Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Constanţa: Canicula a distrus producţia de scoici a singurei ferme de fructe de mare


Unica fermă de fructe de mare de pe litoralul românesc al Mării Negre a pierdut întreaga producţie de midii, după ce în luna august temperatura apei s-a situat constant în jurul valorii de 30 de grade Celsius, timp de peste o săptămână.
Administratorul societăţii comerciale Maricultura SRL din Constanţa, Mirel Crivăţ, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că i-a fost imposibil să onoreze, în cursul acestei săptămâni, comenzile şi contractele ferme pe care le are cu beneficiarii locali, după ce a descoperit că în plasele colectoare nu mai există niciun exemplar viu din producţia de midii.

"Am trimis scafandri să recolteze câteva zeci de kilograme de scoici şi, după ce au verificat cele patru plase colectoare, în care crescusem midiile, s-au întors cu sacii goi. Toate midiile mature, apte de recoltare, cu dimensiuni optime, au murit din cauza căldurii, în ultimele trei săptămâni", a declarat Crivăţ.

Fermierul a precizat că, pe parcursul caniculei, a verificat zilnic starea culturii de moluşte şi, pe zi ce trecea, constata un ritm accelerat de mortalitate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Sacii colectori în care cresc midiile stau în mare, în largul localităţii Eforie Nord, la o adâncime variind între doi şi şase metri de la suprafaţa mării. Dacă la suprafaţă apa avea 31 de grade Celsius, la şase metri apa a fost constant la plus 28 de grade Celsius. Tot ce a fost midie adultă a murit. A mai scăpat puietul şi exemplarele juvenile, dar din fericire nu am înregistrat mortalitate la culturile de stridii, cărora, din contră, pare să le fi priit căldura excesivă. Situaţia este fără precedent şi nu ştiu dacă vom putea să declarăm şi noi stare de calamitate la fel ca oricare fermier, pentru a putea obţine despăgubiri", a subliniat Mirel Crivăţ.

Referitor la această situaţie, directorul general al Institutului Român de Cercetare Marină 'Grigore Antipa', dr. Simion Nicolaev, a confirmat faptul că temperatura foarte mare a apei mării, care a coincis în această vară cu diminuarea accentuată a salinităţii, pe fondul aportului masiv de apă dulce provenit din Dunăre, a produs un grad mare de mortalitate în rândul florei şi faunei marine, până la adâncimi mari.

"Vom observa şi noi acest fenomen, pe uscat, odată cu prima furtună care va aduce la mal depozite întregi de cochilii de scoici şi melci", a afirmat Nicolaev.

La rândul său, administratorul Clubului Nautic Pinguin din Mamaia, Petre Clipa, a declarat că, în urmă cu două zile, a făcut scufundări în largul mării şi nu a putut găsi midii vii decât la adâncimea de 20 - 22 de metri. "Până la această adâncime toate depozitele de scoici sunt moarte. Dai cu mâna şi cad de pe pereţii stâncoşi. Este un peisaj trist", a susţinut scafandrul.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016