasin din piele, perfect conservat, datând din urmă cu 5.500 de ani, considerat cel mai vechi articol de încălţăminte din lume descoperit până în zilele noastre.
Situl se află într-o peşteră din provincia armeană Vayotz Dzor, aflată în apropiere de graniţele cu Iranul şi cu Turcia.

Înainte de această descoperire, cea mai veche unitate de producere a vinului descoperită de arheologi avea o vechime de 5.150 de ani şi a fost găsită, la sfârşitul anilor 1980, în mormântul faraonului egiptean Scorpion I.

Unitatea de vinificaţie din Armenia a fost descoperită în acel sit arheologic ce are o suprafaţă de peste 700 de metri pătraţi, la mică distanţă de câteva zeci de morminte. Acest detaliu i-a determinat pe specialişti să afirmă că vinul avea în trecut un rol ceremonial.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Printre celelalte obiecte descoperite se numără seminţe de struguri, resturi de struguri presaţi, coarde de viţă de vie şi o cuvă din argilă utilizată pentru fermentare. Această cuvă are o adâncime de 60 de centimetri şi un volum de 54 de litri, informeaza Mediafax.

Arheologii au descoperit şi o presă rudimentară, ce are forma unui bazin din argilă, cu dimensiunile de un metru pe un metru şi o adâncime de 15 centimetri, înconjurată de un şanţ de evacuare, în care se vărsa sucul obţinut prin presarea strugurilor.

Unităţi similare de presare a strugurilor au fost folosite până în secolul al XIX-lea în întregul bazin mediteranean şi în Caucaz. Potrivit specialiştilor, strugurii erau striviţi cu picioarele goale, aşa cum se procedează din timpuri străvechi în toate regiunile viticole.

Arheologii au scos la lumină şi resturi de vase din lut în care se păstra vinul, o ceaşcă cilindrică confecţionată dintr-un corn de animal, dar şi un bol din argilă şi numeroase fragmente ce provin din recipiente asemănătoare.

Savanţii specializaţi în paleobotanică au analizat seminţele de struguri descoperite în peşteră şi au ajuns la concluzia că acestea aparţin speciei Vitus vinifera, o varietate de viţă de vie domestică, cultivată şi în zilele noastre.

Analiza cu carbon 14 folosită de savanţi a permis determinarea fără niciun dubiu a vârstei reale a acestor vestigii.

Peştera Areni-1, unde a fost descoperită această unitate de producere a vinului, se află în apropiere de un mic sat armean, renumit pentru producţia lui viticolă.

Autorii descoperirii încearcă să determine cu precizie identitatea grupurilor de oameni care fabricau vin şi purtau acel gen de mocasin din piele. Se pare că acei oameni sunt strămoşii populaţiei Kura-Araxes, o străveche populaţie transcaucaziană.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016