Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se face corect pregatirea rasadurilor de legume pentru infiintarea unei culturi in camp

Infiintarea unei culturi de legume poate fi facuta direct prin semanat sau folosind rasaduri, care sunt plante tinere (40-85 de zile), crescute anterior in rasadnite. Folosirea rasadurilor aduce numeroase beneficii: usureaza intretinerea plantelor in primele faze de vegetatie, buruienile pot fi combatute mai eficient si se va putea o productie timpurie si de o calitate superioara, fara sa fie nevoie de foarte multe seminte, conform Tratatului de legumicultura, coordonat de Ruxandra Ciofu.


Majoritatea legumelor pot fi crescute din rasaduri: tomate, vinete, ardei, castraveti, varza, pepene galben, salata, dovlecei, telina de radacina, prazul si ceapa de apa. Iti explicam in continuare cum se pregatesc eficient rasadurile, de la conditiile de mediu pana la intretinere.

Cand se face semanatul semintelor pentru rasaduri

Pentru producerea rasadurilor de legume este necesar un spatiu special amenajat, care sa permita cultivatorului sa controleze microclimatul: temperatura, umiditatea, ventilatia. Momentul semanarii semintelor in rasaduri difera in functie de legume, deoarece depinde de momentul plantarii in camp.

In general, semanatul trebuie facut cu 60 de zile inainte de plantarea in camp, pentru ca plantele sa aiba suficient timp sa se dezvolte. Astfel, daca legumele trebuie puse in pamant la sfarsitul lunii aprilie, semintele vor fi semanate in rasaduri la finalul lunii februarie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Care sunt etapele semanatului

In primul rand, pentru a obtine plante sanatoase, vei avea nevoie de recipientele potrivite. Acestea pot fi rasadnite din lemn, beton, caramizi, cuburi nutritive, ghivece din materiale plastice, palete sau placi alveolare.

Pamantul potrivit pentru rasadnite va fi diferit in functie de tipul de legume si este in general un amestec intre pamant de telina, pamant de gradina, mranita, pamant de frunze si compost. Dupa afanarea si nivelarea pamantului, urmeaza semanarea cu seminte tratate in prealabil la distante de 8-12 cm daca rasadurile nu se vor repica (transplantarea in rasadnite mai incapatoare).

Semintele trebuie acoperite cu un strat de pamant de un cm, se taseaza si se uda. Pentru a mentine caldura optima pentru germinare, rasadurile pot fi acoperite cu o folie de polietilena. Dupa patru zile de la semanat folia poate fi inlaturata pentru sase ore pe zi, cand temperatura este mai ridicata.

Care sunt operatiunile de ingrijire a rasadurilor

Pentru a uda plantele este important sa folosesti apa la temperatura pamantului (18-20 de grade Celsius). Daca la inceput plantele vor avea nevoie de mai putina apa, o data sau de doua ori pe saptamana, in timp ce cresc vor avea cerinte mai mari de apa care vor diferite in functie de tipul de legume.

Ca regula generala, temperatura trebuie sa fie mai ridicata dupa semanat si pana rasar, iar umiditatea trebuie sa fie mai mare daca legumele au un continut mai mare de apa, cum ar fi, de exemplu, castravetii.

Pentru a le asigura plantelor un spatiu mai mare de unde sa extraga elementele nutritive, este necesara repicarea. Aceasta metoda este potrivita in special pentru tomate, ardei, vinete, varza si conopida timpurie.

Repicarea se face atunci cand plantele au deja una sau doua frunze. Plantele bolnave sau slab-dezvoltate sunt eliminate, iar varful radacinilor trebuie rupt pentru a determina o ramificare mai puternica. Rasadurile sanatoase vor fi mutate in rasadnite calde, unde vor avea mai mult spatiu pentru dezvoltare.

Ce tratamente fitosanitare trebuie aplicate rasadurilor

Ultimul pas va fi plantarea rasadurilor de legume in camp si  momentul depinde de cultura si de gradul de dezvoltare a plantei. Astfel, rasadurile sunt gata de plantare daca au o inaltime minima de 15 centimetri si mai multe frunze (cel putin trei pentru castraveti). Inainte de plantare rasadurile trebuie udate pana la saturatie, astfel incat sa poata fi mutate mai usor.

Pentru a preveni si combate bolile, buruienile si daunatorii, este important sa fie administrate tratamente fitosanitare, astfel puteti aplica atat fungicide,  erbicide si insecticide specifice.

Eliminarea manuala a buruienilor este o lucrare ce presupune mult efort, dar si de lunga durata.

Pentru eliminarea sigura a buruienilor, va fi mult mai usor sa aplicati un erbicid preemergent (Stomp Aqua) inainte de transplantarea rasadurilor. In acest fel, buruienile nu vor mai aparea si veti avea o cultura ce se va dezvolta in conditii foarte bune.

De asemenea, pentru a stimula cresterea plantelor, rasadurile trebuie fertilizate o data sau de doua ori, folosind ingrasaminte la sol sau foliare.

Dupa ce plantele au fost crescute in rasaduri de la stadiul de samanta, intr-un mediu propice care le-a asigurat necesarul nutritiv, acestea vor fi pregatite pentru plantare in camp. Data plantarii trebuie aleasa in functie de vreme, este important sa fie o zi linistita, fara vant si fara soare puternic pentru ca plantele sa se prinda repede si mai apoi sa se transforme intr-o cultura productiva.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016